Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IIF: Πάνω από €1 τρισ. το κόστος του Grexit

Δυσθεώρητο το κόστος εξόδου από το ευρώ, εκτιμά ο επικεφαλής του ΙIF. Η έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη που η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση! Ζητά επιπλέον στήριξη της χώρας με 10 δισ. ευρώ.

IIF: Πάνω από €1 τρισ. το κόστος του Grexit
Το κόστος από έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ξεπερνούσε το €1 τρισ., δήλωσε την Παρασκευή στο Bloomberg o διευθυντής του IIF Charles Dallara.

Oι προηγούμενες προβλέψεις του IIF είναι ξεπερασμένες, ανέφερε ο ίδιος και προειδοποίησε ότι "όσοι σκέφτονται ότι η Ευρώπη και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία είναι πραγματικά προετοιμασμένες για έξοδο της Ελλάδας πρέπει να το σκεφτούν ξανά".

Η έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα είναι διπλάσια από τα κεφάλαιά της, ανέφερε ο κ. Dallara. "Η ΕΚΤ θα είναι αναξιόχρεη" αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, υπογράμμισε. "Η Ευρώπη θα πρέπει πρώτα και πάνω απ' όλα να ανακεφαλαιοποιήσει την κεντρική της τράπεζα", πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση έχουν διαγράψει περίπου 4 τρισ. από την αξία των μετοχών παγκοσμίως, καθώς οι πολιτικοί προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Herman Van Rompuy δήλωσε την Παρασκευή ότι τα έκτακτα σχέδια για αποχώρηση της Ελλάδας δεν είναι προτεραιότητα. Επίσης, ο οικονομολόγος της Morgan Stanley Elga Bartsch ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει 1 στις 3 πιθανότητες να φύγει από το ευρώ.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο το IIF υπολόγισε ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας το κόστος θα είναι τρομακτικό. "Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς δεν θα ξεπεράσει το €1 τρισ.", ανέφερε το ινστιτούτο σε εσωτερικό σημείωμα στις 18 Φεβρουαρίου.

Η Ισπανία, η Ιταλία, καθώς και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία "παραμένουν σχετικά ευάλωτες σε αλλαγή στην ψυχολογία των αγορών", καθώς συνεχίζεται η κρίση στην Ευρώπη, υποστήριξε ο κ. Dallara.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολιτικούς να θυμηθούν το σοκ που προκάλεσε η χρεοκοπία της Lehman και υπενθύμισε ότι αυτό που φαίνεται ως "ένα γεγονός υπό έλεγχο" μπορεί τελικά να φέρει την κατάρρευση.

Για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό να της προσφερθεί επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια, είπε.

Επειδή η οικονομία της έχει συρρικνωθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προβλεπόταν, ίσως χρειάζεται παραπάνω χρόνος για να επιτύχει τους στόχους και να αποπληρώσει τα χρέη της, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Dallara, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να στηριχτεί με επιπρόσθετη βοήθεια 10 δισ ευρώ. "Mιλάμε για πολύ περιορισμένα ποσά σε σχέση με το τι βρίσκεται πάνω στο τραπέζι αυτήν τη στιγμή", σημείωσε.

Ο κ. Dallara υπογράμμισε ότι "ένας κλάδος ελαίας" ανάμεσα στις δύο πλευρές "όχι ως εναλλακτική στη βασική μεταρρύθμιση, αλλά ως αναγνώριση ότι κάποια στοιχεία του προγράμματος δεν ήταν καλά σχεδιασμένα, θα ήταν κάτι πραγματικά σώφρον και θα το έκανα όσο νωρίτερα γίνεται".

Όσον αφορά την Ισπανία, εκτίμησε ότι δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον θα χρειαστεί διάσωση. Ένας σχεδιασμένος λογιστικός έλεγχος των βιβλίων των ισπανικών τραπεζών θα δείξει κατά πάσα πιθανότητα ότι τα προβλήματα του ισπανικού τραπεζικού τομέα μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο.

Υπογράμμισε ότι ο συστημικός κίνδυνος από την Bankia "έχει διογκωθεί σε έναν βαθμό" και πως ανεξάρτητες έρευνες θα προσφέρουν πιο ψύχραιμη αξιολόγηση της κατάστασης της ισπανικής οικονομίας.

Μακροπρόθεσμα, η ευρωζώνη θα πρέπει να αντιμετωπίσει "τα θεμελιώδη δομικά προβλήματα" του να μοιράζεσαι ένα νόμισμα και ταυτόχρονα να επιτρέπεις στις εθνικές κυβερνήσεις να ελέγχουν τη δημοσιονομική πολιτική", κατέληξε ο κ. Dallara και απηύθυνε έκκληση στη Γερμανία να αλλάξει στάση για το ευρωομόλογο και να αναζητήσει ένα σύστημα όπου τα ευρωομόλογα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κίνητρο για δημοσιονομική πειθαρχία και δομικές μεταρρυθμίσεις.

* Ολόκληρη τη συνέντευξη του Charles Dallara μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v