Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΓΕΚ: «Φρέσκα» κεφάλαια 25 εκ. δίνει η Ιόνιος

Η τεχνική εταιρία Ιόνιος Α.Ε. κατέθεσε πρόταση για την είσοδό της με τη μορφή στρατηγικού επενδυτή στον όμιλο ΑΕΓΕΚ, η οποία προβλέπει την άμεση ενίσχυση της εισηγμένης με φρέσκα κεφάλαια ύψους 25 εκατ. ευρώ.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΑΕΓΕΚ: «Φρέσκα» κεφάλαια 25 εκ. δίνει η Ιόνιος
Την πρώτη έγγραφη πρόταση ενδιαφερόμενου στρατηγικού επενδυτή για την ΑΕΓΕΚ έχουν, εδώ και μερικές ημέρες, στα χέρια τους οι πιστώτριες τράπεζες του κατασκευαστικού ομίλου.

Η τεχνική εταιρία Ιόνιος Α.Ε., του επιχειρηματία κ. Ι. Μαρούλη, κατέθεσε πρόταση για την είσοδό της με τη μορφή στρατηγικού επενδυτή στον όμιλο ΑΕΓΕΚ, η οποία προβλέπει την άμεση ενίσχυση της εισηγμένης με φρέσκα κεφάλαια ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση της Ιόνιος Α.Ε. προϋποθέτει, όμως, και μεγάλες διαγραφές δανείων από πλευράς τραπεζών, προκειμένου να αναπνεύσει χρηματοοικονομικά η ΑΕΓΕΚ και να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Η Ιόνιος έχει διενεργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, οικονομικό έλεγχο στην ΑΕΓΕΚ, ενώ βρίσκεται εδώ και αρκετό διάστημα σε στενή επαφή με τις πιστώτριες τράπεζες.

Παρότι δεν έχει διευκρινιστεί αν τα κεφάλαια που προτίθεται να καταβάλει για την είσοδό της στην ΑΕΓΕΚ η Ιόνιος θα μπουν στο ταμείο της ΑΕΓΕΚ μέσω αύξησης κεφαλαίου ή στα ταμεία των τραπεζών, στελέχη των Alpha Bank και Πειραιώς, που αποτελούν και τις ηγέτιδες τράπεζες του δανεισμού της εισηγμένης, εκτιμούν ότι αν τελικώς η πρόταση γίνει αποδεκτή τότε θα προτιμηθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Κλειδί για την αποδοχή της πρότασης είναι ο χειρισμός του καθαρού δανεισμού της ΑΕΓΕΚ ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ. Το αίτημα της Ιόνιος να υπάρξουν μεγάλες διαγραφές δανείων, που μπορεί να ξεπερνούν και τα 60 εκατ. ευρώ, καθιστά τις τράπεζες ιδιαίτερα επιφυλακτικές, ως προς την αποδοχή της πρότασης. Παρά ταύτα συζητούν με την Ιόνιος τις βελτιώσεις που μπορεί να επέλθουν στην πρόταση. Βελτιώσεις που ενδέχεται να αλλάξουν καθοριστικά και τη μορφή της συμφωνίας.

Η πρόταση της Ιόνιος ακόμη και με τις προϋποθέσεις διαγραφής δανείων που θέτει αποτελεί βάση συζήτησης για τις τράπεζες, καθώς από πλευράς ΕΛΤΕΧ και JP Άβαξ προς το παρόν δεν προκύπτει πρόταση που να καλύπτει τις βασικές παραμέτρους σωτηρίας της ΑΕΓΕΚ και ελάχιστης εξασφάλισης των κεφαλαίων τους.

Οι δύο όμιλοι είτε δεν δίνουν αξιόλογες προσφορές -σε προφορικό επίπεδο- είτε ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα στοιχεία του ενεργητικού της ΑΕΓΕΚ και ιδιαίτερα για την εξαγορά ποσοστών συμμετοχής της σε κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει μεγάλα έργα (π.χ. μετρό Θεσσαλονίκης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v