Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο φόβος του "κουρέα" σκιάζει και το ΠΔΕ

Αυξημένο στα «χαρτιά» είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2012 σε σχέση με το φετινό, το οποίο μετά από αρκετές αναθεωρήσεις προς τα κάτω θα διαμορφωθεί εν τέλει στα 6,89 δισ. ευρώ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ο φόβος του κουρέα σκιάζει και το ΠΔΕ
Αυξημένο στα «χαρτιά» είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2012 σε σχέση με το φετινό, το οποίο μετά από αρκετές αναθεωρήσεις προς τα κάτω θα διαμορφωθεί εν τέλει στα 6,89 δισ. ευρώ από 7,550 δισ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη τον Οκτώβριο και από 10,3 δισ. ευρώ στις αρχές του 2011.

Ο κίνδυνος λοιπόν και το ΠΔΕ του 2012, το οποίο προβλέπεται να φθάσει τα 7,7 δισ. ευρώ, να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτός, όταν  μάλιστα η οικονομική κρίση βαθαίνει περισσότερο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσίασης του Προϋπολογισμού, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε μεταξύ των άλλων: «Μακάρι να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα 7,7 δισ. το 2012 και μακάρι να παρακινήσουμε και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να ξεμπλοκάρουμε πάρα πολλά πράγματα, τα οποία σχετίζονται με το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και με την έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας, διότι υπάρχει ρίσκο χώρας».

Για να συμπληρώσει: «Ποια ξένη τράπεζα θα δώσει εύκολα δάνειο κοινοπρακτικό και ποιος θα έρθει να επενδύσει; Αν, λοιπόν, εμείς δεν πιστέψουμε στον εαυτό μας και αν εκπέμπουμε μήνυμα αβεβαιότητας, ενώ πρέπει να εκπέμψουμε μήνυμα δουλειάς και συνέπειας, δεν βοηθάμε τις επενδύσεις».

Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι για το ΠΔΕ του 2012 τα έσοδα από τις επιχορηγήσεις της Ε.Ε. προβλέπεται να αυξηθούν κατά 43,3% έναντι αυτών του 2011, οπότε είχαν αυξηθεί κατά 13,4% σε σχέση με το 2010. Αντιθέτως, τα πιστωτικά έσοδα του ΠΔΕ και η αύξηση των στοιχείων του ενεργητικού του Δημοσίου το 2012 παρουσιάζουν μείωση 16,3% σε σχέση με το 2011, ενώ και φέτος παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με το 2010 κατά 34,2%.

Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός για το ΠΔΕ

Το ΠΔΕ του 2012 προβλέπεται να φθάσει τα 7,7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 11,76% σε σχέση με το 2011, όπου είναι μειωμένο κατά 18,5% σε σχέση με το 2010. Οι δαπάνες για το 2012 αντιπροσωπεύουν το 3,6% του ΑΕΠ και κατανέμονται σε 6 δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 1,7 δισ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά το ΠΔΕ που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, η επιλογή των έργων θα γίνει με κριτήρια τη συμπληρωματικότητα, τις συνέργειες και τη σκοπιμότητά τους σε σχέση με την εκτέλεση έργων συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε.

Περιλαμβάνονται κατηγορίες έργων όπως: επενδυτικές δραστηριότητες των ΟΤΑ πρώτου βαθμού σε όλη τη χώρα, ενισχύσεις των ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο υλοποίησης των αναπτυξιακών νόμων, δαπάνες για την αποκατάσταση ζημιών σε έργα υποδομής και ενισχύσεις σε πληγέντες από σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές.

Οι δράσεις

Σημαντικό μέρος των μεγάλων έργων που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ υλοποιείται από τις ΔΕΚΟ και Α.Ε. του δημόσιου τομέα, με μεταβίβαση πιστώσεων στους οργανισμούς αυτούς. Συγκεκριμένα, το 2012 το ύψος των επιχορηγήσεων ανέρχεται στο 1,050 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 13,63% του ΠΔΕ. Το μεγαλύτερο μέρος των επιχορηγήσεων αφορά σε μεγάλα έργα υποδομής όπως τα έργα της Εγνατίας Α.Ε., του Μετρό Αθηνών, του ΟΣΕ και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).

Σημαντικές είναι και οι πιστώσεις που δεσμεύονται και από τα υπουργεία για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων - δράσεων, όπως για έργα υποδομής, ανάπτυξης, επενδύσεις κ.ά.

Έτσι, για το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεσμεύονται πιστώσεις 2,142 δισ. ευρώ, που αποτελούν το 27,82% του συνόλου των πιστώσεων του ΠΔΕ 2012, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεσμεύονται πιστώσεις 1,632 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 21,19% του συνόλου των πιστώσεων του ΠΔΕ 2012, ενώ 388 εκατ. ευρώ δεσμεύονται για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αντίστοιχα, για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προβλέπεται να διατεθούν 396 εκατ. ευρώ, για το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεσμεύονται 567 εκατ. ευρώ. Για το Υπουργείο Υγείας το ποσό υπολογίζεται στα 65 εκατ. ευρώ, για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα 577 εκατ. ευρώ, ενώ για το Υπουργείο Παιδείας στα 540 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι πιστώσεις για έργα περιφερειακών προγραμμάτων ανέρχονται στο ποσό του 1,15 δισ. ευρώ (1 δισ. ευρώ για έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. και 150 εκατ. ευρώ για έργα χρηματοδοτούμενα αμιγώς από εθνικούς πόρους), έναντι 1,11 δισ. ευρώ το 2011 και 583,01 εκατ. ευρώ το 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο