Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΑ: Συμπληρωματικές προσφορές από MIG-Swissport

Τις προσφορές της MIG για πτητικό έργο και τεχνική βάση και της Swissport για κλάδο επίγειας εξυπηρέτησης της Ολυμπιακής έλαβε η κυβέρνηση. Τι αγοράζουν. Σκέψεις για private placement. Τι είπαν Παπανδρέου-Βγενόπουλος.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΑ: Συμπληρωματικές προσφορές από MIG-Swissport

Τις δεσμευτικές προσφορές της MIG για το πτητικό έργο και την τεχνική βάση και της Swissport για τον κλάδο επίγειας εξυπηρέτησης έλαβε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Κ. Χατζηδάκη.


Σύμφωνα με τον υπουργό, οι επενδυτικοί σύμβουλοι έλαβαν δεσμευτική οικονομική προσφορά από την εταιρία MIG για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το πτητικό έργο της Ολυμπιακής ύψους 45,7 εκατ. ευρώ και των περιουσιακών στοιχείων της τεχνικής βάσης ύψους 16,7 εκατ. ευρώ, καθώς και δεσμευτική προσφορά από τη SWISSPORT για τα περιουσιακά στοιχεία των κλάδων επίγειας εξυπηρέτησης ύψους 44,8 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, οι παραπάνω προσφορές μαζί με την εξαγορά των κεφαλαίων της ΠΑΝΘΕΟΝ, της νέας εταιρίας τεχνικής βάσης και της νέας εταιρίας επίγειας εξυπηρέτησης, αντιστοιχούν σε ποσό 177,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με αποκλειστικές διαπραγματεύσεις έως τριών εβδομάδων. 

Κύκλοι της αγοράς σχολίαζαν την κίνηση της MIG να καταθέσει προσφορές μόνο για το πτητικό έργο και την τεχνική βάση ως κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της εταιρίας, καθώς, ως γνωστόν, είχε δηλώσει ότι στόχος της είναι η απόκτηση και του κλάδου επίγειας εξυπηρέτησης της O.A.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος υπογράμμισε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εφοπλιστικούς κύκλους για συμμετοχή στο εγχείρημα.

Στα σχέδια της MIG, τόνισε, είναι να προχωρήσει σε private placement ούτως ώστε να συμμετάσχουν με μειοψηφικό ποσοστό.


--- Τι αγοράζουν MIG - Swissport

H δεσμευτική προσφορά που κατέθεσε η Marfin Investment Group ανέρχεται συνολικά σε 127,4 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό αφορά στην αγορά των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το πτητικό έργο της Ολυμπιακής, δηλαδή τα slots (σε Νέα Υόρκη - JFK, Λονδίνο Heathrow και Gatwick, Μιλάνο, Παρίσι, Ρώμη, Φρανκφούρτη, Βουκουρέστι και Βρυξέλες), το όνομα και το εμπορικό σήμα "Ολυμπιακή", ύψους 45,7 εκατ. ευρώ καθώς και των περιουσιακών στοιχείων της τεχνικής βάσης ύψους 16,7 εκατ. ευρώ.

Στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρία τεχνικής βάσης περιλαμβάνονται το δικαίωμα χρήσης της τεχνικής βάσης της Ο.Α. στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", με τα δύο υπόστεγα συντήρησης αεροσκαφών, έως τη λήξη της σύμβασης του αεροδρομίου το 2026.

Επίσης, στην προσφορά της MIG περιλαμβάνεται ποσό 60 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στην εξαγορά του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Pantheon Airways, η οποία θα αποτελέσει ουσιαστικά τη νέα επιχείρηση πτητικού έργου, αλλά και ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ που θα είναι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας τεχνικής βάσης.

Να σημειώσουμε πως το Δημόσιο προσδοκά επιπλέον έσοδα από την πώληση των 18 ιδιόκτητων αεροσκαφών των Ολυμπιακών Αερογραμμών, τα οποία έχουν αποτιμηθεί στα 90,3 εκατομμύρια ευρώ και παραμένουν στην ιδιοκτησία των Ολυμπιακών Αερογραμμών και θα πωληθούν στη συνέχεια σε τιμές αγοράς είτε στον επενδυτή είτε κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρίας.

Επιπλέον, έσοδα αναμένονται από την πώληση των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων του κλάδου της τεχνικής βάσης που έχουν αποτιμηθεί από τον ανεξάρτητο εκτιμητή στα 3,84 εκατ. ευρώ (μη περιλαμβανομένων των ανταλλακτικών και των επαναχρησιμοποιούμενων υλικών, τα οποία είναι σε διαδικασία απογραφής και θα αποτιμηθούν πριν από την παράδοση).

Τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν στην ιδιοκτησία της Ολυμπιακής Αεροπορίας - Υπηρεσίες και θα πωληθούν είτε στον επενδυτή που θα πάρει την εταιρία είτε σε τρίτους με την εκκαθάρισή της μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης.

--- Η προσφορά της Swissport

Η εταιρία Swissport, από την πλευρά της, κατέθεσε συνολική δεσμευτική οικονομική προσφορά 49,8 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό με το οποίο προτίθεται να εξαγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία των κλάδων επίγειας εξυπηρέτησης ύψους 44,8 εκατ. ευρώ, όπως είναι η αποτίμηση, αλλά και ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ για το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας επίγειας εξυπηρέτησης.

Σε ό,τι αφορά την επίγεια εξυπηρέτηση, αυτά που τίθενται προς πώληση στη διαδικασία που τρέχει είναι:

-Το δικαίωμα χρήσης του εμπορευματικού σταθμού της Ο.Α. στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" έως τη λήξη της σύμβασης του αεροδρομίου, που είναι το 2026.

-Το δικαίωμα χρήσης της εγκατάστασης για τη συντήρηση και τον εξοπλισμό της επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" έως το 2026.

-Τα δικαιώματα της Ο.Α. για την παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης προς τρίτους (πίστα, φορτίο, ταχυδρομείο) στους αερολιμένες Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Ρόδου.

Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του κλάδου της επίγειας εξυπηρέτησης, τα οποία δεν πωλούνται στη φάση αυτή, έχουν αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή στα 25,07 εκατ. ευρώ. Παραμένουν στην ιδιοκτησία της Ολυμπιακής Αεροπορίας - Υπηρεσίες και είτε θα αποκτηθούν στη συνέχεια από τον επενδυτή σε τιμή αγοράς, είτε θα πωληθούν κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρίας.

--- Τι δήλωσε ο κ. Κ. Χατζηδάκης

Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, αρμόδιος για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Οι επενδυτικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης έλαβαν σήμερα δεσμευτική οικονομική προσφορά από την εταιρία MIG για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το πτητικό έργο της Ολυμπιακής ύψους 45,7 εκατ. ευρώ και των περιουσιακών στοιχείων της τεχνικής βάσης ύψους 16,7 εκατ. ευρώ, καθώς και δεσμευτική οικονομική προσφορά από την εταιρία SWISSPORT για τα περιουσιακά στοιχεία των κλάδων επίγειας εξυπηρέτησης ύψους 44,8 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω προσφορές μαζί με την εξαγορά των κεφαλαίων της ΠΑΝΘΕΟΝ, της νέας εταιρίας τεχνικής βάσης και της νέας εταιρίας επίγειας εξυπηρέτησης, αντιστοιχούν σε ποσό 177,2 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο από την πώληση των πρόσθετων περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής (π.χ. αεροπλάνα, εξοπλισμός επίγειας εξυπηρέτησης και τεχνικής βάσης) που αποτιμήθηκαν ξεχωριστά από τους ανεξάρτητους εκτιμητές.

Η κυβέρνηση, αφού έλαβε υπ' όψιν:

- τις δεσμευτικές προσφορές των εταιριών ΜIG και SWISSPORT για την Ολυμπιακή,

- τα σχετικά τιμήματα που τις συνοδεύουν και τα οποία ισοδυναμούν με τις αποτιμήσεις των ανεξάρτητων εκτιμητών,

- τα αιτήματα των εταιριών για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις,

- την εισήγηση των επενδυτικών και νομικών συμβούλων της κυβέρνησης,

- τη σύμφωνη γνώμη του επιτρόπου παρακολούθησης που ορίστηκε από κοινού από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

αποφάσισε οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει να συνεχιστούν με αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, διάρκειας έως τριών (3) εβδομάδων, με τις εν λόγω εταιρίες, χωρίς βεβαίως να προδικάζεται το τελικό τους αποτέλεσμα.

Κατά την περίοδο αυτή δεν αποκλείονται άλλοι ενδιαφερόμενοι από την υποβολή σοβαρών επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες θα εξεταστούν ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για τη θετική ανταπόκριση της MIG που πρώτη απάντησε στη δημόσια πρόσκληση την οποία απηύθυνε η διυπουργική επιτροπή, καθώς και της SWISSPORT που ανέβασε την αρχική προσφορά της στα όρια που έθεσε η κυβέρνηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μία υγιής αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής".

--Tο Who is Who της Swissport

H Swissport International ελέγχεται από την ισπανική Ferrovial, η έδρα της βρίσκεται στην Ισπανία και παρέχει υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης σε 179 αεροδρόμια, σε 42 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Με προσωπικό 30.000 εργαζομένων και λειτουργικά έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ πέρυσι, συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ευκαιρίες του κλάδου.   


--Σε καλό κλίμα η συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Α. Βγενόπουλο

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της MIG κ. Ανδρέα Βγενόπουλο, ύστερα από αίτημα του δεύτερου προκειμένου να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την πρότασή του για την Ολυμπιακή Αεροπορία.

"Η συνάντηση πήγε καλά, ο κ. Παπανδρέου μου εξήγησε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την Ο.Α. και παρεμφερείς επιχειρήσεις που προβλέπει ένα μικτό σχήμα". Αυτό ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας: "Στην πρότασή μας εμείς δίνουμε αυτή τη δυνατότητα, αν υπάρχει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να διαμορφωθεί η Ο.Α. σε σχήμα συμβατό σύμφωνα με τις επιθυμίες τους".

Ο κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι η πρόταση της MIG, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως είπε, και μεγάλος αριθμός εφοπλιστών "σκοπεύει να σωθεί η Ο.Α. και να συνεχίσει να λειτουργεί καθώς αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας". Ο κ. Βγενόπουλος είπε ακόμη ότι "θέλουμε καινούργια αεροπλάνα, καλή εξυπηρέτηση και μια Ο.Α. που θα μας κάνει όλους υπερήφανους και θα το πετύχουμε εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον μέλλον των εργαζομένων, ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι αυτό είναι θέμα και υποχρέωση της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως η νέα Ο.Α. θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, στις οποίες αρκετοί από τους νυν εργαζομένους της εταιρίας θα απορροφηθούν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MIG απαντώντας σε άλλη ερώτηση σημείωσε πως η συμφωνία δεν έχει κλείσει και πρόσθεσε: "Κάναμε μια δεσμευτική πρόταση και ζητήσαμε από την κυβέρνηση αποκλειστικότητα τριών εβδομάδων για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και πριν από λίγο πληροφορήθηκα πως η κυβέρνηση το αποδέχτηκε".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την πρόταση που είχε υποβάλει, ότι μετά την εξαγορά της από τη MIG η Ο.Α. θα μπορούσε να επανέλθει υπό κρατικό έλεγχο εάν αυτό ήταν επιθυμητό και σε σχέση με όσα του είπε ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε: "Απ' ό,τι κατάλαβα ο κ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί την Ο.Α. υπό κρατικό έλεγχο, αλλά σε μικτό σε σχήμα. Αν γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, είμαστε ανοιχτοί, δεν έχουμε μπει σε αυτή τη διαδικασία προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί η Ο.Α. που θέλει χρόνο και μελέτη και προσπάθεια. Αν η κυβέρνηση θέλει άλλο σχήμα, δεν υπάρχει πρόβλημα".

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Βγενόπουλου στους δημοσιογράφους, ενδιαφέρον για συμμετοχή στο εγχείρημα έχουν εκδηλώσει εφοπλιστές φίλα προσκείμενοι στον επενδυτικό όμιλο.

Στα σχέδια της MIG είναι να προχωρήσει σε private placement ούτως ώστε να συμμετάσχουν με μειοψηφικό ποσοστό.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο πολιτικός εκπρόσωπος Μεταφορών κ. Νίκος Σηφουνάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνομιλία τους με τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, αφού πρώτα υπογράμμισαν το γεγονός ότι δεν είναι το ΠΑΣΟΚ εκείνο που διαπραγματεύεται, πρόσθεσαν ότι στη συνάντηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το πλαίσιο του κινήματος, υπήρξε διαπίστωση ότι η πρόταση του κ. Βγενόπουλου είναι συμβατή με σημεία αυτού του πλαισίου και κατέληξαν λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ αναμένει την τελική συμφωνία προκειμένου να τοποθετηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v