Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Αύξηση κεφαλαίου 950 εκατ. ευρώ

Την είσοδο του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο, με ΑΜΚ ως 950 εκ. ευρώ αποφάσισε η ΕΓΣ της Alpha Bank. Το 35% των κερδών της μητρικής θα διανεμηθεί ως μέρισμα. Δεν θα δοθούν νέες μετοχές. Τι δήλωσε ο Γ. Κωστόπουλος.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Alpha: Αύξηση κεφαλαίου 950 εκατ. ευρώ
Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων και έκδοση προνομιούχων μετοχών στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των τραπεζών αποφάσισε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 950 εκατ. ευρώ με την έκδοση έως 200 εκατ. νέων μετοχών με τιμή διάθεσης έως 4,7 ευρώ. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα αντληθούν 940 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Alpha Bank κ. Γιάννη Κωστόπουλο, η τράπεζα θα έπαιρνε όσα περισσότερα κεφάλαια της δίνονταν από το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να μπορέσει να καλυφθεί για ό,τι ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβεί διεθνώς μέσα στο 2009.

Ωστόσο, ο κ. Κωστόπουλος εκτίμησε πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα υπάρξει ισορροπία, η αγορά θα ησυχάσει και πάνω σε αυτό το περιβάλλον οι τράπεζες θα δουλέψουν μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

"Τα κεφάλαια αυτά μας χρειάζονται γιατί ανάλογα πακέτα στήριξης έχουν λάβει και οι τράπεζες των άλλων χωρών κι έτσι δεν θα πρέπει εμείς να υστερούμε σε κεφαλαιακή επάρκεια έναντι των άλλων τραπεζών. Επίσης, τα κεφάλαια αυτά θα μας βοηθήσουν να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές με το... κεφάλι ψηλά".

---Υποστηρικτής του πακέτου

"Ό,τι είναι καλό για την οικονομία είναι καλό και για τις τράπεζες", δήλωσε ο πρόεδρος της Alpha Bank, υποστηρίζοντας ότι το πακέτο στήριξης αποτελεί την πλέον συνετή λύση.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, ωστόσο δεν θα έπρεπε οι ελληνικές τράπεζες να υστερήσουν έναντι των ξένων οι οποίες και αυτές ενισχύθηκαν από ανάλογα προγράμματα.

---Πολιτική μερίσματος

Ο κ. Κωστόπουλος δήλωσε ότι θα διανεμηθεί φέτος ως μέρισμα το 35% των κερδών της μητρικής τράπεζας, συμπληρώνοντας ότι δεν θα προταθεί η διανομή νέων μετοχών ως μέρισμα.

Τέλος, η σημερινή γενική συνέλευση αποφάσισε την αύξηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας από 15 σε 16, με στόχο την εκλογή μέλους από την πλευρά του Δημοσίου. 

---Η ανακοίνωση της Alpha Bank  

Στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank που πραγματοποιήθηκε στις 12/1/2009 εγκρίθηκαν:

1. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας μέχρι το ποσό των 950.000.000 ευρώ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3723/2008, με κατάργηση του δικαιώματος προτιμήσεως των παλαιών μετόχων (όπου απαιτείται), διά της εκδόσεως και διανομής νέων προνομιούχων, άνευ ψήφου, ενσώματων και εξαγοράσιμων μετοχών. Η παροχή εξουσιοδοτήσεως προς το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας για την εξειδίκευση των όρων (εκδόσεως) των προνομιούχων μετοχών. Η τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της τράπεζας για τον σκοπό της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου και της προσαρμογής στις διατάξεις του Ν. 3723/2008.

2. Η μεταβολή του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας και τροποποίηση του άρθρου 7 του καταστατικού της.

3. Η εκλογή του ελληνικού δημοσίου μέσω του εκπροσώπου του, ως νέου μέλους του διοικητικού συμβουλίου σύμφωνα με τον Ν. 3723/2008 και υπό την αίρεση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v