Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδι εκ του ασφαλούς από τα hedge funds

Τα hedge funds προετοιμάζονται να μη συμμετάσχουν στην προσφορά της Ελλάδας για επαναγορά των ομολόγων, ελπίζοντας ότι θα αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη στο μέλλον, μεταδίδει το Reuters.

Παιχνίδι εκ του ασφαλούς από τα hedge funds
Ορισμένα hedge funds προετοιμάζονται να μη συμμετάσχουν στην προσφορά της Ελλάδας για επαναγορά των ομολόγων, ελπίζοντας ότι θα αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη στο μέλλον, μεταδίδει το Reuters.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου, πολλοί διαχειριστές των επενδυτικών ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου έχουν πειστεί ότι οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσουν τη χώρα στο ευρώ, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες αποπληρωμής στους... αντάρτες.

Ο Ηans Hume, υπεύθυνος επενδύσεων στο ταμείο Greylock Capital, δήλωσε ότι σχεδιάζει να κρατήσει τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, να προσφέρει για επαναγορά τα μακροπρόθεσμα και ταυτόχρονα να αγοράσει περισσότερα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, διατηρώντας στο ίδιο επίπεδο τις θέσεις του στο χρέος της Ελλάδας.

"Πού αλλού θα βρούμε τέτοιες μεγάλες αποδόσεις;" ανέφερε στο Reuters. "Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη από την άποψη της ανταμοιβής σε σχέση με το ρίσκο" πρόσθεσε.

"Έίναι σε καλό δρόμο όσον αφορά τη διαχείριση της οικονομικής τους κατάστασης. Μετά από αυτήν τη συναλλαγή, πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που θα δείξουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα", επισήμανε.

Άλλοι διαχειριστές υποστήριξαν ότι η επαναγορά προσφέρει στήριξη στις τιμές των ομολόγων και περιορίζει τις καθοδικές πιέσεις, ενώ αφήνει περιθώρια για μελλοντικά κέρδη.

"Ίσως συμμετάσχουμε στην προσφορά στο υψηλότερο μέρος του εύρους τιμών, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα", σημείωσε ο Julian Adams, CEO στο Adelante Asset Management. "Δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ρίσκο αν δεν συμμετάσχουμε", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, πολλά hedge funds αναμένουν ότι θα επωφεληθούν από την πρόσφατη απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου για τα ομόλογα της Αργεντινής. "Πιστεύω ότι όταν θα βλέπουμε αυτήν την κρίση μετά από δύο - τρία χρόνια, η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου για την Αργεντινή θα αποδειχθεί πολύ καθοριστική στιγμή", σημείωσε ο Lee Robinson, ιδρυτής του ταμείου Atlanta Wealth. "Δυνητικά επηρεάζει πολλές χώρες και τρισεκατομμύρια ομόλογα" τόνισε.

Ο κ. Robinson, ο οποίος αγόρασε ελληνικά ομόλογα που λήγουν το 2042 στο 20% της ονομαστικής τους αξίας, αρνήθηκε να αποκαλύψει στο Reuters κατά πόσον θα συμμετάσχει στην επαναγορά.

"Μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί όλα τα ομόλογα αγγλικού δικαίου. Είναι πολύ δύσκολο να εκβιάσεις τους ομολογιούχους υπό το αγγλικό δίκαιο", σημείωσε.

Όπως τονίζει το Reuters, τα hedge funds που δεν θα λάβουν μέρος στην επαναγορά ποντάρουν στο ότι θα ανέβει η αξία του ιδιωτικού χρέους που θα απομείνει.

"Μετά την επαναγορά, περίπου τα τέσσερα πέμπτα του ελληνικού χρέους θα βρίσκονται στα χέρια του επίσημου τομέα και η Ελλάδα θα έχει τα ομόλογα με τη μεγαλύτερη διάρκεια παγκοσμίως σε πολύ χαμηλά επιτόκια, μειώνοντας σημαντικά το ρίσκο αναχρηματοδότησης", είπε διαχειριστής hedge fund.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v