Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα "τρελά" σενάρια για τη Hellas On Line!

Την ώρα που κυκλοφορούν φήμες για προσέλκυση ισχυρού συνεταίρου, η εισηγμένη δεν μπορεί να εγγυηθεί την απαιτούμενη ρευστότητα και έχει ήδη παραβεί έναν από τους όρους του ομολογιακού. Ανοιχτό ενδεχόμενο για δεύτερη ΑΜΚ...

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τα τρελά σενάρια για τη Hellas On Line!
Την ώρα που κυκλοφορούν φήμες για προσέλκυση ισχυρού συνεταίρου, η εισηγμένη δεν μπορεί να εγγυηθεί την απαιτούμενη ρευστότητα και έχει ήδη παραβεί έναν από τους όρους του ομολογιακού δανείου. Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για δεύτερη ΑΜΚ...

H κίνηση της διοίκησης της Hellas On Line να ορίσει στο 1,60 ευρώ την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών κατά τη δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (1 νέα για κάθε 3 παλαιές) πυροδότησε εκ νέου τις φήμες για επικείμενη προσέλκυση στρατηγικού συνεταίρου στην εισηγμένη.

Το ότι η μητρική Intracom Holdings επιθυμεί συνεταίρο στη θυγατρική της δεν είναι κρυφό. Κατά καιρούς, άλλωστε, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τη μείωση του ποσοστού της από το πολύ υψηλό 84,17% όπου βρίσκεται σήμερα, ενώ κατά την έκτακτη γενική συνέλευση τον Δεκέμβριο του 2008 όπου και αποφασίστηκε η συγκεκριμένη ΑΜΚ η Intracom Holdings είχε ξεκαθαρίσει ότι:

Πρώτον, προτίθεται να ασκήσει στο ποσοστό συμμετοχής της τα αναλογούντα δικαιώματα προτίμησης, δηλαδή θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου κατά το ποσοστό που της αναλογεί.

Και δεύτερον, ότι μέχρι την ολοκλήρωση της εξεταζόμενης αύξησης και έξι μήνες μετά ενδέχεται να μειώσει το ποσοστό της σε περίπτωση συμφωνίας με ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Όταν λοιπόν έπειτα από αυτές τις δηλώσεις η διοίκηση της HOL αποφάσισε να ορίσει την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στο 1,60 ευρώ, δηλαδή σαφώς υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή της μετοχής (άρα αντικίνητρο για να συμμετάσχουν οι παλαιοί μέτοχοι), είναι φυσικό η φημολογία για τον συνεταίρο-επενδυτή να φουντώσει…

Αρκετοί μάλιστα συνέδεσαν το όλο θέμα με τη γενικότερη θετική εικόνα που παρουσιάζουν στο ταμπλό κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο (έως και τις 13/2/09) όλες οι εταιρίες οι οποίες ελέγχονται από τον γνωστό επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη (+41,1% για την Intrakat που έλαβε πτυχίο ανώτατης τάξης, +25,6% για τη Hellas On Line, +8,4% για την Intralot, +9,2% για την Intracom Holdings).

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Hellas On Line, η διοίκησή της έχει προβλέψει ότι στο τέλος του 2009 θα έχει θετικό EBITDA, ενώ έχει αναφερθεί με θερμά λόγια για τις προοπτικές της, ιδίως μετά και την υλοποίηση επενδύσεων από τα κεφάλαια τα οποία θα αντληθούν από τη δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου (τα 40,7 εκατ. θα διατεθούν φέτος, μεταξύ των οποίων και 6,5 εκατ. για αύξηση κεφαλαίου κίνησης, και τα υπόλοιπα 10 εκατ. το 2010).

Επισημάνσεις-"φωτιά"…

Ωστόσο, διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου (έγινε αναφορά και στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας "Χρηματιστήριο") έχει περισσότερο συγκρατημένη εικόνα για την πορεία και το μέλλον της εισηγμένης, ιδίως λόγω των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων που διαθέτει προ της ΑΜΚ αλλά και της μειωμένης ορατότητας που παρουσιάζει ο κλάδος των εναλλακτικών παρόχων.

Ας μην ξεχνάμε ότι μόνο τους τελευταίους μήνες η LANNET, η Teledome και η Altec Telecoms τέθηκαν ουσιαστικά εκτός αγοράς, ενώ το πέρασμα της Forthnet σε λειτουργική κερδοφορία δεν οφείλεται στο ότι επιτεύχτηκαν οι προκαθορισμένοι στόχοι, αλλά στην εξαγορά της Nova, έναντι μάλιστα τιμήματος που θεωρήθηκε από την αγορά "αλμυρό".

Η πρώτη επισήμανση του ενημερωτικού δελτίου αφορά στο ομολογιακό δάνειο που σύναψε η εισηγμένη τον Οκτώβριο του 2008, μέσω του οποίου μετέτρεψε το μεγαλύτερο μέρος του (υψηλού) καθαρού δανεισμού της σε μακροπρόθεσμο. Συγκεκριμένα, ο καθαρός δανεισμός της HOL στις 30/9/2008 ανερχόταν σε 178,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 138,8 εκατ. ήταν βραχυπρόθεσμα.

Στη συνέχεια (23/10) η εισηγμένη υπέγραψε ομολογιακό δάνειο 144,5 εκατ. ευρώ με κοινοπραξία τραπεζών, εγγυημένο από τη μητρική Intracom Holdings και ασφαλισμένο, μεταξύ άλλων, με ενέχυρο τις μετοχές της εταιρίας Αττικές Τηλεπικοινωνίες.

Οι όροι χρηματοδότησης, όμως, συμπεριλαμβανομένου και του ομολογιακού δανείου, επιβάλλουν στην HOL σειρά συνεχείς δεσμεύσεις, όπως είναι ενδεικτικά η διατήρηση χρηματοοικονομικών δεικτών σε συγκεκριμένα επίπεδα.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, "η εταιρία δεν δύναται να διαβεβαιώσει:

Α) Ότι θα παράγει επαρκή διαθέσιμα ή ότι θα διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες πληρωμές.

Β) Ότι οποιαδήποτε αναχρηματοδότηση ή επιπλέον χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμη ή, στην περίπτωση που απαιτηθεί να πουλήσει η εταιρία από τα πάγιά της για τον σκοπό αυτό, ότι τα έσοδα από την πώληση θα επαρκέσουν για την ικανοποίηση των δανειακών της υποχρεώσεων".

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η εισηγμένη δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει να πληροί τους όρους του ομολογιακού δανείου.

Έχει παραβεί ήδη τον έναν όρο.

Σύμφωνα, όμως, με τη σύμβαση του ομολογιακού δανείου, η Hellas On Line είχε δεσμευτεί από τον προηγούμενο Οκτώβριο ότι θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει μέχρι την 31η/12/2008 αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ!

Η αύξηση αυτή όχι μόνο δεν έγινε, αλλά επίσης η τρέχουσα ΑΜΚ θα ανέλθει το πολύ στα 50,7 εκατ. ευρώ και αυτό εφόσον καλυφθεί πλήρως…

Η διοίκηση της Hellas On Line έχει ήδη ζητήσει την τροποποίηση του συγκεκριμένου όρου, πλην όμως είναι στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών να καταγγείλουν τη σύμβαση του δανείου (επί του παρόντος, τουλάχιστον, δεν φαίνεται ότι θα το πράξουν) και σε αυτή την περίπτωση η εισηγμένη θα πρέπει να προβεί σε πλήρη αντικατάσταση του δανεισμού.

Επίσης, με δεδομένη την υποχρέωση για ελάχιστη αύξηση κεφαλαίου τα 100 εκατ. ευρώ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και την κίνηση της HOL να προχωρήσει και σε δεύτερη αύξηση κεφαλαίου μέσα στο 2009, ζητώντας για μία ακόμη φορά κεφάλαια από τους μετόχους!

Και όλα αυτά όταν η μητρική Intracom Holdings δεν διαθέτει και τους καλύτερους δείκτες ρευστότητας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v