Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Ζημιές 168,7 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο

Ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους € 168,7 εκατ. σημείωσε η Εμπορική Τράπεζα στο α΄ τρίμηνο του 2009 με το ύψος των προβλέψεων να διαμορφώνεται στα 175,5 εκατ. ευρώ.

Εμπορική: Ζημιές 168,7 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο
Ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους € 168,7 εκατ. σημείωσε η Εμπορική Τράπεζα στο α΄ τρίμηνο του 2009 με το ύψος των προβλέψεων να διαμορφώνεται στα 175,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα να υποχωρούν 18,4%.

H συμμετοχή του Ομίλου της Credit Agricole στην Εμπορική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 82,48%, μέσω της συμμετοχής της στην ΑΜΚ.

Η Εμπορική Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της αναθεώρησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου της, το οποίο είχε εκπονηθεί το 2007, ώστε να αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της νέας διοίκησης της Τράπεζας.

Το νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο θα ανακοινωθεί από την Εμπορική στις 25 Ιουνίου 2009.

Αναλυτικότερα, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της Εμπορικής Τράπεζας στο τέλος του Α’ Τριμήνου 2009 ανήλθε σε €23,4 δισ., σταθεροποιημένο στα επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός αύξησης χορηγήσεων να επιβραδυνθεί περαιτέρω σε 15%.

Οι καταθέσεις ανήλθαν σε €17,3 δις., εμφανίζοντας μικρή αύξηση κατά 1% ως προς το Α’ Τρίμηνο 2008. Η διάρθρωση των καταθέσεων σταδιακά βελτιώνεται, καθώς οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου παρουσιάζουν αύξηση κατά 6% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2008.

Σε επίπεδο Ομίλου, το Σύνολο Καθαρών Εσόδων μειώθηκε κατά 18,4% στο Α’ Τρίμηνο 2009 σε €158,9 εκατ., κυρίως ως αποτέλεσμα μείωσης των Καθαρών Εσόδων από Τόκους κατά 28,8%. Τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους επηρεάστηκαν αρνητικά από το υψηλό κόστος προθεσμιακών καταθέσεων που διαμορφώθηκε στην Ελληνική τραπεζική αγορά, με ιδιαίτερα αυξημένα περιθώρια άνω των επιτοκίων Euribor, και από την υψηλή αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων (7,6% του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου δεν εκτοκίζεται).

Η Εμπορική Τράπεζα αναπροσάρμοσε την καταθετική της πολιτική κατά το Α’ Τρίμηνο 2009, περιορίζοντας τις υψηλού κόστους προθεσμιακές καταθέσεις και προωθώντας άλλα καταθετικά προϊόντα, ενώ παράλληλα στρέφεται εν μέρει και σε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Η πολιτική αυτή, καθώς και η επανατιμολόγηση υφιστάμενων δανείων και τα αυξημένα περιθώρια επιτοκίων των νέων χορηγήσεων, δεν έχει ακόμα επηρεάσει ουσιαστικά το ύψος των τριμηνιαίων Καθαρών Εσόδων.

Τα Λειτουργικά Έξοδα παραμένουν υπό αυστηρό έλεγχο και διαμορφώθηκαν σε €157 εκατ., μειωμένα κατά 2,7% ως προς το Α’ Τρίμηνο του 2008. Η αύξηση των δαπανών προσωπικού συγκρατήθηκε σε 3,1%, ενώ τα λοιπά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 15,4% σε €39,1 εκατ.

Η Εμπορική συνέχισε να εφαρμόζει αυστηρή πολιτική προβλέψεων, με αποτέλεσμα το ύψος των προβλέψων του Α’ Τριμήνου 2009 να διαμορφωθεί σε €175,5 εκατ. Τα μη εκτοκιζόμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά €300 εκατ., πρωτίστως ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των μεγάλων επιχειρήσεων, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, διατηρήθηκε σταθερή ενώ οι τάσεις στο χαρτοφυλάκιο ιδιωτών δεν έχουν μεταβληθεί σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Στο τέλος Μαρτίου 2009 το ποσοστό κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε σε 47%, που αντιστοιχεί σε συντελεστή κάλυψης μη εκτοκιζόμενων δανείων 78% σε επίπεδο Ομίλου.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο Όμιλος σημείωσε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους € 168,7 εκατ.


---Αυξημένη συμμετοχή του Ομίλου της Credit Agricole

Η ΑΜΚ ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την πλήρη κάλυψη της έκδοσης, ύψους €850 εκατ., με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Τράπεζας.

Η Credit Agricole SA επιβεβαίωσε τη στήριξη που παρέχει στην Εμπορική Τράπεζα με την αύξηση του ποσοστού που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο σε 82,48%, μέσω της συμμετοχής της στην ΑΜΚ.

Η Εμπορική Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της αναθεώρησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου της, το οποίο είχε εκπονηθεί το 2007, ώστε να αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της νέας διοίκησης της Τράπεζας. Το νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο θα ανακοινωθεί από την Εμπορική στις 25 Ιουνίου 2009.

---Ανάλυση στοιχείων ισολογισμού στις 31 Μαρτίου 2009

Στο Α’ τρίμηνο 2009, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των υπολοίπων στεγαστικών δανείων της Τράπεζας ανήλθε σε 4% περίπου, διαμορφώνοντας το συνολικό υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων σε €7.874 εκατ. Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ανήλθαν σε σχεδόν €100 εκατ., αντανακλώντας την επιβράδυνση στην Ελληνική αγορά ακινήτων.

Στην καταναλωτική πίστη (περιλαμβανόμενης της Credicom) οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης ανήλθαν σε 5,7%, διαμορφώνοντας το συνολικό υπόλοιπο σε επίπεδα άνω των €3.600 εκατ. Η Credicom συνέχισε τη σταθερή ανάπτυξή της με τα υπόλοιπα των δανείων της στις 31 Μαρτίου 2009 να διαμορφώνονται σε €1.123 εκατ., αυξημένα κατά 10% από το Μάρτιο του 2008.

Τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 17,6% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €6.160 εκατ., με σημαντική τη συμβολή του Δικτύου Επιχειρηματικών Κέντρων, που ξεκίνησε να λειτουργεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2007.

Οι καταθέσεις της Τράπεζας αυξήθηκαν οριακά σε ετήσια βάση κατά 1% και ανήλθαν σε €17.326 εκατ.

Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο τέλος του Α’ Τριμήνου 2009 σε €50 εκατ., ενώ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που μόλις ολοκληρώθηκε θα συμβάλει στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου.


---Ανάλυση αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου


Σύνολο Καθαρών Εσόδων: €159,0 εκατ., -18,4%

• Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €121,4 εκατ., μειωμένα κατά 28,8%, λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού στην τιμολόγηση των προθεσμιακών καταθέσεων από το Δ’ τρίμηνο 2008, καθώς και της αύξησης του ποσοστού των δανείων που δεν εκτοκίζονται.

• Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν κατά 19,2% σε €30,2 εκατ. λόγω της χαμηλής κινητικότητας των κεφαλαίων υπό διαχείριση και του κόστους των ληφθεισών χρηματοοικονομικών εγγυήσεων.

• Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε €7,4 εκατ. έναντι ζημιών €13,3 εκατ. κατά το Α’ τρίμηνο του 2008, το οποίο είχε επηρεαστεί από τις αρνητικές αποτιμήσεις στην τρέχουσα αξία των χαρτοφυλακίων συναλλαγών.

Τα λειτουργικά έξοδα, εκτός προβλέψεων, μειώθηκαν κατά 2,7% και ανήλθαν σε €156,9 εκατ., ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αυστηρής πολιτικής στον τομέα των δαπανών και της θετικής επίδρασης μη επαναλαμβανόμενων προσαρμογών.

• Οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν μόνο κατά 3,1% σε €109,9 εκατ., ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά του επιπέδου αυξήσεων της Επιχειρησιακής Σύμβασης του 2008.

• Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα (συμπεριλαμβανομένων των αποσβέσεων) μειώθηκαν κατά 14% και ανήλθαν σε €46,9 εκατ., λόγω του αυστηρού ελέγχου στα κόστη και της θετικής επίδρασης, κατά περίπου €6 εκατ., μη επαναλαμβανόμενων προσαρμογών κατά το Α’ τρίμηνο 2009 αναφορικά με τις αμοιβές εκτιμήσεων ακινήτων προηγούμενων ετών.

Οι συνολικές προβλέψεις ανήλθαν σε €175,5 εκατ., υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των κινδύνων των δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις λόγω των τρεχουσών δυσμενών συνθηκών.

Ο Φόρος Εισοδήματος επέδρασε θετικά στα αποτελέσματα μόνο κατά €5,6 εκατ., αφού οι αναβαλλόμενοι φόροι της περιόδου απομειώθηκαν κατά €12,8 εκατ.

* Το αρχείο με τα αποτελέσματα α' τριμήνου της Εμπορικής Τράπεζας επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v