Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΑ: Κέρδη αλλά με δραματική συρρίκνωση τζίρου

Σε θετικό έδαφος αλλά με μεγάλες απώλειες παρέμειναν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κατά το 2011 οπότε και κατέγραψαν μεγάλη υποχώρηση του κύκλου εργασιών παράλληλα με την συρρίκνωση της καθαρής κερδοφορίας τους.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΕΛΤΑ: Κέρδη αλλά με δραματική συρρίκνωση τζίρου
Σε θετικό έδαφος αλλά με μεγάλες απώλειες παρέμειναν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κατά το 2011 οπότε και κατέγραψαν μεγάλη υποχώρηση του κύκλου εργασιών παράλληλα με την συρρίκνωση της καθαρής κερδοφορίας τους.

Ειδικότερα ο Όμιλος ΕΛΤΑ την προηγούμενη χρονιά είχε κύκλο εργασιών στα 484,2 εκατ. ευρώ έναντι 543,3 εκατ. ευρώ το 2010. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,4 εκατ. το 2010.

Για το τρέχον έτος στόχος των ΕΛΤΑ παραμένει η διατήρηση της κερδοφορίας τους, ενόψει και της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Γεγονός είναι πάντως ότι ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί καθώς ολόκληρη η ταχυδρομική αγορά αντιμετωπίζει βαριές τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η εγχώρια ταχυδρομική αγορά έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2000. Ο αριθμός των διακινούμενων ταχυδρομικών αντικειμένων ανήλθε πέρυσι στα 590 εκατομμύρια αντικείμενα, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 13% σε σχέση με το 2010.

Επιστροφή στο 2005

Εξετάζοντας το στοιχείο των εσόδων προκύπτει πισωγύρισμα έξι ετών καθώς η αγορά έχει πλέον επιστρέψει στα επίπεδα του 2005, με τον όγκο των συναλλαγών να φτάνει στα 643 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 9% σε σχέση με το 2010.

Τα ΕΛΤΑ, ως φορέας καθολικής υπηρεσίας διατηρούν βέβαια ισχυρή την θέση τους καθώς στον τομέα της καθολικής υπηρεσίας διακινούν το 98% των αντικειμένων και εισπράττουν το 99% που ανέρχονται σε 370 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο γεγονός είναι ότι ο Όμιλος πιέζεται όπως αποδεικνύεται και από τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στην προηγούμενη χρονιά.

Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία τριετία νωρίτερα η εταιρεία είχε έλλειμμα 39 εκατομμυρίων ευρώ. Το «γύρισμα» σε θετικό έδαφος επιτεύχθηκε με περιστολή του κόστους λειτουργίας κατά 58 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Εξ’ αυτών τα 38 εκατομμύρια προήλθαν από την μείωση κατά 40% των μισθών των εργαζομένων ενώ 20 εκατομμύρια ήταν οι περικοπές που αφορούσαν στα λοιπά κόστη της επιχείρησης.


Στα χαρτιά η αποκρατικοποίηση

Να αναφέρουμε ότι τα ΕΛΤΑ περιλαμβάνονταν στην λίστα των προς αποκρατικοποίηση εταιρειών για το 2012 του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για το β’ τρίμηνο του έτους. Ο σχεδιασμός ανέφερε την εκχώρηση του 90% της εταιρείας ωστόσο ο στόχος αυτός μάλλον μετατίθεται για την επόμενη χρονιά καθώς τίποτε δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή.

Τα ΕΛΤΑ με νόμο που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση ορίζονται ως φορέας καθολικής υπηρεσίας ως το 2028, απόφαση που έχει προκαλέσει την αντίδραση των ιδιωτικών εταιρειών του κλάδου ενώ θεωρείται ότι πρόκειται για κυβερνητική «προίκα» προκειμένου η εταιρεία να γίνει πιο δελεαστική για υποψήφιους επενδυτές.

Πάντως βέβαιο είναι από την ερχόμενη χρονιά τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία καθώς η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς και η κατάργηση του μονοπώλιο στη αποκλειστική διακίνηση φακέλων κάτω των 50 γραμμαρίων θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταση του ανταγωνισμού.

Οι φορείς του Δημοσίου θα πρέπει να διεξάγουν διαγωνισμούς για την μετακίνηση της αλληλογραφίας τους και αναμένεται ότι στην αγορά αυτή θα θελήσουν να μπουν και οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου.

Εξάλλου ολόκληρος ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με δυσκολίες γεγονός που έχει αντίκτυπο και στον αριθμό των απασχολουμένων που το 2011 μειώθηκαν κατά 2.000 θέσεις με αποτέλεσμα οι οργανικές θέσεις να μειωθούν κατά 11% σε σχέση με το 2010.


Διαχρονική εξέλιξη των κυριότερων μεγεθών του «Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας»*

Κατηγορία/Έτος

Πλήθος ταχυδρομικών

αντικειμένων

(σε εκατ. τεμάχια)

Έσοδα ταχυδρομικών

αντικειμένων

(σε εκατ. ευρώ)

Μέσο έσοδο ανά

ταχυδρομικό

αντικείμενο

(σε ευρώ)

2006

687

416,2

0,61

2007

716

432,9

0,60

2008

719

450,3

0,63

2009

672

448,6

0,67

2010

623

417,1

0,67

2011

532

371,1

0,70


Πηγή: ΕΕΤΤ, *Το 98% των αντικειμένων και το 99% των εσόδων αναφέρονται στα ΕΛΤΑ


Διαχρονική εξέλιξη των κυριότερων μεγεθών των εταιρειών ταχυμεταφορών

Κατηγορία/Έτος

Πλήθος ταχυδρομικών

αντικειμένων

(σε εκατ. τεμάχια)

Έσοδα ταχυδρομικών

αντικειμένων

(σε εκατ. ευρώ)

Μέσο έσοδο ανά

ταχυδρομικό

αντικείμενο

(σε ευρώ)

2006

45

263,3

5,9

2007

46

281,1

6,1

2008

51

299,4

5,9

2009

50

291,9

5,8

2010

49

286,1

5,8

2011

49

268,1

5,5


Πηγή: ΕΕΤΤ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο