Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Plias: Οι "λεπτές ισορροπίες" της ΑΜΚ

Τι κρύβεται πίσω από το 40% των κεφαλαίων που θα αντληθούν στα σίγουρα και γιατί δεν υπάρχει αγωνία για τη συμμετοχή των μικροεπενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Plias.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Plias: Οι λεπτές ισορροπίες της ΑΜΚ
Τι κρύβεται πίσω από το 40% των κεφαλαίων που θα αντληθούν στα σίγουρα και γιατί δεν υπάρχει αγωνία για τη συμμετοχή των μικροεπενδυτών.

Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή γενική συνέλευση της Plias ενέκρινε αύξηση κεφαλαίου, όπου η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών είναι ανώτερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή, δεν φαίνεται να προκύπτει ουσιαστικός λόγος ανησυχίας για την εισηγμένη εταιρία, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει μέσα από την υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Και αυτό γιατί ήδη φαίνεται να έχουν καλυφθεί τουλάχιστον τα 35 από τα 42,2 εκατ. ευρώ της έκδοσης (132.562.500 μετοχές, προς 0,32 ευρώ, με αναλογία 1,57ν/1π).

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Πρώτον, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι θα καταβάλουν 10 εκατ. ευρώ. Τις συμφέρει να το κάνουν γιατί από τη μια τσέπη θα δώσουν 10 εκατ. και από την άλλη θα εισπράξουν 25 εκατ. ευρώ, καθώς τόσα κεφάλαια από την ΑΜΚ θα κατευθυνθούν στη μείωση των τραπεζικών υποχρεώσεων του ομίλου Plias.

Δεύτερον, ο κάτοχος του 49% της Gageo κ. Γ. Γκάτζαρος θα καταβάλει 4 εκατ. ευρώ. Και αυτός θα το πράξει με βεβαιότητα, καθώς από τη μια τσέπη θα τα δώσει και από την άλλη θα τα πάρει πίσω στο ακέραιο.

Πώς: από τα κεφάλαια της ΑΜΚ 4 εκατ. ευρώ προορίζονται για την εξαγορά του 49% της Gageo, που σήμερα κατέχει ο κ. Γκάτζαρος. Ο τελευταίος, δηλαδή, απλώς μετατρέπει τις μετοχές που κατείχε σε μία μη εισηγμένη σε μετοχές άλλης εισηγμένης εταιρίας.

Τρίτον, στον όμιλο Δαυίδ - Λεβέντη (βασικοί μέτοχοι) έχουν δεσμευτεί ότι θα καταβάλουν 15 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει τελικά τα 21 εκατ. Όλα δείχνουν ότι θα το πράξουν, καθώς μέσα από την κίνησή τους αυτή μόνο δίνουν παράταση ζωής στην εταιρίας τους, αλλά επιπλέον αποκτούν το 100% της Gageo, υλοποιούν επενδύσεις εκσυγχρονισμού και μειώνουν δραστικά τις δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου (γύρω στα 35 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός στις 31/3/2008).

Ο τραπεζικός δανεισμός, άλλωστε, έπρεπε ούτως ή άλλως να μειωθεί, καθώς 35 εκατ. καθαρά δάνεια είναι ιδιαίτερα πολλά για μία εταιρία που πέρυσι σημείωσε κύκλο εργασιών 24,5 εκατ.

Όμως, ενδεχομένως θα αναρωτηθείτε τι θα γίνει αν τελικά δεν συμμετάσχουν στην ΑΜΚ οι μικρομέτοχοι.

Όπως δείχνουν τα πράγματα (και σε τέτοιο χρηματιστηριακό κλίμα), μάλλον δεν φαίνεται να ποντάρει κάποιος σημαντικά στα κεφάλαια των τελευταίων προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου. Όπως προκύπτει από τον πίνακα διάθεσης των χρημάτων της ΑΜΚ, ό,τι μαζευτεί από τους μικρομετόχους προβλέπεται να διατεθεί για… κεφάλαιο κίνησης.

Η επόμενη μέρα

Την επόμενη μέρα της αύξησης κεφαλαίου η Plias θα έχει εξοικονομήσει ένα πολύ σημαντικό ύψος χρεωστικών τόκων και θα διαθέτει κεφάλαια για νέες επενδύσεις. Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλες πιθανότητες να επιβιώσει.

Σε ό,τι αφορά τη μετοχή, τα πράγματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα. Μετά την ΑΜΚ θα προκύψει Plias με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 60 εκατ. ευρώ, που θα έχει ως στόχο να επανέλθει σε κερδοφόρα πορεία από το 2009…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v