Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπελλές:Τι είπε για τράπεζες, deals, Marine Farms

Την πεποίθησή του ότι εντός του έτους θα τελειώσει προς όφελος της Νηρεύς το θέμα με τη νορβηγική εταιρία Marine Farms, στην οποία ελέγχει ποσοστό 33,3%, εξέφρασε ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας κ. Αριστείδης Μπελλές.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Μπελλές:Τι είπε για τράπεζες, deals, Marine Farms
Την πεποίθησή του ότι εντός του έτους θα τελειώσει προς όφελος της Νηρεύς το θέμα με τη νορβηγική εταιρία Marine Farms, στην οποία ελέγχει ποσοστό 33,3%, εξέφρασε ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας κ. Αριστείδης Μπελλές.

Αναφερόμενος στα σενάρια που θέλουν, οι τράπεζες να επιδιώκουν τη συγχώνευση των μεγάλων εταιριών του κλάδου, ο κ. Αριστείδης Μπελλές σημείωσε «εάν κάποιος θέλει να μας συγχωνεύσει με το ζόρι, δεν μπορεί», διαφωνώντας ότι υπάρχει πίεση από τις τράπεζες για να συγχωνευτούν. "Συνάδελφοι μας πιέζουν", σημείωσε.     

Συμπλήρωσε δε ότι πέρυσι του πρότειναν «ασύλληπτα νούμερα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για να πουλήσει την εταιρία του, κάτι το οποίο δεν έκανε, τονίζοντας ότι δεν μετάνιωσε.

Αιχμές κατά της κυβέρνησης

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και συγκεκριμένα κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νηρεύς και πρόεδρος του ΣΕΘ, κ. Αριστείδης Μπελλές.

Ο κ. Μπελλές σημείωσε ότι ενώ η κυβέρνηση με αφορμή την κρίση ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την προστασία διαφόρων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, από τα μέτρα αυτά εξαιρέθηκε ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2008, αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό κλάδο στην κατηγορία τρόφιμα, της χώρας.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν λύνει το θέμα της αδειοδότησης ενώ σημείωσε ότι ο κλάδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο να συναντήσει τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου.

Αντίστοιχα προβλήματα υπήρξαν και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου μπορεί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία αυτού να είχε προχωρήσει σε σειρά συναντήσεων με τα στελέχη του ΣΕΘ, εντούτοις δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά το μείζον πρόβλημα των τιμών πώλησης της τσιπούρας, οι οποίες την προηγούμενη χρονιά κατέγραψαν κατακόρυφη κάμψη, ο κ. Μπελλές εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα εκτονωθεί το α’ εξάμηνο του 2009.

Προέβλεψε επίσης ότι η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη, αναφέροντας ότι από τις 106 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στον κλάδο, στα τέλη του 2009 θα παραμείνουν 50.

Για την παραγωγή, εκτίμησε ότι εφέτος η παραγωγή γόνου θα είναι κατά 30% μειωμένη σε σχέση με το 2008 και κατ’ επέκταση, μειωμένη θα είναι η παραγωγή του τελικού προϊόντος το 2010.

Τόνισε δε ότι το ζητούμενο είναι πώς θα αυξήσουμε την τιμή πώλησης της τσιπούρας εφέτος.

Τέλος, ο κ. Μπελλές εκτίμησε ότι εάν κλείσουν οι στρόφιγγες χρηματοδότησης από τις τράπεζες προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα υπάρξει domino effect στον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v