Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας σκιάζουν τις αγορές

Υπό την ευθεία απειλή ελληνικής χρεοκοπίας βρέθηκε στη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου. Βαριά πτώση στις αγορές, εκτόξευση των spread, διαρροές περί γερμανικής "ασπίδας" στις τράπεζες από ελληνικό κούρεμα.

Σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας σκιάζουν τις αγορές
Οι εντεινόμενες ανησυχίες για την ελληνική κρίση χρέους στέλνουν στα τάρταρα τις ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ, ενώ σε επίπεδα-ρεκόρ κινούνται πλέον τα CDSs όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών και κρατών, καθώς ο κ. Παπανδρέου ανεβαίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπό την ευθεία απειλή ελληνικής χρεοκοπίας!  

Ειδικότερα, ο γερμανικός δείκτης DAX βούλιαξε την Παρασκευή κατά 4%, στέλνοντας και τον παγκόσμιο δείκτη MSCI σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι αγορές τρομάζουν τόσο από την αιφνίδια παραίτηση του κ. J. Stark από την ΕΚΤ όσο και από τα δημοσιεύματα περί γερμανικού έκτακτου σχεδίου στήριξης των τραπεζών για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας σε περίπτωση μη τήρησης των υπεσχημένων.

Μάλιστα, χρηματιστηριακά blogs έκαναν λόγο ακόμη και για ελληνική στάση πληρωμών το επόμενο διήμερο, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε επίσημη διάψευση, με τον Ευάγγ. Βενιζέλο να κάνει λόγο για οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της ευρωζώνης.

Η φημολογία ξεκίνησε από ένα e-mail που έκανε τον γύρο των αγορών κι έκανε λόγο για ελληνική στάση πληρωμών. "Ένας φίλος trader μόλις με πληροφόρησε το εξής: υπάρχει φήμη στην αγορά για ελληνική χρεοκοπία εντός του σαββατοκύριακου - και το CDS της Ελλάδας ενισχύεται κατά 400 μονάδες βάσης, ενώ η μετοχή της SocGen υποχωρεί 7% λόγω της έκθεσής της στην Ελλάδα".    

Η αναταραχή έπληξε και το ευρωπαϊκό νόμσιμα, που έχανε έως 2,1% έναντι του γεν και 1,7% έναντι του δολαρίου. Με απώλειες σχεδόν 4% στην εβδομάδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καταγράφει τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 12 μηνών.   

Στις αγορές χρέους σημειώνεται εκτίναξη του δείκτη iTraxx SovX Western Europe Index, που καταγράφει το κόστος ασφάλισης κρατικών τίτλων στην Ευρώπη, κατά 13 μονάδες βάσης, στις 336. Την ίδια στιγμή, το κόστος ασφάλισης των τίτλων 25 ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών ενισχύθηκε κατά 18 μονάδες, στις 282.

Όσο για το ελληνικό χρέος, το CDS κατέγραψε άλμα 701 μονάδων βάσης, έως τις 3.727 μονάδες, αποτυπώνοντας πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας στο 94%!

Όσο για το spread του 2ετούς ομολόγου, ενισχύθηκε πλέον των διακοσίων μονάδων βάσης, με την απόδοση να κινείται σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, στο 57,08%.  

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των γερμανικών και των αμερικανικών ομολόγων, απολαμβάνοντας καθεστώς "ασφαλούς λιμένα", υποχωρούν σε επίπεδα-ρεκόρ. Η απόδοση του γερμανικού διετούς ομολόγου έπεσε στο 0,377%, ενώ του 10ετούς στο 1,77%. Αντίστοιχα, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς τίτλου υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά, στο 1,89%. 
   

Σχέδιο στήριξης γερμανικών τραπεζών σε ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας

Το "μαστίγιο" έβγαλε η Γερμανία, εντείνοντας τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για επίτευξη των στόχων, με τελευταίο επεισόδιο το δημοσίευμα περί στήριξης των γερμανικών τραπεζών σε ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

Σε δημοσίευμα της Παρασκευής, το Bloomberg γράφει ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης στήριξης των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση όπου η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και χρεοκοπήσει.

Το πλάνο περιλαμβάνει μέτρα στήριξης προς τράπεζες και ασφαλιστικές που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πιθανό "κούρεμα" 50% στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν, εάν δεν δοθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τρία μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

Η ύπαρξη ενός Plan B, αναφέρει το δημοσίευμα, υπογραμμίζει τις γερμανικές ανησυχίες ότι η αποτυχία της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους για μείωση του ελλείμματος απειλεί τις ευρωπαϊκές προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Σε διάψευση των σεναρίων για την ύπαρξη σχεδίου Β αναφορικά με τη στήριξη του γερμανικού τραπεζικού συστήματος σε ενδεχόμενη στάση πληρωμών από την Ελλάδα προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας κ. Johannes Blankenheim.

Παρ' όλα αυτά, στο θέμα επανέρχεται το περιοδικό "Spiegel", το οποίο αναφέρει ότι η Γερμανία εξετάζει δύο σενάρια αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε πτώχευση. Γι' αυτό το δημοσίευμα η γερμανική κυβέρνηση δεν προέβη σε διάψευση.

Υπήρξε και συνέχεια: Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Φίλιπ Ρέσλερ, σε άρθρο του σε γερμανική εφημερίδα δηλώνει ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού η ελληνική πτώχευση

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενώ οι Ευρωπαίοι έσπευσαν να δηλώσουν σε όλους τους τόνους ότι η έκτη δόση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα δεν είναι δεδομένη, με αφορμή τη ρήξη στις σχέσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.

Γερμανικά γυμνάσια

Την Πέμπτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Αν η κυβέρνηση δεν επιτύχει τους στόχους, "η Ελλάδα θα πρέπει να βρει χρηματοδότηση χωρίς τη βοήθεια της ευρωζώνης"

Ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν με την απαιτούμενη ταχύτητα.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κοινή γνώμη συνεχίζει να αντιτίθεται στο σχέδιο διεύρυνσης του ρόλου και των κεφαλαίων του EFSF, που άπτεται και της δεύτερης ελληνικής διάσωσης.

Σχετική δημοσκόπηση του ZDF σημειώνει ότι τρεις στους τέσσερις Γερμανούς τάσσονται κατά της ενίσχυσης των χρηματοπιστωτικών εγγυήσεων υπέρ των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Όλα αυτά μετά την επίσημη δημοσιοποίηση απόψεων -όχι μόνο από την πλευρά της Γερμανίας- ότι οι απείθαρχες χώρες θα πρέπει να χάνουν τη "δημοσιονομική κυριαρχία" τους ως πρώτο βήμα πριν από την έξοδό τους από τη ζώνη του ευρώ.

Το τελευταίο, όμως, προς το παρόν δεν έχει νομικό τρόπο θεμελίωσης καθώς θα απαιτηθούν εκτεταμένες μετατροπές στις θεμελιώδεις συνθήκες για να υλοποιηθεί.

Βενιζέλος: Οργανωμένη σπέκουλα κατά του ευρώ τα σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για διάφορα σχόλια και φήμες που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο περί δήθεν χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στο σαββατοκύριακο, δήλωσε τα εξής:

"Δεν είναι η πρώτη φορά όπου εμφανίζεται αυτό το οργανωμένο κύμα φημών για δήθεν χρεοκοπία της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα κακόγουστο παιχνίδι, για μια οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της ευρωζώνης συνολικά.

Βασική επιλογή και προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21 Ιουλίου και βεβαίως η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τις συμφωνίες με τους θεσμικούς της εταίρους.

Αυτή είναι η σαφής θέση της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν λαμβάνει υπόψη της κανένα στοιχείο πολιτικού κόστους".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v