ΥΠΟΙΚ: Στόχος η είσπραξη €1 δισ. από τα ακίνητα

Με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών θα ταχυδρομήσει, από τον Οκτώβριο και έως το τέλος του έτους, περίπου 1 εκατ. ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

ΥΠΟΙΚ: Στόχος η είσπραξη €1 δισ. από τα ακίνητα
Με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών θα ταχυδρομήσει, από τον Οκτώβριο και έως το τέλος του έτους, περίπου 1 εκατ. ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011, ο οποίος δεν έχει ακόμα εισπραχθεί προκαλώντας προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Για πρώτη φορά, τα ειδοποιητήρια θα σταλούν ξεχωριστά ανά σύζυγο γι' αυτό και το τρέχον διάστημα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου προχωρά στον διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας μεταξύ των συζύγων.

Παράλληλα, θα καθορίσει και νέες ενδεικτικές τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εκτός σχεδίων πόλης οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου την 1η-1-2010 και την 1η-1-2011 δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα είναι διαθέσιμη και η ηλεκτρονική πύλη του εντύπου Ε9, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις τυχόν μεταβολές για το 2012 στην ακίνητη περιουσία τους.

Όσον αφορά τον ΦΑΠ των ετών 2010 και 2011, με βάση τον διαχωρισμό που θα γίνει, τις δηλώσεις μεταβολών στο Ε9 και το περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί, θα αποσταλούν έως το τέλος του έτους, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο, τα -ξεχωριστά ανά σύζυγο- εκκαθαριστικά για την καταβολή του φόρου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΓΓΠΣ:

-Περίπου 400.000 άτομα που κατείχαν την 1η-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα παραλάβουν τον Οκτώβριο ισάριθμα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν τον ΦΑΠ του έτους 2010.

-Περισσότερα από 600.000 άτομα που κατείχαν την 1η-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, θα παραλάβουν, περί τα τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου, εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του έτους 2011. 

"Άλλα κόλπα" για τα τέλη κυκλοφορίας

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο περιορισμού των δαπανών και του αποτελεσματικότερου ελέγχου, αλλάζει από φέτος η διαδικασία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν θα πάρουν φέτος το ειδικό σήμα των τελών κυκλοφορίας για το 2013 (το γνωστό αυτοκόλλητο), αλλά θα λάβουν μια απόδειξη από την τράπεζα ότι πλήρωσαν τα τέλη. Το νέο σύστημα θα προβλέπει την ηλεκτρονική έκδοση ειδοποιητηρίων μέσω του διαδικτύου από μια νέα υπηρεσία του ΤAXISNET, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι κάτοχοι οχημάτων πληκτρολογώντας τον αριθμό του οχήματος και, ενδεχομένως, κάποιον κωδικό.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εκτυπώνουν τα ειδοποιητήρια και να προσέρχονται κατευθείαν στις τράπεζες για την πληρωμή των τελών, χωρίς να απαιτείται να προμηθεύονται αυτοκόλλητα σήματα. Όσοι δεν προσέλθουν να πληρώσουν θα χρεωθούν τα τέλη, ως ληξιπρόθεσμες οφειλές, μαζί με τον φόρο εισοδήματος του 2013.

Επίσης, εντός του Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει από τη ΓΓΠΣ διασταύρωση στοιχείων για να εντοπιστούν όσοι φορολογούμενοι-κάτοχοι αυτοκινήτων δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2012.

Συγκεκριμένα, θα διασταυρωθούν τα στοιχεία για όσους δήλωσαν την κατοχή αυτοκινήτων, τα οποία προέρχονται από το αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβλήθηκαν φέτος, με τα στοιχεία που αφορούν όσους πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας για το 2012.

Όσοι κάτοχοι αυτοκινήτων διαπιστωθεί ότι δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτών που πλήρωσαν τα τέλη για το 2012 θα λάβουν ειδοποιητήρια με τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν διπλάσια τέλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v