Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντός στόχων δαπανών τα περισσότερα υπουργεία

Χαμηλότερες είναι οι δαπάνες των υπουργείων κατά 1,3 δισ. ή κατά 9,9% έναντι των στόχων που τίθενται στον προϋπολογισμό σύμφωνα με το τριμηνιαίο δελτίο παρακολούθησης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Εντός στόχων δαπανών τα περισσότερα υπουργεία
Χαμηλότερες είναι οι δαπάνες των υπουργείων κατά 1,3 δισ. ή κατά 9,9% έναντι των στόχων που τίθενται στον προϋπολογισμό σύμφωνα με το τριμηνιαίο δελτίο παρακολούθησης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ειδικότερα, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, οι περισσότεροι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης κινήθηκαν χαμηλότερα από τους επιμέρους στόχους που έχουν τεθεί και οι θετικές αποκλίσεις κυμαίνονται μεταξύ 1% και 67,4%, ενώ αρνητικές αποκλίσεις εντοπίζονται σε περιπτώσεις τριών Υπουργείων "για μεμονωμένους, συγκυριακούς, αλλά και λογιστικούς λόγους που δεν έχουν χαρακτηριστικά διατηρησιμότητας", όπως σημείωσε. 

Ειδικότερα για τους παραπάνω φορείς επισημαίνονται τα εξής:


Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- Οι συνολικές πραγματοποιήσεις κινήθηκαν σημαντικά πιο πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί για το α΄ τρίμηνο του 2013 κατά 81,5 εκατ. ευρώ ή 65,7% γιατί καταβλήθηκαν αναδρομικές αποδοχές στους δικαστικούς λειτουργούς ύψους 91 εκατ. ευρώ περίπου.
 
Οι δαπάνες αυτές δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά στον προϋπολογισμό του, αλλά στις πιστώσεις του ειδικού φορέα του Υπουργείου Οικονομικών «Γενικές Κρατικές Δαπάνες». Αντίθετα μείωση παρουσιάζουν οι απλήρωτες υποχρεώσεις κατά 3,5 εκατ. ευρώ.


Υπουργείο Οικονομικών
- Οι πραγματοποιήσεις του 3μήνου για το ΥΠΟΙΚ, εξαιρουμένων των Γενικών Κρατικών Δαπανών, κινήθηκαν πάνω από τους στόχους κατά 44 εκατ. ευρώ ή 31%. Η απόκλιση οφείλεται κυρίως στις πληρωμές που δεν είχαν αρχικά περιληφθεί στους στόχους και αφορούν πληρωμές αναδρομικών αποδοχών στους λειτουργούς του ΝΣΚ (9,5 εκατ. ευρώ), στη διάθεση αυξημένης επιχορήγησης στην ΕΛΣΤΑΤ (14 εκατ. ευρώ) και στην απόδοση πόρων σε τελωνειακές υπηρεσίες (4,7 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες για την πληρωμή αναδρομικών αποδοχών στους λειτουργούς του ΝΣΚ και η απόδοση πόρων σε τελωνειακές υπηρεσίες δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά στον προϋπολογισμό του, αλλά είχαν περιληφθεί στις πιστώσεις του ειδικού φορέα του Υπουργείου Οικονομικών «Γενικές Κρατικές Δαπάνες». 

Αυξημένες παρουσιάζονται και οι απλήρωτες υποχρεώσεις κατά 11,2 εκατ. ευρώ.
 

Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
Οι πραγματοποιήσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων παρουσιάζουν επιπλέον πληρωμές έναντι των στόχων κατά 65,3 εκατ. ευρώ που οφείλονται κυρίως στο ΠΔΕ για το οποίο δεν είχαν συμπεριληφθεί σχετικές προβλέψεις στους στόχους, καθόσον οι δαπάνες αυτές αφορούν μεταβιβάσεις στους φορείς υλοποίησης του ΠΔΕ που είναι οι Περιφέρειες.


To δελτίο παρακολούθησης στόχων του Προϋπολογισμού δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v