Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alapis: Επίθεση με 130 νέα generics από το 2009

Με φουλ επίθεση στον τομέα της υγείας θα ξεκινήσει το 2009 ο όμιλος Alapis καθώς έχει ήδη προγραμματίσει την κυκλοφορία 130 φαρμάκων generics στην ελληνική αγορά από 1/1/2009.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Alapis: Επίθεση με 130 νέα generics από το 2009
Με φουλ επίθεση στον τομέα της υγείας θα ξεκινήσει το 2009 ο όμιλος Alapis, καθώς έχει ήδη προγραμματίσει την κυκλοφορία 130 φαρμάκων generics στην ελληνική αγορά από 1/1/2009.

Πρόκειται για τη μαζικότερη διάθεση φαρμάκων που διενεργήθηκε ποτέ στην ελληνική αγορά και αποτυπώνει την με γεωμετρική πρόοδο εστίαση της Alapis στον τομέα των φαρμάκων, ιδιαίτερα στα ανθρώπινα φάρμακα generics.

Η Alapis ξεκίνησε το 2008 διαθέτοντας στη φαρέτρα της 30 με 35 φάρμακα και μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο εξασφάλισε την αγορά των 130 generics και τις σχετικές άδειες από ΕΟΦ και υπουργείο ώστε να ξεκινήσει τη διάθεσή τους. Οι κωδικοί των 130 generics είναι ακόμη περισσότεροι καθώς για ορισμένα από αυτά η Alapis έχει εξασφαλίσει περισσότερες από μία εκδοχές γενόσημων επί του αρχικού φαρμάκου

Ενδεικτικό της μαζικής διάθεσης είναι ότι η PNG Γερολυμάτος, η εξαγορά της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Alapis ως τα μέσα ή το αργότερο τα τέλη Ιανουαρίου 2009 διαθέτει 40 φάρμακα τα οποία θα ενισχύσουν την γκάμα του ομίλου Alapis

Η γκάμα των 130 νέων φαρμάκων απλώνεται σε 11 θεραπευτικές κατηγορίες και για την αποτελεσματικότερη διάθεσή τους η Alapis, προχωρά το τελευταίο διάστημα σε σειρά προσλήψεων για στελέχωση του μηχανισμού ελέγχου και διάθεσης, ενώ ενισχύει τη διοικητική της ομάδα με νέα στελέχη.

Με δεδομένο ότι η διείσδυση των generics στην ελληνική αγορά είναι μικρή και μέχρι το κάθε φάρμακο να πιάσει μερίδιο αγοράς της τάξης του 5% η τιμολόγησή του είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, η Alapis θα επιδιώξει να διεκδικήσει ισχυρό μερίδιο στο ανθρώπινο φάρμακο ενισχύοντας και τις δαπάνες marketing.

Η εστίαση των νέων πωλήσεων της Alapis στα generics στην ελληνική αγορά θα οδηγήσει στην αύξηση της συμμετοχής των φαρμάκων στο συνολικό χαρτοφυλάκιο εργασιών της εταιρίας (περιλαμβάνει επίσης ιατρικό εξοπλισμό, απορρυπαντικά, καλλυντικά και βιολογικά προϊόντα) όπως βέβαια και τη συμμετοχή των generics στον κύκλο εργασιών του health care.

Η μείωση της ζήτησης σε βιολογικά προϊόντα και απορρυπαντικά έχει γίνει ήδη αισθητή από το γ΄ τρίμηνο, αντισταθμίστηκε, όμως, από την καλύτερη πορεία του health care. Έτσι, η Alapis προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση στόχου EBITDA για την τρέχουσα χρήση.

Ειδικότερα, η διοίκησή της δήλωσε μετά τα αποτελέσματα 9μήνου ότι αναμένει πωλήσεις 900 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ ( 900 εκατ. ευρώ η προηγούμενη εκτίμηση) και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 250 - 270 εκατ. ευρώ έναντι 250 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη εκτίμηση. Στον αντίποδα, η εισηγμένη διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή της για τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας σε περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια του ομίλου εκτινάχθηκαν στα 144,07 εκατ. ευρώ από 29,5 εκατ. ευρώ στις 31/12 και τα μακροπρόθεσμα δάνεια σε 157,3 εκατ. ευρώ από 62,05 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η αύξηση του δανεισμού επήλθε για χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης λόγω της αλματώδους ανάπτυξης των εργασιών και της σύναψης δανεισμού για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αγοράς ιδίων.

Από τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τα 9,4 εκατ. ευρώ προέρχονται από εξαγορασθείσες εταιρίες. Το μέσο επιτόκιο δανεισμού ανέρχεται στο 6,5%. Στις 30/9 η Alapis διατηρούσε ρευστότητα 120,8 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό της ανάγκης χρηματοδότησης των εργασιών με αυξημένο κεφάλαιο κίνησης είναι ότι οι απαιτήσεις από πελάτες εκτινάχθηκαν στα 109 εκατ. ευρώ από 15,5 εκατ. ευρώ , τα αποθέματα αυξήθηκαν στα 148,2 εκατ. ευρώ από 119,49 εκατ. ευρώ και οι προκαταβολές και λοιπές απαιτήσεις ανήλθαν στα 135,2 εκατ. ευρώ από 62 εκατ. ευρώ στις 31/12/07 . Οι αποσβέσεις περιόδου ανήλθαν στα 46,8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v