Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία μεγάλα funds ερίζουν για τη Forthnet

APAX, Advent Venture Capital και ένα ακόμη private equity fund "φλερτάρουν" τη Forthnet. Οι επαφές, η στάση της Εmirates Ιnternational Τelecommunications και το χτίσιμο θέσης στον τίτλο από ένα από τα τρία funds.

  • του Χρ. Κίτσιου
Τρία μεγάλα funds ερίζουν για τη Forthnet
Πολύφερνη "νύφη" του εγχώριου κλάδου των τηλεπικοινωνιών αναδεικνύεται η Forthnet καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τρία private equity funds έχουν βολιδοσκοπήσει εσχάτως τους Άραβες μετόχους και τη διοίκηση της εισηγμένης με στόχο την απόκτηση θέσης στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Σε γνώση του Euro2day έχουν περιέλθει τα ονόματα δύο εκ των τριών ενδιαφερόμενων private equity funds, ενώ, όπως προκύπτει από το χρηματιστηριακό ρεπορτάζ, ένα από τα τρία funds "χτίζει" εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες θέση στον τίτλο.

Το Advent Venture Capital και το APAX δεν συζητούν την εξαγορά του 34% της Emirates Ιnternational Telecommunications, αλλά την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας, με πιθανό στόχο την έξοδό της τελικά από το ταμπλό. Το APAX είχε ενδιαφερθεί και για την απόκτηση της δορυφορικής πλατφόρμας Nova η οποία τελικά αποκτήθηκε από τη Forthnet.

Το ενδιαφέρον του για τη Forthnet θα μπορούσε να εξηγηθεί μόνο και μόνο από αυτή τη σκοπιά, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη. "Αν συνυπολογιστεί ότι η Forthnet κατέβαλε 491 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της Nova και σήμερα η κεφαλαιοποίηση της Forthnet ανέρχεται στα 185 εκατ. ευρώ, είναι εύκολα αντιληπτό ότι κάποιος αγοράζοντας Forthnet αποκτά φθηνότερα τη Nova" συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα δύο funds έχουν έρθει σε επαφή με τη διοίκηση της εισηγμένης καθώς και με την Emirates Ιnternational Telecommunications (EIT) μέσω του Έλληνα αντιπροσώπου τους, ο οποίος φέρεται να είναι το ίδιο πρόσωπο. Δεν έχει καταστεί ακόμη ξεκάθαρο αν η κοινή αντιπροσώπευση σημαίνει ότι τα δύο private equities ενεργούν από κοινού στην περίπτωση της Forthnet.

O άγνωστος μνηστήρας και το "χτίσιμο" θέσης

Ο τρίτος μνηστήρας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, private equity που γνωρίζει από παλιά πρόσωπα και πράγματα στη Forthnet και ενδιαφέρεται για ευρύτερη συγκέντρωση στον κλάδο των εναλλακτικών παρόχων στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον για τη Forthnet εντείνεται από το γεγονός ότι εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες ένα εκ των τριών funds "χτίζει" θέση στη μετοχή, κίνηση που σε συνδυασμό με τις αυξημένες κινήσεις trading εξηγεί την εκτόξευση του όγκου συναλλαγών.

Η τιμή της μετοχής έχει καταγράψει γρήγορη άνοδο η οποία συνοδεύτηκε και από εντυπωσιακή διεύρυνση του όγκου συναλλαγών. Ξεκίνησε τον Απρίλιο δίνοντας τιμές ως και το 0,67 ευρώ, μία ανάσα από τα χαμηλά έτους (0,65 ευρώ), για να φτάσει στο 1,24 ευρώ. Η άνοδος της τιμής συνοδεύτηκε από εκτίναξη του ημερήσιου όγκου συναλλαγών μετά τις 7 - 8 Απριλίου (από την περιοχή του 0,77 ευρώ) όταν άρχισε και το δεύτερο leg της ανόδου για το Χ.Α.

Με τον ημερήσιο τζίρο να διευρύνεται (χθες άλλαξαν 1,17 εκατ. μετοχές και προχθές 2,18 εκατ. μετοχές), αργά ή γρήγορα όποιος "χτίζει" θέση θα υποχρεωθεί να την ανακοινώσει, καθώς θα ξεπεράσει το 5%, τονίζουν έμπειρα χρηματιστηριακά στελέχη.

Δεν πουλά η EIT, συζητά όμως συμπράξεις

Κύκλοι της εταιρίας και τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η EIT δεν έχει διάθεση σε αυτή τη χρονική συγκυρία να ρίξει νέο "φρέσκο" χρήμα στη Forthnet και με δεδομένο ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες της εταιρίας και μετά την εξαγορά της Nova είναι οι καλύτεροι μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων δεν βιάζεται.

Οι Άραβες δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν, συζητούν όμως το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αγοράσει ποσοστά από μετόχους μειοψηφίας, εφόσον συνοδευτεί από μεγαλύτερη κεφαλαιακή της ενίσχυση της εταιρίας. Η ενίσχυση της μετοχικής και κεφαλαιακής βάσης της Forthnet δείχνει να είναι και προτεραιότητα της διοίκησής της.

Ο προσανατολισμός για μεγαλύτερη διεύρυνση της μετοχικής βάσης της Forthnet είχε διαφανεί ξεκάθαρα προ διμήνου - τριμήνου, όταν με συναίνεση της ΕΙΤ η Merrill Lynch, που ενεργεί ως σύμβουλος της Forthnet, κατάρτισε φάκελο για παρουσιάσεις στο εξωτερικό, ο οποίος πέραν της προσέλκυσης θεσμικών επενδυτών άφηνε ανοιχτό και το ενδεχόμενο της αναζήτησης κεφαλαίων (fund raising).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v