Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crash test για τις αποκρατικοποιήσεις

Πρώτη πράξη σήμερα με τις δεσμευτικές για ΟΠΑΠ, καυτό 20ήμερο στη συνέχεια για ΔΕΠΑ, αλλά και ΕΥΑΘ, αεροδρόμια, ακίνητα και Ιππόδρομο. Τα αγκάθια που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και η στάση των "μνηστήρων".

Crash test για τις αποκρατικοποιήσεις
Την πρώτη σκληρή μάχη για τις αποκρατικοποιήσεις ετοιμάζεται να δώσει το επόμενο 20ήμερο η κυβέρνηση με την πώληση δύο εκ των σημαντικότερων περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ.

Την ίδια περίοδο περνούν στην επόμενη φάση και αρκετοί κρίσιμοι διαγωνισμοί, από τους οποίους θα κριθεί το ενδιαφέρον των ξένων (κυρίως των Γάλλων...), όπως η πώληση πλειοψηφικού πακέτου της ΕΥΑΘ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και το Ιπποδρομιακό Στοίχημα, αλλά και η τύχη σημαντικών ακινήτων (από τα 28 κτίρια του Δημοσίου, μέχρι τα ακίνητα της Αφάντου στη Ρόδου, στο Παλιούρι Χαλκιδικής κ.λπ.).

Οι κόντρες για το τίμημα που θα προσφέρει ο πλειοδότης για το 33% του ΟΠΑΠ φούντωσαν τις τελευταίες ημέρες, όπως φούντωσε και η μάχη παρασκηνίου για αλλαγές στους όρους διεξαγωγής του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ.

Σήμερα το απόγευμα, πιθανώς, θα γνωρίζουμε τον νέο ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ καθώς θα ανοίξουν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές της Emma Delta (όμιλος Μελισσανίδη και Jiri Smejc) και του Third Point, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση από την Παρασκευή έχει υψώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Η διαμάχη για τη ΔΕΠΑ θα συνεχιστεί μέχρι τις 10 Μαΐου, μετά τη νέα παράταση που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να αναζητηθεί συμβιβαστική φόρμουλα με τη ρωσική πλευρά και κυρίως με την Gazprom. Η σθεναρή αντίσταση της Κομισιόν και των ΗΠΑ απέναντι στους Ρώσους περιορίζει τα περιθώρια κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως τον τελευταίο μήνα συναντήθηκε δύο φορές με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με στόχο να αλλάξει ο όρος με την εγγυητική επιστολή που θα καταθέσει ο πλειοδότης του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ. Οι Ρώσοι φοβούνται εκ των υστέρων παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία έχει ξεκινήσει διαδικασία έρευνας κατά της Gazprom. Στο ΤΑΙΠΕΔ φοβούνται μήπως ο διαγωνισμός είναι άγονος στην περίπτωση αποχώρησης των δύο ρωσικών ομίλων και οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες και για τις κινήσεις των υπόλοιπων υποψηφίων.

Εντός της προσεχούς εβδομάδας θα διαφανεί και το γαλλικό και εν γένει το διεθνές ενδιαφέρον για δύο ακόμα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου, καθώς την Παρασκευή λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Ιπποδρομιακό Στοίχημα και την επόμενη Δευτέρα για την ΕΥΑΘ.

Το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής ιπποδρομιών και ιπποδρομιακού στοιχήματος θα διεκδικήσει σίγουρα ο γαλλικός όμιλος PMU (οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει σοβαρό εγχώριο ανταγωνιστή), ενώ η επίσης γαλλική Suez φέρεται υποψήφια για την ΕΥΑΘ, στην οποία ελέγχει ήδη περίπου το 5% των μετοχών.

Οι Γάλλοι, μέσω του κατασκευαστικού κολοσσού Vinci, θα διεκδικήσουν και τα περιφερειακά αεροδρόμια - η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 17 Μαΐου. Το γαλλικό ενδιαφέρον για τα αεροδρόμια, αλλά και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ επισημοποίησε την Παρασκευή ο υπουργός Μεταφορών, Θάλασσας και Αλιείας της Γαλλίας, F. Cuvillier, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Η θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση είναι δύσκολη. Έπειτα από τρία χρόνια πλησιάζει η ώρα πώλησης στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Από τις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται πως θέλουν μεν τις ξένες επενδύσεις, αλλά θα στηρίξουν ταυτόχρονα και την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Ισχυροί όμιλοι από την Ελλάδα συμμετέχουν στους περισσότερους από τους περίπου 10 διαγωνισμούς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ή ξεκινούν τον επόμενο μήνα.

Ταυτόχρονα, φαίνεται πως ζωηρεύει και το διεθνές ενδιαφέρον καθώς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εξελίσσεται, όπως προκύπτει και από τις προσφορές για τα 28 κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, που υποβλήθηκαν την Παρασκευή. Στους 9 υποψηφίους περιλαμβάνονται 7 ξένοι επενδυτικοί όμιλοι. Κατά πληροφορίες, μεταξύ αυτών είναι και δύο αμερικανικές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα (REITs) που ζήτησαν να μην κατονομαστούν σε αυτήν τη φάση. Στον κατάλογο βρίσκεται και η βρετανική London & Regional Properties (είναι στο τελικό στάδιο για το Ελληνικό), η Oaktree Capital κλπ.


Οι διαγωνισμοί για τους οποίους υποβάλλονται προσφορές

26/4: Ιπποδρομιακό Στοίχημα (πρώτη φάση)
29/4: ΕΥΑΘ (πρώτη φάση)
10/5: ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ (δεσμευτικές προσφορές)
15/5: Μαρίνες Αλίμου, Επιδαύρου, Ύδρας και Πόρου (πρώτη φάση)
17/5: Περιφερειακά Αεροδρόμια (πρώτη φάση)
22/5: Έκταση Αφάντου στη Ρόδο (δεσμευτικές προσφορές)

Εντός του Μαΐου θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές για τα πέντε οικόπεδα που βρίσκονται δίπλα στην Αττική Οδό, για το ακίνητο και το Ξενία Παλιουρίου Χαλκιδικής κ.λπ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v