Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουαγέν υποδεικνύει ο Βενιζέλος στα Ταμεία!

Τι πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις διοικήσεις των Ταμείων. Η πώληση των 2ετών ομολόγων EFSF, η αγορά ελληνικών ομολόγων με discount και το πρόβλημα ρευστότητας. Αντίδραση Ν.Δ. Τι λένε διαχειριστές.

Μουαγέν υποδεικνύει ο Βενιζέλος στα Ταμεία!
Στον αέρα πριν καλά-καλά τελειώσει η κυβέρνηση Παπαδήμου βρίσκονται οι υποσχέσεις για την αναπλήρωση της ζημίας που υπέστησαν τα ταμεία από το PSI+, καθώς ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παίρνει πίσω αυτά που είχε υποσχεθεί ως υπουργός Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε προχθές, Μ. Δευτέρα, με τους διοικητές του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ και τους παρουσίασε, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ολοκληρωμένη πρόταση για την άμεση και χωρίς πρόσθετο κόστος αναπλήρωση της αρχικής (πριν από το PSI) ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Η πρόταση όχι μόνο δεν περιελάμβανε, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου (ακίνητα κ.ά.) στα ταμεία, αλλά κι επιπλέον, με βάση έγκυρες πληροφορίες, δεν ήταν τίποτε άλλο από επενδυτική σύσταση!

Ειδικότερα, προτάθηκε στους τρεις διοικητές των μεγαλύτερων ταμείων της χώρας να μετατρέψουν τα εναπομείναντα μετρητά τους σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να κάνουν μουαγέν στη ζημία από το PSI+.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης τόσο ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης όσο και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου, δίνοντας κυβερνητική χροιά σε μια συνάντηση αρχηγού κόμματος με διοικήσεις ταμείων!

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος πρότεινε στα ταμεία, σύμφωνα με πηγές προερχόμενες από τις διοικήσεις τους, ως επενδυτική στρατηγική την πώληση των διετών ομολόγων έκδοσης EFSF και την αγορά με τη ρευστότητα που θα δημιουργηθεί κρατικών ελληνικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι συμμετείχαν στο PSI πήραν ως αντάλλαγμα διετή ομόλογα έκδοσης EFSF, που αντιστοιχούν στο 15% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που αντάλλαξαν. Πρόκειται για ομόλογα ιδιαίτερα χαμηλού κινδύνου και υψηλής εμπορευσιμότητας, που είναι διαπραγματεύσιμα πολύ κοντά στην ονομαστική τους αξία καθώς ισοδυναμούν σχεδόν με… μετρητά.

Τα ομόλογα αυτά μπορούν να ρευστοποιηθούν ως εκ τούτου κοντά στην ονομαστική τους αξία και τα ταμεία να επανεπενδύσουν τα κεφάλαια σε ελληνικά κρατικά ομόλογα 11 ως 30 ετών, αγγλικού δικαίου, που είναι διαπραγματεύσιμα σήμερα με discount έως και 80% επί της ονομαστικής τους αξίας.

Με τον τρόπο αυτόν, και εφόσον η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση χρέους, τα ταμεία μπορούν σε βάθος έως 30 έτη να αναπληρώσουν το σύνολο σχεδόν της ζημίας που ενέγραψαν από το κούρεμα της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων κατά 53,5%.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Ιπποκράτους, με την εφαρμογή της πρότασης «όχι μόνο αποκαθίσταται η ονομαστική αξία, αλλά επιπλέον τα ταμεία αποκτούν ομόλογα με δύο πρόσθετα χαρακτηριστικά που ενισχύουν την αξία τους: το αγγλικό δίκαιο και το σχήμα της παράλληλης και ταυτόχρονης εξυπηρέτησης με τα δάνεια του επίσημου τομέα».

Τι λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων

Διαχειριστές θεσμικών κεφαλαίων και στελέχη της αγοράς ομολόγων με τα οποία επικοινώνησε το Euro2day επιφυλάχθηκαν να σχολιάσουν την πρόταση, σημειώνοντας ότι η παραπάνω επενδυτική στρατηγική έχει ακολουθηθεί από κάποιους ιδιώτες.

Οι ίδιοι πάντως τονίζουν ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας και της αναποτελεσματικότητας των δομών τους τα ταμεία αναμένεται να αντιμετωπίσουν και φέτος προβλήματα ρευστότητας.
 
Τα διετή ομόλογα του EFSF μπορούν να δώσουν ανάσα στα προβλήματα ρευστότητας γιατί η ενεχυρίασή τους εξασφαλίζει μετρητά που αντιστοιχούν στο 98% της ονομαστικής τους αξίας.

Αντίθετα, τα νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα έως και 80% χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία. Επομένως, σχολιάζουν οι ίδιοι, για να αποτελέσει βάση συζήτησης η επενδυτική στρατηγική που συνιστά το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει τα ταμεία να λύσουν τα προβλήματα ρευστότητας.

Οι διοικητές τους δήλωσαν ότι θα εξετάσουν αμέσως την πρόταση με τα συμβούλιά τους, σε συνεργασία με τον θεσμοθετημένο επενδυτικό σύμβουλο των ταμείων (ΕΔΕΚΤ) και την Τράπεζα της Ελλάδος που διαχειρίζεται το κοινό κεφάλαιο των Ν.Π.Δ.Δ.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στη συνάντηση Βενιζέλου και των τριών διοικητών παρόντες ήταν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης και ο Γ. Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.

Αντίδραση από τη Ν.Δ. για τη σύσκεψη παρουσία υπουργών και παραγόντων

Ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Ν. Νικολόπουλος κατηγόρησε τον Ευάγγ. Βενιζέλο ότι δεν νομιμοποιείται να ασκεί κυβερνητικούς ρόλους σημειώνοντας: «Ο κ. Βενιζέλος, από κεκτημένη καθεστωτική νοοτροπία, συγκάλεσε σύσκεψη υπουργών και παραγόντων μαζί με προέδρους μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων».

Αναφορικά με την επενδυτική στρατηγική που φέρεται να πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Νικολόπουλος τονίζει πως «ο κ. Βενιζέλος δεν νομιμοποιείται να δίνει επενδυτικές συμβουλές».

Ειδικότερα, η δήλωση αναφέρει: «Από ενημέρωση του Τύπου είδαμε ότι προτείνει την ανταλλαγή των ομολόγων έκδοσης EFSF με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και αυτό με πρόσχημα την κάλυψη των ζημιών από το PSI. Αυτό όμως είναι σε βάρος των συμφερόντων των ασφαλιστικών ταμείων».

Ο κ. Νικολόπουλος επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία πιστεύει και επιμένει ότι οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI πρέπει να καλυφθούν από την περιουσία του Δημοσίου χωρίς την παρεμβολή επενδυτικών πειραματισμών.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v