Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Στα 86 εκατ. τα κέρδη α΄ τριμήνου

Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη της Alpha στο Q1, στα 86 εκ. ευρώ. Στα 157 εκ. οι προβλέψεις. Αναλυτικά τα μεγέθη σε Ελλάδα-ΝΑ Ευρώπη. Τι είπε στο conference call για επισφάλειες, επιστροφή μεριδίου από πακέτο.    

Alpha: Στα 86 εκατ. τα κέρδη α΄ τριμήνου
Στα 86 εκατ. διαμορφώθηκαν τα κέρδη α΄ τριμήνου της Alpha Bank, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στα 157 εκατ. ανήλθαν οι προβλέψεις της τράπεζας για επισφάλειες.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μείωση των καθαρών κερδών της τράπεζας κατά 63% σε ετήσια βάση, στα 75,7 εκατ. ευρώ, με μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 9% στα 402 εκατ. ευρώ και υπερδιπλασιασμό των προβλέψεων σε ετήσια βάση στα 150 εκατ. ευρώ (στο Q1 του 2008 είχε προβλέψεις 68 εκατ. ευρώ). Οι προβλέψεις αναμένονταν μειωμένες σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2008, οπότε και είχε 276 εκατ. ευρώ. 

 
--- Τα βασικά μεγέθη του Q1

Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας ανήλθαν σε Ευρώ 0,21, ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 11%. 

Διενεργήθηκαν προβλέψεις ύψους Ευρώ 157 εκατ. που αντιστοιχούν σε 121 πόντους επί του μέσου υπολοίπου των χορηγήσεων. 

Το καθαρό έσοδο τόκων μειώθηκε κατά 9%, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου ανταγωνισμού στην προσέλκυση καταθέσεων και της αποκλιμακώσεως των επιτοκίων αναφοράς. Αυτό αντισταθμίσθηκε μερικώς από τη συνεχιζόμενη ανατιμολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού. 

Η αύξηση του λειτουργικού κόστους επιβραδύνεται σε 6% και ο δείκτης κόστους προς έσοδα αυξάνεται σε 51,5%.

Ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως ανήλθε σε 10% μετά την ολοκλήρωση της εκδόσεως προνομιούχων μετοχών ύψους Ευρώ 940 εκατ. που διατέθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Ο δείκτης καλύψεως των καθυστερήσεων από προβλέψεις ανήλθε στο 60% και συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων ανήλθε σε 139%. 

Το δανειακό χαρτοφυλάκιο διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 2008, ενώ τα δάνεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (εξαιρουμένης της Κύπρου) ανήλθαν σε 13% επί του συνόλου των χορηγήσεων. 

Διατηρήσαμε επαρκή ρευστότητα μέσω του αποθέματος των αναχρηματοδοτούμενων
από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τίτλων που πρόκειται να αυξηθεί κατά Ευρώ 6,9 δισ. εντός του 2009. 

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις, προσαρμοσμένος ως προς τις τιτλοποιήσεις, αυξήθηκε οριακά σε 117%.

Ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Γιάννης Κωστόπουλος επεσήμανε: "Το πρώτο τρίμηνο του έτους επιβεβαιώσαμε την επάρκεια της κερδοφορίας μας, καθώς ο προσανατολισμός μας στη συντηρητική ανάληψη κινδύνων και στην εξυπηρέτηση της πελατείας μας, αποτελεί ισχυρό αντιστάθμισμα στην αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων που επικρατούν στο οικονομικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της δεσμεύσεως που έχουμε αναλάβει για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας,
προχωρούμε στην ουσιαστική στήριξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Επίσης, συμμετέχουμε ενεργά στη σταθεροποίηση των οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως μέλος της ομάδας των τραπεζών που ενισχύει τις προσπάθειες της διεθνούς οικονομικής κοινότητας στη Ρουμανία και στη Σερβία.

Πιστεύουμε πως θα συνεχίσουμε την κερδοφόρο πορεία μας και στο μέλλον, ωστόσο παραμένουμε επιφυλακτικοί για τις προοπτικές της οικονομίας στο άμεσο χρονικό διάστημα”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Δημήτρης Ματζούνης τόνισε: “Συνεπείς με την απόφασή μας για περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού, διατηρήσαμε επαρκή ρευστότητα, αυξήσαμε τις προβλέψεις μας, περιορίσαμε την αύξηση των σταθμισμένων για κινδύνους στοιχείων του ενεργητικού μας και ενδυναμώσαμε τα κεφάλαιά μας.

Επιπλέον, λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της κερδοφορίας μας μειώνοντας το κόστος των καταθέσεων προθεσμίας και αναπροσαρμόζοντας τα περιθώρια των στοιχείων του ενεργητικού μας.

Παράλληλα, στρέφουμε τις δυνάμεις μας στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού εισπράξεως οφειλών και σταθεροποιούμε το λειτουργικό μας κόστος”.


--- Επισκόπηση των αποτελεσμάτων τριμήνου

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 85,7 εκατ. μειωμένα κατά 58,2% σε ετήσια βάση και επηρεασμένα από τη σημαντική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα και
στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 402,6 εκατ. μειωμένο κατά 8,9% αντανακλώντας την ουσιαστική μείωση του καθαρού περιθωρίου τόκων (2,4% στο α΄ τρίμηνο του 2009 έναντι 3,2% το α’ τρίμηνο του 2008). Η μείωση υπήρξε συνάρτηση της απότομης πτώσεως των περιθωρίων στις καταθέσεις, η οποία δεν κατέστη δυνατό να αντισταθμισθεί στη διάρκεια του τριμήνου από την αύξηση των περιθωρίων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο και της σημαντικής μειώσεως στη ζήτηση των δανείων.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε Ευρώ 92,8 εκατ. μειωμένα κατά 19,5%, ακολουθώντας τη μείωση του όγκου σε όλες τις συναλλακτικές δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων βελτιώθηκαν σε Ευρώ 29,8 εκατ. και τα λοιπά έσοδα έπεσαν ελαφρώς στα Ευρώ 16,2 εκατ.

Το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 5,8% σε Ευρώ 278,8 εκατ., το οποίο αναλογεί σε δείκτη κόστους προς έσοδα 51,5%. Προσαρμόζοντας το κόστος σε συγκρίσιμη βάση για τον Όμιλο, ο ρυθμός αυξήσεώς του κατέρχεται στο 4,2%.

Οι δαπάνες Προσωπικού παρέμειναν σταθερές, ενώ τα γενικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 12,7%, επηρεασμένα κατά κύριο λόγο από τις δαπάνες πρώτης λειτουργίας, των προσφάτως ανοιχθέντων Καταστημάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

?στόσο, η αύξηση του λειτουργικού κόστους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μειώθηκε στο 22,5%, συνεπεία της αναστολής περαιτέρω επεκτάσεως του Δικτύου και των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Στην Ελλάδα, η αύξηση του λειτουργικού κόστους ανήλθε σε 1,2%, επηρεασμένη κυρίως από την μείωση των δαπανών που σχετίζονται με την παραγωγή.

Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων αυξήθηκαν κατά 15,3% και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 52,2 δισ. έναντι Ευρώ 52 δισ. στο τέλος του 2008. Η εξέλιξη αυτή προήλθε κυρίως από την αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 12% (προσθέτοντας στα υπόλοιπα των δανείων μας Ευρώ 336 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2009), και από την αύξηση του δανειακού μας χαρτοφυλακίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά 30,6%, όπου τα υπόλοιπα των δανείων, ωστόσο, μειώθηκαν το α’ τρίμηνο του 2009 κατά Ευρώ 125 εκατ.

Απόρροια της προσπάθειας της κυβερνήσεως και των ρυθμιστικών αρχών για υπεύθυνη εταιρική κοινωνική στάση του χρηματοοικονομικού κλάδου, οι νέες εκταμιεύσεις προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 1,7 δισ. και Ευρώ 214,1 εκατ. αντίστοιχα.

Οι προβλέψεις απομειώσεως ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων διαμορφώθηκαν υψηλότερα σε 121 πόντους, το πρώτο τρίμηνο. Η πρακτική αυτή είναι συνάρτηση της συντηρητικής πολιτικής που έχουμε υιοθετήσει για την αντιμετώπιση τόσο της αρνητικής παρούσας οικονομικής συγκυρίας όσο και των αναμενόμενων δυσχερέστερων πιστωτικών συνθηκών.

Ο δείκτης καθυστερήσεων, σύμφωνα με το πρότυπο Δ.Π.Χ.Π. 7, ανήλθε σε 4,3% στο τέλος του Μαρτίου 2009, σε σύγκριση με το 3,9% στο τέλος του 2008. Οι απομειώσεις δανείων ενισχύθηκαν σημαντικά ανερχόμενες σε Ευρώ 1,35 δισ. και διαμορφώθηκαν σε ποσοστό 2,6% του χαρτοφυλακίου των δανείων.

Η κάλυψη των καθυστερήσεων παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη στο 60%, ενώ η κάλυψη των
καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 139%, ποσοστό ιδιαιτέρως ικανοποιητικό, εάν ληφθεί υπ΄ όψιν η συντηρητική σύνθεση του χαρτοφυλακίου.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια των πελατών ανήλθαν σε Ευρώ 44,8 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2009 και τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 41 δισ. (+14%). Οι καταθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 15,7% σε Ευρώ 34,4 δισ. Εντούτοις, εάν λάβουμε υπ΄ όψιν τα υπόλοιπα στο τέλος του 2008, οι καταθέσεις υπολείπονται κατά Ευρώ 1,4 δισ. καθώς συνειδητά δεν επιδιώξαμε την ανανέωση κάποιων συγκριτικά ακριβών καταθέσεων.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η καταθετική βάση επεκτάθηκε κατά 10,6% σε Ευρώ 5,9 δισ. μειωμένη κατά Ευρώ 186 εκατ. έναντι του Δεκεμβρίου 2008 κυρίως λόγω της νομισματικής
υποτιμήσεως. Έχουμε επιτύχει εθνική εμβέλεια του Δικτύου μας σε όλες τις χώρες που αναπτύσσουμε την παρουσία μας, παρατηρώντας οφέλη από την αυξανόμενη αναγνωρισιμότητα του ονόματός μας και τη διαφοροποίηση των εργασιών μας. 

Tέλος, τα υπόλοιπα του Private Banking μειώθηκαν σε Ευρώ 2,7 δισ., ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια μειώθηκαν σε Ευρώ 1,6 δισ., απεικονίζοντας την πρωτοφανή αστάθεια των κεφαλαιαγορών διεθνώς.


---Η δραστηριότητα στη ΝΑ Ευρώπη

Στην Κύπρο,
το Δίκτυό μας αριθμούσε 38 Καταστήματα στο τέλος του Μαρτίου 2009. Οι εργασίες απέφεραν κέρδη προ φόρων Ευρώ 20,8 εκατ., μειωμένα κατά 25,1% έναντι του α’ τριμήνου του προηγούμενου έτους. Η Alpha Bank Cyprus Ltd κατέχει χαρτοφυλάκιο ύψους ευρώ 4,5 δισ. που αντιστοιχεί σε μερίδιο αγοράς 12,4%. Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε
ευρώ 3,5 δισ., ελαφρώς επηρεασμένες από τον επαναπατρισμό υπεράκτιων κεφαλαίων του
εξωτερικού.

Στη Ρουμανία, το Δίκτυό μας αριθμεί 200 Καταστήματα. Το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο
ανήλθε σε Ευρώ 4,1 δισ., αυξημένο κατά 36% σε σχέση με το 2008. Η απόφασή μας για
οργανική ανάπτυξη τα τελευταία 15 έτη αποτυπώνεται στην καλή ποιότητα του
χαρτοφυλακίου μας με τα δάνεια σε καθυστέρηση να ανέρχονται σε Ευρώ 33 εκατ. ή 0,8% επί
του συνόλου των δανείων μας.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε Ευρώ 21,1 εκατ. αυξημένα κατά 57,5% έναντι του α’ τριμήνου του 2008 και επηρεασμένα από την προληπτική πολιτική απομειώσεων.

Στη Βουλγαρία, όπου η ανάπτυξη του Δικτύου μας πραγματοποιήθηκε κυρίως την τελευταία
διετία, το Δίκτυό μας ανήλθε σε 120 Καταστήματα στο τέλος του Μαρτίου 2009 επιτυγχάνοντας πανεθνική κάλυψη και επιτρέποντας την ανάπτυξη σχημάτων προσελκύσεως καταθέσεων. Η έντονη επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος που είχε αρνητική συνέπεια στα λειτουργικά έσοδα, σε συνδυασμό με την αύξηση των λειτουργικών εξόδων λόγω της επεκτάσεως του Δικτύου το 2008 κατά 39 Καταστήματα, καθώς και την αύξηση των περιθωρίων αναλήψεως κινδύνων κατέστησαν το αποτέλεσμα αρνητικό.

Στη Σερβία, διαθέτουμε δίκτυο 167 Καταστημάτων και κατέχουμε μερίδιο αγοράς 6,4% στις
χορηγήσεις. Το διαρκώς επιδεινούμενο επιχειρηματικό κλίμα κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου
του 2009 επέδρασε αρνητικά στα λειτουργικά έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 9 εκατ. σημειώνοντας μείωση 19,8% σε ετήσια βάση.

Στην Αλβανία, όπου προσφάτως εορτάσαμε την επέτειο της δεκαετούς παρουσίας μας στη
χώρα, το Δίκτυό μας αριθμεί 47 Καταστήματα. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε Ευρώ 2,5
εκατ., κυρίως λόγω της επικεντρώσεώς μας σε εργασίες λιανικής τραπεζικής. Το χαρτοφυλάκιο των δανείων κατέγραψε αύξηση 77,4% και ανήλθε σε Ευρώ 474 εκατ., ενώ οι καταθέσεις ανήλθαν σε Ευρώ 383 εκατ., αυξημένες κατά 21,4%.

Στην Π.Γ.Δ.Μ., όπου έχουμε παρουσία με 25 Καταστήματα, τα δάνεια παρουσίασαν θετική
μεταβολή ανερχόμενα σε Ευρώ 145 εκατ., ενώ οι λογαριασμοί καταθέσεων μειώθηκαν σε ευρώ 68 εκατ.


--- Τι ειπώθηκε στο conference call

Η πορεία των επισφαλειών στην ελληνική αγορά και στα Βαλκάνια βρέθηκε στο επίκεντρο των ερωτήσεων που έθεσαν οι ξένοι αναλυτές στα υψηλόβαθμα στελέχη της Alpha Bank κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

«Αναμένουμε φυσιολογική, με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα, αύξηση των επισφαλειών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές των Βαλκανίων. Θα παρακολουθούμε με προσοχή την πορεία τους, με αιχμή τα επόμενα τρίμηνα και ανάλογα θα πράξουμε», τόνισε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος. Αναλυτικά για τα Βαλκάνια τα στελέχη της Τράπεζας εκτίμησαν ότι κατά πάσα πιθανότητα ο δείκτης να ανέλθει στο 4% από 2,5% το 2008, ποσοστό που είναι διαχειρίσιμο για τον όμιλο.

Ερωτηθείς για το πότε ο όμιλος της Alpha Bank θα επιστρέψει τα κεφάλαια που άντλησε από την έκδοση των προνομιούχων μετοχών στο Ελληνικό Δημόσιο απάντησε: «Στόχος μας είναι στο τέλος της κρίσης να βγούμε δυνατοί και ισχυρότεροι σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι θα κάνουμε χρήση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ καθώς νιώθουμε ότι πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία. Θα περιμένουμε για μερικά τρίμηνα και κατόπιν θα αποφασίσουμε πότε θα επιστρέψουμε τα κεφάλαια. Πιστεύω ότι η επιστροφή τους πριν τελειώσει η κρίση αποτελεί κίνηση ανωριμότητας».

- Στο 6% η αύξηση των χορηγήσεων το 2009

Ο κ. Μασουράκης εκτίμησε ότι το 2009 το ΑΕΠ της Ελλάδος θα διαμορφωθεί στο -1% και η ανεργία θα ανέλθει σε 9%. Εως εκ τούτου και με βάση την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στα έσοδα από τόκους και από προμήθειες, η αύξηση των χορηγήσεων για το σύνολο του έτους θα κινηθεί στην περιοχή του 6%. Στο μέτωπο της μισθολογικής πολιτικής του 2009 εκτίμησαν ότι η αύξηση των μισθών θα είναι οριακή καθώς όλοι γνωρίζουν ότι διανύουμε «μία δύσκολη χρονιά».

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία διαθέτει ο όμιλος στο χαρτοφυλάκιό του, τα στελέχη της Τράπεζας υπογράμμισαν πως όντως υπήρξε αγορά ομολόγων όταν τα spreads του Δημοσίου ήταν υψηλά ωστόσο η διάρκειά τους είναι μικρότερη του ενός έτους.

- Μικρότερο ρίσκο στη Ν. Α. Ευρώπη

«Οι οικονομίες της περιοχής επηρεάσθηκαν και θα επηρεασθούν από τη διεθνή οικονομική κρίση, χωρίς όμως να καταστραφούν. Θα συνέλθουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ο όμιλος της Alpha Bank, επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος, έχει αναλάβει μικρότερο ρίσκο στις αγορές των Βαλκανίων καθώς αναπτύχθηκε οργανικά σε αντίθεση με άλλες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαγόρασαν τοπικά πιστωτικά ιδρύματα.

- Μείωση του κόστους καταθέσεων

Από τις αρχές του 2009 σημειώνεται σταδιακή μείωση του κόστους των καταθέσεων από το 5% στο 2% (με βάση τα στοιχεία του Μαίου) ωστόσο όσο δεν αναμένεται σημαντική περαιτέρω πτώση, δηλαδή κάτω από το 2% καθώς όσο το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει στο 1% είναι δύσκολη η αποκλιμάκωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v