Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 21,3 δισ. η μέγιστη μείωση χρέους από buyback

Στα 21,3 δισ. ευρώ υπολογίζει η BNP Paribas το μέγιστο όφελος που θα έχει η Ελλάδα από την επαναγορά χρέους. Το ελάχιστο είναι 16,4 δισ., αν η χώρα χρησιμοποιήσει το σύνολο των 10,2 δισ. που διαθέτει. 

Στα 21,3 δισ. η μέγιστη μείωση χρέους από buyback
Στα 21,3 δισ. ευρώ υπολογίζει η BNP Paribas το μέγιστο όφελος που θα έχει η Ελλάδα από την επαναγορά χρέους. Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, που λαμβάνει υπόψη τις τιμές στις οποίες αγοράζει το Δημόσιο τα ομόλογα και τα 10,2 δισ. ευρώ που διαθέτει για τον σκοπό αυτό, το παραπάνω ποσό θα αντιπροσωπεύει, στην καλύτερη περίπτωση, τη μείωση χρέους από τη διαδικασία.

Όπως υποστηρίζει η BNP, το μέγιστο όφελος επιτυγχάνεται αν η χώρα χρησιμοποιήσει και τα 10,2 δισ. σε αγορές τίτλων στην ελάχιστη τιμή και οι προσφορές αφορούν όλες τις λήξεις ομολόγων, μέχρι και το 2043.

Από την άλλη πλευρά, το ελάχιστο ποσό με το οποίο μπορεί να μειωθεί το χρέος είναι 16,4 δισ., στην περίπτωση όπου χρησιμοποιηθεί το σύνολο της διαθέσιμης χρηματοδότησης, η Ελλάδα πληρώσει στη μέγιστη τιμή της κλίμακας και τα ομόλογα που θα της δοθούν για την επαναγορά είναι αυτά των κοντινότερων λήξεων, τα οποία έχουν και την υψηλότερη τιμή.

Η BNP σημειώνει ότι τα παραπάνω είναι τα «ακραία» σενάρια, εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι κάπου ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v