Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Πώς «αναστήθηκε» η εταιρεία Ψωμιάδη

Στη σημερινή Liberty Life, η λέξη Ασπίς μοιάζει να είναι... απαγορευμένη. Έφυγε από τον τίτλο της εταιρείας «σε μια νύχτα» και τώρα κανείς δεν θέλει να τη θυμάται.

Ασφαλιστικές: Πώς «αναστήθηκε» η εταιρεία Ψωμιάδη
Στη σημερινή Liberty Life, η λέξη Ασπίς μοιάζει να είναι... απαγορευμένη. Έφυγε από τον τίτλο της εταιρείας «σε μια νύχτα» και τώρα κανείς δεν θέλει να την θυμάται.

Η κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία του κλάδου ζωής που ελέγχονταν από τους Παύλο Ψωμιάδη και Λάμπρο Χριστοφή, ονομαζόταν Aspis-Liberty και από την στιγμή που κατέρρευσε το «σύστημα Ψωμιάδη» σε Ελλάδα, Κύπρο, Σουηδία, κ.λπ., βρέθηκε και αυτή σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αποφασίστηκε η άμεση ανάκληση της άδειας των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου Ψωμιάδη (Ασπίς Πρόνοια, Commercial Value) με αποτέλεσμα έως και σήμερα, οι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι-ασφαλισμένοι να μην έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Στην Κύπρο αντίθετα, είχαμε την εξαγορά της εταιρείας από τον επιχειρηματία κ. Μιχαλάκη Ιωαννίδη και την ανάληψη του management από τον κ. Ζένιο Δημητρίου, γνωστό πρόσωπο στην Ελλάδα κυρίως από την παλαιότερη θητεία του στην Εθνική Ασφαλιστική.

Η ουσία είναι πως η Liberty Life, μετά από μια δύσκολη διετία επενδύσεων, αναδιάρθρωσης και δουλειάς, έχει αλλάξει ρότα, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις του management για τη φετινή χρονιά, να αναφέρονται σε επιστροφή στην κερδοφορία.

Σε αντίθεση δηλαδή με την Ελλάδα, στην Κύπρο έγινε δυνατό να διασωθεί μια ασφαλιστική εταιρεία μέσα από νέους επενδυτές και νέο management, να προστατευθούν πλήρως οι πελάτες και κυρίως να μην πληγεί το κύρος της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα; Πολλοί απαντούν θετικά, ωστόσο έχει εκφραστεί και η αντίθετη άποψη, με το σκεπτικό πως η «τρύπα» στην περίπτωση της ελληνικής δραστηριότητας ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη.

Σε κάθε περίπτωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Liberty Life κ. Ζένιος Δημητρίου αναφερόμενος πρόσφατα στη Λευκωσία για τις κινήσεις που έγιναν μέσα στο τελευταίο έτος, σημείωσε:

• Αυξήσαμε τα κεφάλαια της εταιρείας κατά 3,2 εκατ. ευρώ.
• Διαγράψαμε 1,077 εκατ. χρεωστών που κληρονομήσαμε τα οποία ήταν εντελώς αδύνατο να εισπραχθούν.
• Μειώσαμε τα έξοδα από 3,62 σε 2,48 εκατ. ευρώ.
• Αντικαταστήσαμε επενδύσεις μη αποδοτικές με άλλες, υψηλότερης απόδοσης.
• Ξοφλήσαμε καθυστερημένες οφειλές εκατομμυρίων σε τράπεζες και φόρο εισοδήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v