Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mεγάλη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κασπία

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ανακοίνωσε την εύρεση φυσικού αερίου στο AOZ της Κασπίας. Η ανακάλυψη έγινε κοντά στη θαλάσσια περιοχή Αμπσερόν. Διαχειριστής στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης η γαλλική Total.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Mεγάλη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κασπία
Ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κασπίας που ελέγχει το Αζερμπαϊτζάν, που αλλάζει τα δεδομένα για τις διαθεσιμότητες φυσικού αερίου της Κασπίας και ενδεχομένως τα σχέδια των αγωγών μεταφοράς προς την Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Η ανακάλυψη έγινε στη θαλάσσια περιοχή Αμπσερόν, η οποία βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα ανατολικά του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ.

Στην κοινοπραξία έρευνας και εκμετάλλευσης του Αμπσερόν διαχειριστής είναι η γαλλική Τotal, που έχει το 40%, με ίδιο ποσοστό συμμετέχει η κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar και με 20% συμμετέχει η επίσης γαλλική GdF Suez.

Στις ανακοινώσεις του ο Αζέρος Πρόεδρος επιφυλάχθηκε να αναφερθεί στη δυναμικότητα του νέου κοιτάσματος. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Total αναφέρεται σε αρχικές ενδείξεις για ποσότητες που φάνουν σε «αρκετά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου».

Σύμφωνα δε με τη γαλλική εταιρία, η ανακάλυψη έγινε σε βάθη περίπου 6.550 μέτρων κάτω από τον βυθό της Κασπίας, όπου τα νερά στο συγκεκριμένο σημείο έχουν βάθος 500 μέτρων, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί σε ακόμη βαθύτερους στόχους, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα ως προς τη δυναμικότητα του κοιτάσματος.

Το γεγονός της ανακοίνωσης από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αλίγιεφ δείχνει ότι η ανακάλυψη είναι πολύ σοβαρή και αν δεν είναι αντίστοιχη του Σαχ Ντενίζ ΙΙ (περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου), είναι τουλάχιστον αντίστοιχη.

Ο αντιπρόεδρος της Total αρμόδιος για θέματα έρευνας, κ. Marc Blaizot, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ανακάλυψη στο κοίτασμα Αμπσερόν δικαιώνει τη στρατηγική της εταιρίας του να επενδύει σε περιοχές υψηλού ρίσκου, αλλά με υψηλές αποδόσεις στην περίπτωση επιτυχίας.

Ο ίδιος την Παρασκευή επισκέφτηκε τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και ακολούθησε η ανακοίνωση από τον δεύτερο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Total και του κ. Αλίγιεφ, οι αρχικές ανακαλύψεις στην περιοχή είχαν γίνει από το 1960. Ωστόσο, η ύπαρξη υψηλών πιέσεων υποχρέωσε τη Socar να επιλέξει ως εταίρους εταιρίες που ειδικεύονται σε κοιτάσματα με χαρακτηριστικά υψηλών πιέσεων, στα οποία εξάλλου ανήκει και το Σαχ Ντενίζ II.

Η ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος ενδεχομένως αλλάζει τα δεδομένα για τους σχεδιαζόμενους αγωγούς. Ο λόγος είναι ότι μέχρι τώρα ο περιορισμός της διαθέσιμης ποσότητας φυσικού αερίου για εξαγωγή από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ ΙΙ οριοθετούσε στα 10 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο τη δυναμικότητα του αγωγού του Νότιου Διαδρόμου. Όπως είναι φυσικό, καθόριζε επίσης ότι μέχρι το 2020 - 2025 μόνο ένας αγωγός δυναμικότητας 10 δισ. κυβικών τον χρόνο μπορεί να κατασκευαστεί, αφού δεν υπάρχει διαθέσιμο άλλο αέριο για εξαγωγή.

Η νέα ανακάλυψη δημιουργεί νέες προοπτικές, ιδίως από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθούν τα δεδομένα του νέου κοιτάσματος και θα γίνει δυνατό να προσδιοριστεί ο χρόνος της ανάπτυξής του.

Τέλος, να σημειωθεί ότι την 1η Οκτωβρίου οι κοινοπραξίες των αγωγών Ελληνοϊταλικός (ΔΕΠΑ - Edison), Τrans Adriatic Pipeline (Statoil, EGL, E.On) και Nabucco (οι δύο πρώτοι διέρχονται την Ελλάδα) θα πρέπει να καταθέσουν στη Socar τις προτάσεις τους προκειμένου η τελευταία να επιλέξει τον αγωγό που θα μεταφέρει, με το μικρότερο κόστος και τη μεγαλύτερη ασφάλεια, το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v