Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Επενδύσεις 50 εκατ.το 2009

Αμετάβλητο-παρά την τρέχουσα συγκυρία- διατηρεί το επενδυτικό πλάνο του για την ανάπτυξη των υφιστάμενων δραστηριοτήτων του ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος ταυτόχρονα αναζητά ευκαιρίες διείσδυσης σε νέους τομείς της λιανικής.

  • της Πέννυ Κούτρα
Φουρλής: Επενδύσεις 50 εκατ.το 2009
Αμετάβλητο-παρά την τρέχουσα συγκυρία- διατηρεί το επενδυτικό πλάνο του για την ανάπτυξη των υφιστάμενων δραστηριοτήτων του ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος ταυτόχρονα αναζητά ευκαιρίες διείσδυσης σε νέους τομείς της λιανικής.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών επί των αποτελεσμάτων 9μηνου, ο πρόεδρος του ομίλου κ. Β. Φουρλής
επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον του ομίλου (το οποίο είχε διατυπωθεί σε συνέντευξη του κ. Β. Φουρλή στο euro2day.gr στις 07-05-2008) για την ανάπτυξη νέου λιανικού concept στην ελληνική αγορά, παρά την κρίση που εκδηλώθηκε από το Σεπτέμβριο και μετά.

Επίσης ανέφερε ότι ο όμιλος θα συνεχίσει να επεκτείνεται διεκδικώντας αύξηση των μεριδίων του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αναπτύσσωντας τα ΙΚΕΑ και την Intersport.

Αναλυτικότερα, ο όμιλος έχει προυπολογίσει επενδύσεις ύψους 40-50 εκατ.ευρώ για τη χρήση του 2009 προκειμένου να δημιουργήσει νέα καταστήματα ΙΚΕΑ.

Ο όμιλος έχει ήδη εξασφαλίσει ακίνητα και τη σχετική χρηματοδότηση για το άνοιγμα του νέου ΙΚΕΑ στη Λάρισα με ορίζοντα λειτουργίας το δ’ τρίμηνο του 2009, για το νέο κατάστημα στα Ιωάννινα, με εκτιμώμενο χρόνο ανοίγματος στο α’ τρίμηνο του 2010, ενώ στο δ’ τρίμηνο του ίδιου χρόνου εκτιμά ότι θα εγκαινιαστεί και το πρώτο κατάστημα του ομίλου στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου ήδη έχει εξασφαλίσει ακίνητο και προωθεί τις διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Ο όμιλος επίσης διατηρεί στο πλάνο του, σχέδια για δημιουργία νέων ΙΚΕΑ στην Κρήτη, ενός τρίτου στην Αθήνα και δύο ακόμη στη Βουλγαρία, αλλά εκτιμά ότι οποιαδήποτε νέο κατάστημα δεν πρόκειται να προστεθεί στο δίκτυο του πριν τα τέλη του 2011.

Σε ότι αφορά την αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για τη χρήση του 2008, ο όμιλος εξήγησε ότι τον Οκτώβριο διαπιστώθηκε μείωση της επισκεψιμότητας στα αθηναικά ΙΚΕΑ αλλά και συγκράτηση των πωλήσεων στη χονδρική ηλεκτρικών, παρά τα θετικά αποτελέσματα του εννεαμήνου της χρήσης.

Αν και εκτιμά ότι η κάμψη στην κατανάλωση είναι συγκυριακή και ενδεχομένως θα αναζοπυρωθεί το Δεκέμβριο, επέλεξε να διατυπώσει συντηρητικότερη πρόβλεψη μεγεθών, μη θέλωντας να εκτεθεί σε παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει.

Τέλος ο όμιλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, ανέφερε ότι το περιθώριο EBITDA στα ΙΚΕΑ πιέστηκε λόγω των νέων επενδύσεων, αλλά εκτιμά ότι σε βάθος χρόνου και όσο οι νέες προσθήκες καταστημάτων ωριμάζουν αυτό θα σταθεροποιηθεί στο 18%.

Ανέφερε επίσης ότι τα ίδια καταστήματα της Intersport κινήθηκαν με αύξηση 12% ενώ τα 10 νέα καταστήματα ώθησαν τη συνολική αύξηση πωλήσεων του τομέα στο 30%.

Τέλος τονίστηκε ότι ο δανεισμός που επιβαρύνθηκε από τις αυξημένες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης (λόγω της εποχιακής αύξησης των αποθεμάτων) πρόκειται να μειωθεί προσεχώς κατά 25-30 εκατ.ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v