Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aegean: Υποχώρηση 21% στα κέρδη εννεαμήνου

Τα καθαρά κέρδη της Aegean για το 9μηνο υποχώρησαν 21% και διαμορφώθηκαν στα 26,5 εκ. κυρίως λόγω της αρνητικής επίπτωσης στην αποτίμηση των δανειακών υποχρεώσεων που προήλθε από την ενίσχυση του δολαρίου.

Aegean: Υποχώρηση 21% στα κέρδη εννεαμήνου
Η Aegean στο εννεάμηνο του 2008, κατέγραψε αύξηση 13% της επιβατικής κίνησης και ενίσχυση του λειτουργικού αποτελέσματος εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στον κλάδο των αερομεταφορών και τη συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση.

Συγκεκριμένα, η Aegean  μετέφερε 4,6 εκ. επιβάτες το εννεάμηνο του 2008, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 13%. Στο δίκτυο εσωτερικού η εταιρία κατέγραψε αύξηση 8% ενώ στο δίκτυο εξωτερικού η αύξηση της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 23%, ενισχύοντας τα μερίδια αγοράς στην πλειονότητα των δρομολογίων. Ο μέσος αριθμός επιβατών ανά πτήση βελτιώθηκε σε 104 επιβάτες έναντι 96 το προηγούμενο έτος.

Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 468,2 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 26%. Η αύξηση των εσόδων προήλθε από τη σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης στα δρομολόγια εξωτερικού, όπου τα ονομαστικά εισιτήρια είναι υψηλότερα, την αύξηση της μέσης χωρητικότητας ανά αεροσκάφος λόγω της παραλαβής των νέων Airbus A320/321 και τέλος την επιβολή επίναυλου καυσίμων.

Η κερδοφορία της εταιρίας επηρεάστηκε αρνητικά από τη σημαντική αύξηση κατά 67% ή κατά 47,2 εκ.ευρώ του κόστους καυσίμων που ανήλθε σε 118 εκ.ευρώ.

Παρά τη δραματική αύξηση των τιμών του πετρελαίου τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 13% στα 51,5εκ.ευρώ, γεγονός που οφείλεται στην ενίσχυση των εσόδων και στις ωφέλειες που σταδιακά γίνονται ορατές από την ανανέωση του στόλου της εταιρίας.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν 21% και διαμορφώθηκαν στα 26,5 εκ.ευρώ κυρίως λόγω της αρνητικής επίπτωσης στην αποτίμηση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρίας που προήλθε από την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου καθώς και των αποτελεσμάτων από πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedging).

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ανέφερε σχετικά: "Η AEGEAN παρουσιάζει υγιή αποτελέσματα για το εννεάμηνο του 2008 παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο των αερομεταφορών και της κρίσης που πλήττει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι πωλήσεις και τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σημείωσαν βελτίωση, γεγονός που αποδεικνύει την ικανότητα της εταιρίας να ανταπεξέλθει στο δύσκολο περιβάλλον και επιβεβαιώνει την ορθότητα των στρατηγικών κατευθύνσεων ως προς την διεθνή επέκταση του δικτύου μας και την ανανέωση του στόλου μας.

Η Aegean το καλοκαίρι του 2008 με βάση την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, πέταξε σε 23 δρομολόγια εσωτερικού και 60 δρομολόγια εξωτερικού (εκ των οποίων 43 charter), εξυπηρετώντας συνολικά το εννεάμηνο 4,6 εκατομμύρια επιβάτες, εκ των οποίων 1,8 εκ. επιβάτες ταξίδεψαν σε διεθνείς προορισμούς.

Η τρέχουσα κρίση δημιουργεί νέες προκλήσεις δεδομένης της επιβράδυνσης της οικονομίας και καθιστά την κάθε είδους πρόβλεψη για τους επόμενους 12-18 μήνες εξαιρετικά δύσκολη. Εν μέσω ενός δυσχερούς οικονομικού περιβάλλοντος, εκτιμούμε ότι τα λειτουργικά κόστη της εταιρίας μας θα εξακολουθούν να μειώνονται λόγω του προγράμματος της ανανέωσης του στόλου καθώς και των προσπαθειών αύξησης της παραγωγικότητας. Επιπλέον, η ισχυρή μας θέση στην πλειονότητα των αγορών που δραστηριοποιούμαστε και η υγιής διάρθρωση του ισολογισμού μας αποτελούν ισχυρές παραμέτρους για τη συνέχιση της δυναμικής μας πορείας. Συνεπώς, παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των αναπτυξιακών μας σχεδίων που στόχο έχουν την παροχή περισσότερων επιλογών στους επιβάτες μας."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v