Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι οδήγησε στη διάλυση του "αρραβώνα" On-Zήνων

Οι επιδεινούμενες οικονομικές συγκυρίες και η άρνηση των μετόχων της Ζήνων να συμμετάσχουν στο συμφωνηθέν σχέδιο αύξησης κεφαλαίου οδήγησαν στη... διάλυση του "αρραβώνα" της On Telecoms με τη Ζήνων.

  • του Ηλία Ντράλλου
Τι οδήγησε στη διάλυση του αρραβώνα On-Zήνων
Καίριο πλήγμα, που οδήγησε στο να λήξει άδοξα ο τηλεπικοινωνιακός… «αρραβώνας» ανάμεσα στην On Telecoms και στη Ζήνων Αυτοματισμοί, επέφεραν οι επιδεινούμενες οικονομικές συγκυρίες αλλά και η στάση των μετόχων της δεύτερης εταιρίας να μη συμμετάσχουν στο συμφωνηθέν σχέδιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που προέβλεπε η συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρίες.

Ο κίνδυνος να ακυρωθεί το deal άρχισε να διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα όταν πληροφορίες έκαναν λόγο για αρνητική διάθεση των μετόχων της Ζήνων να υλοποιήσουν τη συμφωνία που προέβλεπε συγχώνευση μέσω αύξησης κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ, με εισφορά 15 εκατ. ευρώ από την πλευρά τους, η οποία θα συμπληρωνόταν και από την πώληση δραστηριοτήτων στον τομέα της ρομποτικής.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το πρόβλημα που προέκυψε και επιδείνωσε τη δυσχερή κατάσταση, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τη διοίκηση της Ζήνων να ανακοινώσει την άδοξη κατάληξη της συμφωνίας, ήταν η τελική αποτίμηση της On Telecoms.

Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι της Ζήνων εκτίμησαν ότι η αποτίμηση της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας -όπως αυτή προσδιορίστηκε- ξεπερνούσε κατά πολύ την πραγματική αξία της, συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις αλλά και με τις χρηματιστηριακές συνθήκες, και ζητούσαν να γίνει καινούργια αποτίμηση.

Άλλωστε, με τη χθεσινή ανακοίνωσή της στο ΧΑΑ η διοίκηση της Ζήνων παραδέχτηκε ότι: α) υπήρξε μεγάλη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής και της τιμής της αύξησης η οποία είχε αποφασιστεί, β) οι μέτοχοι είχαν επιφυλάξεις και γ) υπήρξε αδυναμία εύρεσης αναδόχου εγγυητή για την κάλυψη της αύξησης.

Νέος κύκλος επαφών

Μετά τις εξελίξεις αυτές οι δύο εταιρίες επανακαθορίζουν τη στρατηγική τους. Η Ζήνων προβαίνει σε διεργασίες για την εύρεση νέων τρόπων χρηματοδότησης των επιχειρηματικών της σχεδίων, στις οποίες, μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί η ενδεχόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της και η πιθανότητα συνεργασιών, χωρίς να αποκλείεται και η προσφυγή στον δανεισμό.

Αντιθέτως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διοίκηση της On Telecoms εντείνει τις προσπάθειές της για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή, τις οποίες δεν είχε εγκαταλείψει όλο αυτό το διάστημα της υπό εξέλιξη άκαρπης συμφωνίας.

Ήδη, πιεζόμενη από την ανάγκη απόκτησης ρευστότητας είχε ξεκινήσει συνομιλίες με ισχυρότερους παρόχους της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, με πενιχρά ωστόσο αποτέλεσμα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τώρα θα προχωρήσει σε συμπληρωματικό γύρο συνομιλιών με δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, με τις οποίες -όπως δηλώνουν στελέχη της εταιρίας- υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες κατάληξης σε συμφωνία.

Απώτερος στόχος της διοίκησης θα είναι να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής και να αυξηθεί σημαντικά το μετοχικό κεφάλαιο της On Telecoms μέχρι τον Μάρτιο του 2009.

Στο μεταξύ, για να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις η εταιρία αποφάσισε πρόσφατα την πώληση ορισμένων υποδομών της σε οπτικές ίνες σε εταιρία κινητής τηλεφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v