Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς "χαλάρωση" στόχου για το PSI

Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης δηλώνει ότι "δεν θα αποτελέσει πρόβλημα" εάν τελικά το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων "είναι λίγο κάτω από το 90%".

Προς χαλάρωση στόχου για το PSI
Σε χαλάρωση του στόχου για το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο ελληνικό πακέτο φαίνεται πως προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters, ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Πολωνίας ότι "δεν θα αποτελέσει πρόβλημα" εάν τελικά το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων "είναι λίγο κάτω από το 90%".

Επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος συμμετοχής του 90%, τότε το πρόγραμμα (PSI) θα εγκαταλειφθεί. Αυτή η προειδοποίηση από πολλούς αναλυτές ερμηνεύτηκε ως μοχλός άσκησης πιέσης.

Εν τω μεταξύ, πηγές του Reuters κοντά στη διαδικασία σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής η συμμετοχή των ιδιωτών διαμορφώνεται κοντά στο 75%.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, το IIF που συντονίζει τη διαδικασία βρίσκεται σε συζητήσεις με νέες τράπεζες, σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης.

Η Γαλλία, πάντως, συμμετέχει στο πρόγραμμα σε ποσοστό άνω του 90%, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Francois Baroin. "Η συμμετοχή των γαλλικών τραπεζών και ασφαλιστικών στο πρόγραμμα ξεπερνά το 90%", ανέφερε.
 
Σενάρια κάλυψης από το EFSF

Εάν η συμμετοχή των ιδιωτών είναι μικρότερη του 90%, μια επιλογή θα ήταν η κάλυψη του υπολοίπου έως τον στόχο του 90% από το EFSF, τόνισε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών κ. Didier Reynders.

"Θα έχουμε τα τελικά στοιχεία έως τα μέσα Οκτωβρίου και, εάν μέχρι τότε επιβεβαιωθεί αυτό το 70% - 75%, θα πρέπει να δούμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιδράσουμε", τόνισε ο υπουργός. 

"Θέλω να σας θυμίσω ότι μέχρι τότε θα έχει διευρυνθεί ο ρόλος του EFSF. Είναι μία από τις λύσεις. Εάν ο ιδιωτικός τομέας δεν αναλάβει τις ευθύνες του, κάποιος θα πρέπει να το κάνει", υπογράμμισε ο Βέλγος υπουργός. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v