Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλη η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Καραβοκύρη, ο οποίος του παρέδωσε την Ετήσια Έκθεση του Aνώτατου Δικαστηρίου

Στη Βουλη η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Καραβοκύρη, ο οποίος του παρέδωσε την Ετήσια Έκθεση του Aνώτατου Δικαστηρίου για το έτος. 2010.

Παραλαμβάνοντας την Έκθεση ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού τη χαρακτήρισε «ιδιαίτερα χρήσιμο κείμενο», ανέφερε, ότι η Έκθεση αυτή θα διανεμηθεί σε όλους τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, τα κόμματα και την κυβέρνηση και συμπλήρωσε: «Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως ορίζει το Σύνταγμα, είναι ο θεματοφύλακας της διαφάνειας.

Ο ρόλος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, να υπάρχει χρηστή δημόσια διοίκηση. Είμαι σίγουρος ότι αυτές τις αρχές υπηρετείτε και εσείς ως ελεγκτικό όργανο.

Είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση μέχρι και το τελευταίο ευρώ σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του δημόσια τομέα, γιατί είναι ο ιδρώτας του ελληνικού λαού.

Πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων στη συμμετοχή όλων στα βάρη και κυρίως, εκείνων που έχουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής και που, ως τώρα, σε πολλές περιπτώσεις απέφευγαν να αναλάβουν ή κρύβονταν από την ευθύνη αυτή».

Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Αρχίζουν και πιάνουν τόπο οι θυσίες των πολιτών»

Παραδίδοντας την Έκθεση, ο κ. Καραβοκύρης, σημείωσε ότι: «Υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού τόσο στα έξοδα όσο και στα έσοδα. Είναι αλήθεια ότι έχει γίνει μια βελτίωση και ένα νοικοκύρεμα, το οποίο έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον τομέα των ελλειμμάτων δηλαδή, των δαπανών του κράτους.

Φαίνεται ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού από τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς που ανήλθαν περίπου στα 3 δισ., αρχίζουν να διαφαίνονται. Βέβαια, τα ελλείμματα εξακολουθούν να υπάρχουν γιατί έγιναν μεγάλες πληρωμές, που αφορούσαν παλαιότερα χρέη και τοκοχρεολύσια. Όσον αφορά στον τομέα των εσόδων εκφράζουμε την ευχή να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι μηχανισμοί - κυρίως των ΔΟΥ - για την είσπραξη μεγάλων ποσών τα οποία έχουν βεβαιωθεί, αλλά ακόμα δεν έχουν εισπραχθεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο