Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες:Στην ουρά για αναχρηματοδότηση

Τι ζητούν και τι «υπόσχονται» επτά εισηγμένες εταιρείες προκειμένου να επιμηκύνουν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Πώς διαμορφώνεται η όλη κατάσταση μετά και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Εισηγμένες:Στην ουρά για αναχρηματοδότηση
«Ουρά» κάνουν οι εισηγμένες εταιρείες (και όχι μόνο) στις τράπεζες ζητώντας επιμήκυνση των δανείων τους και ει δυνατόν συνδυασμό χαμηλότερων επιτοκίων και πρόσθετης χρηματοδότησης.

Έχοντας πληγεί από τη μακροχρόνια κρίση, η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει σταματήσει εδώ και χρόνια τις επενδύσεις, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την επίτευξη θετικού EBITDA και θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών.

Το βασικό επιχείρημα των εταιρειών προς τις τράπεζες είναι πως αφού μια επιχείρηση καταφέρνει μέσα σε τόσο δύσκολες περιόδους να καταβάλλει τουλάχιστον ένα μέρος των τόκων, τότε αξίζει τον κόπο να της δοθεί χρόνος, προκειμένου -όταν θα έρθουν καλύτερες μέρες στην οικονομία- να μπορέσει να αποπληρώσει και τα χρεολύσια.

Ακόμη όμως και σε περιπτώσεις όπου το EBITDA είναι αρνητικό, συχνά επιστρατεύεται κάποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει ριζική βελτίωση οικονομικών επιδόσεων, αν φυσικά οι τράπεζες δείξουν την απαιτούμενη υπομονή.

Πρόσθετο επιχείρημα είναι η κατοχή ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα μπορούσαν να εκποιηθούν.

Επτά περιπτώσεις εταιρειών

Με αφορμή λοιπόν τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων του εννεαμήνου, θα αναφερθούμε στις περιπτώσεις επτά εισηγμένων, επικεντρωνόμενοι στην υφιστάμενη κατάσταση και στις προβλεπόμενες εξελίξεις.


Yalco: H εισηγμένη εμφάνισε στο εννεάμηνο μείωση πωλήσεων (από τα 28,9 στα 21,8 εκατ. ευρώ), καθαρές ζημίες (-4,5 εκατ. ευρώ), αρνητικά ίδια κεφάλαια (-3,88 εκατ. ευρώ) και καθαρό δανεισμό (σύνολο τραπεζικών υποχρεώσεων μείον ταμείο) γύρω στα 38 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία βρίσκεται σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες και διαμορφώνει νέο επιχειρηματικό πλάνο πενταετίας, που θα περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση του δανεισμού. Η τελευταία -σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή- αποτελεί σημαντική συνθήκη για τον όμιλο προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του.


Shelman: Το σύνολο των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου έχει καταστεί βραχυπρόθεσμο και η εταιρεία, με βάση τον ορκωτό ελεγκτή, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών της υποχρεώσεων.

H Shelman βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες με σκοπό την αναδιάρθρωση του δανεισμού. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αν και έχει καταλήξει σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.


Ελληνική Υφαντουργία: Ο όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες για αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δανείων και για πρόσθετη χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, έχει λάβει επίδειξη ανοχής για περίοδο έξι μηνών για τη μη καταγγελία των δανειακών συμβάσεων από τη μη εκπλήρωση των χρηματοοικονομικών δεικτών.


Alpha Γκρίσιν: Ο ορκωτός ελεγκτής μιλά για ληξιπρόθεσμες οφειλές δανείων και για αβεβαιότητα που ίσως εγείρει σημαντική δυσκολία για την ικανότητα συνέχισης της δραστηριότητας, εφόσον δεν ληφθούν από τη διοίκηση τα απαραίτητα μέτρα.

Στο εννεάμηνο η εισηγμένη εμφάνισε ελαφρά αρνητικό EBITDA και καθαρό τραπεζικό δανεισμό κοντά στα 29 εκατ. ευρώ.

Στόχος της διοίκησης είναι να κλείσει η τρέχουσα χρονιά με θετικό EBITDA, να συζητήσει το ενδεχόμενο πωλήσεων κάποιων (εκ των πολλών) ακινήτων που διαθέτει και να ολοκληρώσει τις (ήδη προχωρημένες, όπως υποστηρίζει) συζητήσεις για την επαναδιαπραγμάτευση όρων σημαντικού τμήματος των δανείων.


Altec: Ο ορκωτός ελεγκτής επισημαίνει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, αρνητικά ίδια κεφάλαια (-62,6 εκατ. ευρώ), αρνητικές ταμειακές ροές και ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του ομίλου. Ο καθαρός δανεισμός κυμαίνεται γύρω στα 70 εκατ. ευρώ.

Η ιδιαιτερότητα της Altec έγκειται στο γεγονός ότι οι πιστώτριες τράπεζες ελέγχουν και την πλειοψηφία των μετοχών της. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για μετάθεση της ημερομηνίας αποπληρωμής των ομολογιακών δανείων μέχρι τις 31/12/2013.

Μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί η μετάθεσή τους για την 31η/12/2012 για δάνεια 13,35 και 30 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις. Οι πιστώτριες τράπεζες συνεχίζουν να παρέχουν στον όμιλο πιστωτικά όρια βραχυπρόθεσμου δανεισμού για τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.


Spider: Κύκλο εργασιών 12,1 εκατ. ευρώ, EBITDA -5,4 εκατ. ευρώ, καθαρό τραπεζικό δανεισμό κοντά στα 35 εκατ. ευρώ και θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές εμφάνισε η εταιρεία στο εννεάμηνο.

Ο ορκωτός ελεγκτής σημειώνει πως το ενδεχόμενο μη επιτυχούς έκβασης των προσπαθειών της διοίκησης υποδηλώνει την ύπαρξη αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Spider οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις μη εισπραχθείσες απαιτήσεις της ύψους 4 εκατ. ευρώ από ΟΤΑ.

Η Spider βρίσκεται σε επικοινωνία με σύμβουλο για τη διαμόρφωση επιχειρηματικού σχεδίου, με σκοπό τη συνολική αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων, την εκμετάλλευση ακινήτων της, αλλά και τη ρύθμιση δανείων με ανακεφαλαιοποίηση των τόκων και συμφωνία περιόδου χάριτος.


Euromedica:
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου υπολογίζονται σε 103,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 63,4 εκατ. ευρώ προς τράπεζες. Στην εξέλιξη αυτή έχουν συμβάλει οι καθυστερήσεις πληρωμών τόσο από το ελληνικό δημόσιο, όσο και από το κράτος της Λιβύης.

Ο εισηγμένος όμιλος προσδοκά (με την επικείμενη έλευση της δόσης από την Ε.Ε.) στη μερική αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, ενώ παράλληλα:

α) Βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τις πιστώτριες τράπεζες για επιμήκυνση δανείων.
β) Στοχεύει στην τροποποίηση των πιστωτικών όρων με τους κύριους προμηθευτές του.
γ) Διερευνά το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μεταξύ 15 και 45 εκατ. ευρώ.
δ) Εξετάζει το ενδεχόμενο αποεπένδυσης παγίων περιουσιακών στοιχείων του.
ε) Διερευνά το ενδεχόμενο επέκτασης σε νέες αγορές (π.χ. Μέση Ανατολή).


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v