Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ:Ψάχνεται για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας

Δύο μόλις μέρες πριν το κρίσιμο Εurogroup για την Ελλάδα, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα αποφασίσει θεμελιώδη ζητήματα, μεταδίδει η WSJ.

ΕΕ:Ψάχνεται για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας
Δύο μόλις μέρες πριν το κρίσιμο Εurogroup για την Ελλάδα, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως τον τρόπο που οι κυβερνήσεις θα συμβάλλουν στη μείωση του ελληνικού χρέους, μεταδίδει η WSJ.

Η επίλυση του ακανθώδους προβλήματος της συμμετοχής του επίσημου φορέα στο ελληνικό κούρεμα, αποτελεί κομβικό σημείο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Olli Rehn δήλωσε ότι η ψήφος του ελληνικού κοινοβουλίου ήταν ένα σημαντικό βήμα για την έγκριση του νέου πακέτου.

Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να εκπληρωθούν και άλλες προϋποθέσεις, όπως η εξεύρεση 325 εκατ. ευρώ επιπλέον περικοπών αλλά και σαφείς δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι το αν θα πρέπει να διατηρηθεί ο στόχος που τέθηκε τον Οκτώβριο για μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο στόχος τελικά μπορεί να αναπροσαρμοστεί το 125% του ΑΕΠ στο πλαίσιο της τελικής συμφωνίας.

Τόσο οι κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης όσο και οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να προσφέρουν στην Ελλάδα μια ελάφρυνση του χρέους, ώστε να διασφαλίσουν ότι αυτό θα υποχωρήσει κάτω του 125% το 2020, δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ωστόσο ο τρόπος που θα συμβεί αυτό μένει να διευκρινισθεί, αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο τραπέζι είναι το σενάριο που θέλει οι κυβερνήσεις να δεχθούν χαμηλότερο επιτόκιο από την Ελλάδα για τα δάνεια που έλαβε η χώρα από το Μάιο του 2010 και σε αντάλλαγμα η ΕΚΤ ή οι άλλες κεντρικές τράπεζες να συμφωνήσουν να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, σε τιμές κάτω από την ονομαστική τους αξία

«Κανείς δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης», τόνισε αξιωματούχος που εμπλέκεται στις συνομιλίες.

Για τα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο 3% (έχει ήδη μειωθεί από 4%) για τα πρώτα τρία έτη το οποίο κατόπιν αυξάνεται στο 4%.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του ευρωπαϊκού κεντρικού τραπεζικού συστήματος υπάρχουν δυο τρόποι. Η ΕΚΤ αγόρασε τα τελευταία δύο χρόνια στη δευτερογενή αγορά ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ. Η κεντρική τράπεζα αγόρασε αυτά τα ομόλογα με σημαντικό discount και θα μπορούσε να παραιτηθεί από την ιδέα να τα πληρωθεί στην ονομαστική τους αξία.

Δεύτερον οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης κατέχουν ελληνικά αξίας 12 δισ. ευρώ στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και απλά θα μπορούσαν να δεχθούν ζημίες σε αυτά τα ομόλογα.

"Και τα δυο είναι εξίσου πιθανά αλλά από νομική πλευρά οι ζημιές στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο είναι ευκολότερες", δηλώνει αξιωματούχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v