Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 1,14 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα στο δεκάμηνο

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο διαμορφώθηκε σε 12.259 εκατ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 1.140 εκατ. ευρώ.  

Στο 1,14 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα στο δεκάμηνο
Στα 1,14 δισ. ευρώ, κάτω από το στόχο, διαμορφώθηκε στο δεκάμηνο το πρωτογενές έλλειμμα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου οικονομικών,

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 10-μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 12,26 δισ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 1.14 δισ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 13,42 δισ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 2.29 δισ. ευρώ.

Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του 10-μήνου του προηγούμενου έτους κατά 8,82 και 4,72 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 41,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 41,77 δισ. € παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,5% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011, αλλά και αύξηση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, κατά 272 εκατ. €.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 39,13 δισ. €, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 499 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2012 (38,63 δισ. ευρώ).

Η αύξηση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου οφείλεται:

α) στο γεγονός ότι εμφανίστηκαν τον Οκτώβριο 2012 εισπράξεις που αναλογούσαν στον Σεπτέμβριο και δεν είχαν καταγραφεί λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων.

β) στην αύξηση των εισπράξεων από το φόρο επί των τόκων των καταθέσεων, ρέπος κ.λ.π.

γ) στην αύξηση των εισπράξεων από άμεσους και έμμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (Π.Ο.Ε.) λόγω εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων.

δ) στην είσπραξη από την Ισπανία ποσού 79,5 εκατ. € ως μεταφορά αποδόσεων από την διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο της Κεντρικής της Τράπεζας (ANFA),

ε) στην ικανοποιητική πορεία των εισπράξεων των φόρων περιουσίας.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 10-μηνο του 2012 ανήλθαν στα 54,03 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 894 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (54,93 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 368 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 280 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (23 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση μέρους των παλαιών οφειλών τους (8 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (45 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου).

Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε 11,12 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερες του στόχου (11.131 εκατ. ευρώ) κατά 12 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι δαπάνες για πληρωμή προμήθειας εκταμίευσης δανείου στο EFSF ανήλθαν σε 370 εκατ. ευρώ, όσο και ο στόχος που είχε τεθεί για το δεκάμηνο.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Οκτώβριο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 8,20 δισ. ευρώ ή 13,2%.

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 8,5% (ή 3.542 εκατ. ευρώ) που αποτελεί και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο