Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρόκας: Σκάνδαλο με τη Δημ. Πρόταση από Iberdrola

Στον αέρα η Δημόσια Πρόταση της Iberdrola για Ρόκας, μετά την αποκάλυψη ότι παρανόμως απέφυγε να την κάνει το Μάρτιο του 2007, σε υψηλότερες τιμές. Τα swaps, το πρόστιμο της Κεφαλαιαγοράς και το θέμα που ανοίγει.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ρόκας: Σκάνδαλο με τη Δημ. Πρόταση από Iberdrola
Ζημία άνω των 47 εκατ. ευρώ προκύπτει για τους μετόχους μειοψηφίας της Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ από την κίνηση της Iberdrola να αποφύγει υποχρεωτική δημόσια πρόταση αποκρύπτοντας ότι απέκτησε τον Μάρτιο του 2007 πακέτα που ξεπερνούσαν το 3% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατόπιν ελέγχου, διαπίστωσε ότι η Iberdrola απέκτησε τον Μάρτιο του 2007, μέσω συμφωνιών ανταλλαγής (swaps), τις οποίες σύναψε με τράπεζες του εξωτερικού, πακέτα που ξεπερνούσαν το 3% του μετοχικού κεφαλαίου της Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ. Επομένως, υποχρεούνταν τότε να υποβάλει δημόσια πρόταση στην τιμή στην οποία αγόρασε τα πακέτα (πάνω από 20 ευρώ ανά μετοχή).

Αντί αυτού η Iberdrola δεν δημοσιοποίησε τότε την έμμεση απόκτηση επιπλέον ποσοστού άνω του 3%, άφησε έναν ολόκληρο χρόνο να περάσει και υπέβαλε δημόσια πρόταση τον περασμένο Ιούλιο στα 16 ευρώ ανά μετοχή, αξιοποιώντας και την πτώση της τιμής της μετοχής που είχε, εν τω μεταξύ, επέλθει.

Με τα πακέτα που αγόρασε τον Μάρτιο του 2007 η Iberdrola αύξησε τη συμμετοχή της στη Ρόκας στο 52,7% των κοινών μετοχών και στο 47,3% των προνομιούχων. Αν υποχρεωνόταν τότε να υποβάλει δημόσια προσφορά για τις υπόλοιπες κοινές και προνομιούχες μετοχές της εταιρίας, η κίνηση αυτή θα της κόστιζε πάνω από 220 εκατ. ευρώ (στην περίπτωση που της προσφερόταν το 100%).

Αποφεύγοντας να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση τότε και υποβάλλοντας προαιρετική δημόσια πρόταση την 1η Ιουλίου σε τιμές 16 ευρώ για τις κοινές και 11 ευρώ για τις προνομιούχες, η Iberdrola εξοικονόμησε πάνω από 47 εκατ. ευρώ. Αντίστροφα, τα διαφυγόντα κέρδη ή η ζημία για τους μετόχους μειοψηφίας ξεπερνούν επίσης τα 47 εκατ. ευρώ.

Το θέμα είναι τεράστιο και πρωτόγνωρο για το εγχώριο θεσμικό πλαίσιο και η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς κανείς δεν πιστεύει ότι το θέμα κλείνει με την επιβολή προστίμου 300 χιλ. ευρώ στην Iberdrola.

Θα υποχρεωθεί η Iberdrola να τροποποιήσει και τη δημόσια προσφορά που έχει καταθέσει προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

Προς το παρόν, αν και έχει κατατεθεί από την 1η Ιουλίου η δημόσια προσφορά της Iberdrola, δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Ε.Κ. προφανώς και λόγω του ελέγχου για τα πακέτα του Μαρτίου του 2007.

Το ιστορικό των πακέτων

Στις 21 Μαρτίου του 2007 ο κ. Χρ. Ρόκας πούλησε το 5,45% των μετοχών του με αποτέλεσμα το ποσοστό άμεσης συμμετοχής του επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας να κατέλθει από 6,970% σε 1,515%. Την επόμενη συνεδρίαση ο κ.  Γ. Χ. Ρόκας προέβη σε πώληση του 3,352% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
 
Το ποσοστό άμεσης συμμετοχής του επί του συνόλου των μετοχών της επιχείρησης διαμορφώθηκε από 6,932% σε 4,035%. Και τα δύο πακέτα διενεργήθηκαν σε τιμές μεταξύ 20 και 21 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος μόνο των παραπάνω πακέτων, που ήταν όμως μεγαλύτερο του 3%, περιήλθε εμμέσως στην κατοχή της Iberdrola. Υπήρξαν βέβαια δημοσιεύματα ότι το πακέτο αγοράστηκε από ξένο broker -μέσω εγχώριας τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ- για λογαριασμό ξένης τράπεζας πίσω από την οποία κρυβόταν η Iberdrola. Εξ ου και ακολούθησαν δημοσιεύματα για υποχρέωση υποβολής δημόσιας προσφοράς από την πλευρά της Iberdrola.

Παρά τα δημοσιεύματα, η Iberdrola δεν γνωστοποίησε μεταβολή ποσοστού κοινών μετοχών. Έτσι τυπικά εμφανιζόταν να κατέχει το ίδιο ποσοστό κοινών μετοχών που εμφάνισε και στις 31 Δεκεμβρίου 2006, δηλαδή το 49,9% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ. Τη μεταβολή του ποσοστού της την έμαθε η αγορά στις 18/12/2007 όταν η Iberdrola ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Iberdrola Renovables κατείχε το 52,7% των κοινών μετοχών της Χ. Ρόκας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v