Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΣτΕ κατέφυγε ο Λ. Λαυρεντιάδης

Στο ΣτΕ κατά της απόφασης της τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Proton Bank και εν συνεχεία η τράπεζα τέθηκε υπό εκκαθάριση, προσέφυγε ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Στο ΣτΕ κατέφυγε ο Λ. Λαυρεντιάδης
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Proton Bank και εν συνεχεία η τράπεζα τέθηκε υπό εκκαθάριση, προσέφυγε ο επιχειρηματίας και πρώην μέλος του Δ.Σ της τράπεζας, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι η απόφαση της τράπεζας της Ελλάδος είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ζητεί να ακυρωθεί. Ο ίδιος ζητεί επίσης να ακυρωθεί η από 9.10.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία συστάθηκε η «Νέα Proton Τράπεζα Α.Ε.».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Λαυρεντιάδης στην προσφυγή του, πριν την ανάκληση της άδειας της Proton είχε προηγηθεί έλεγχος που κατέληξε στο διορισμό επιτρόπου.

Ο διορισμός του επιτρόπου, κατά τον κ. Λαυρεντιάδη, ήταν αντισυνταγματικός και παράνομος αφού, όπως επισημαίνεται στην προσφυγή, δεν έγινε λόγω αδυναμίας ή αρνήσεως αυξήσεως του κεφαλαίου της Proton, όπως προβλέπει ο Ν. 3601/2007, αλλά λόγω «σοβαρών δυσχερειών» την Τράπεζας και προς αποτροπή διακινδυνεύσεως της κεφαλαιακής επάρκειάς της.

Ο κ. Λαυρεντιάδης υπογραμμίζει επίσης ότι η απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων η οποία αποφάσισε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Proton είναι μη νόμιμη, καθώς δεν συνεδρίασε δημόσια, όπως είχε υποχρέωση, δεν είχε νόμιμη σύνθεση και δεν είχε τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας λόγω της μορφής της σύνθεσής των μελών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v