Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εurobank: Στα 81 εκατ. τα κέρδη στο Q1

Στα 81 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank στο α' τρίμηνο, έναντι 5 εκατ. στο Q4 του 2008. Στα 263 εκατ. οι προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους. Διανέμει μέρισμα σε μετοχές (2 νέες για 989 παλιές).

Εurobank: Στα 81 εκατ. τα κέρδη στο Q1
Καθαρά κέρδη €81 εκ. έναντι € 5εκ. το προηγούμενο τρίμηνο ανακοίνωσε η Eurobank.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της Eurobank θα ανέλθουν στα 72,9 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση 66%.

*** Βασικά σημεία τριμήνου

- Αύξηση χορηγήσεων κατά 12% και καταθέσεων κατά 17% σε ετήσια βάση 
- Βελτίωση δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 114%1 
- 1η έκδοση ομολόγου ελληνικής τράπεζας χωρίς την εγγύηση του δημοσίου από την έναρξη της κρίσης - Άντληση €500εκ. από τις διεθνείς αγορές 
- Έλεγχος και μείωση δαπανών Ομίλου κατά 3,4% σε €362εκ. 
- Αύξηση προβλέψεων για τη διασφάλιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου 
- Οργανική ενίσχυση του δείκτη βασικών κυρίων κεφαλαίων Core Tier I κατά 60μ.β. σε 8,6% έναντι του 2008 
- Ενίσχυση δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας σε 11,3%2 
- Δωρεάν διανομή 2 νέων μετοχών ανά 98 παλαιές

*** Ανάλυση αποτελεσμάτων Q1

Το Α΄ τρίμηνο του 2009 αποτέλεσε μια δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία και το τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της διεθνούς ύφεσης και της δυσλειτουργίας των αγορών χρήματος και κεφαλαίου. Παρά ταύτα, είναι πλέον ορατά τα πρώτα σημάδια αφενός της βελτίωσης του κλίματος στις αγορές και αφετέρου της σταθεροποίησης των οικονομιών μετά τις αποφασιστικές και συντονισμένες παρεμβάσεις κυβερνήσεων και οργανισμών όπως το G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και των Κεντρικών Τραπεζών για τη στήριξη των οικονομιών.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, ο Όμιλος Eurobank EFG παρέμεινε κερδοφόρος, με υψηλή και βελτιούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, που θωρακίζουν περαιτέρω τον Όμιλο έναντι της κρίσης.

Τα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) της Eurobank EFG ανήλθαν σε €363εκ το Α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης των εργασιών και της μείωσης των λειτουργικών δαπανών του Ομίλου. Σε ετήσια βάση τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 62,5%.

Σε επίπεδο τριμήνου διαμορφώθηκαν σε €81εκ., από €5εκ. το τελευταίο τρίμηνο του 2008, παρά τη διατήρηση του υψηλού κόστους χρήματος στις διεθνείς αγορές, των υψηλότερων προβλέψεων για πιστωτικούς κινδύνους, την επιβράδυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης και των μειωμένων εσόδων από τις κεφαλαιαγορές.

Λειτουργικά Κέρδη

Παρά τη διεθνή ύφεση, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης και την κάμψη των εργασιών καθώς και τη διενέργεια αυξημένων προβλέψεων, ο Όμιλος κατέγραψε υγιή κερδοφορία το Α΄ τρίμηνο του 2009, με τα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων να αυξάνονται κατά 13% έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου και να διαμορφώνονται σε €363εκ.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €81εκ., έναντι €5εκ. το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Η μετά από φόρους και προβλέψεις αποδοτικότητα του μέσου Ενεργητικού και των μέσων Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 0,4% και 8% αντίστοιχα στο τέλος του Α΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Έσοδα από Τόκους

Το υψηλό κόστος καταθέσεων και η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους του Ομίλου, τα οποία υποχώρησαν κατά 3,9% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €544εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2009. Τα έσοδα από τόκους που προέρχονται από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό ανήλθαν σε €188εκ. και αποτελούν το 35% των συνολικών καθαρών εσόδων τόκων του Ομίλου. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου για τον Όμιλο μειώθηκε σε 2,7%, από 3,2% που ήταν στο τέλος του 2008. Η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αύξηση των χρηματοδοτήσεων και η σταδιακή αποκλιμάκωση του υψηλού κόστους καταθέσεων αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην πορεία των εσόδων από τόκους τα επόμενα τρίμηνα του έτους.

Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες

Παρά τον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης και τη μείωση των εσόδων από τις κεφαλαιαγορές και τη διαχείριση περιουσίας, τα Συνολικά Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες σταθεροποιήθηκαν περίπου στα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2008 (-4,6%) και διαμορφώθηκαν σε €113εκ. Τα έσοδα προμηθειών εκτός Ελλάδας ανήλθαν σε €37εκ. και συνεισέφεραν κατά 33% στα συνολικά έσοδα προμηθειών του Ομίλου. Η ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών, που ήδη διαφαίνεται, και η πιστωτική επέκταση αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων προμηθειών του Ομίλου.

Χρηματοοικονομικά Κέρδη και λοιπά Έσοδα

Τα Έσοδα από Χρηματοοικονομικές Πράξεις μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος διαμορφώθηκαν σε €61εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2009, από €35εκ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, κυρίως λόγω της ικανοποιητικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου τίτλων του Ομίλου. Συνολικά, τα έσοδα χρηματοοικονομικών πράξεων μαζί με τα έσοδα από μερίσματα και λοιπές εργασίες του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €68εκ., από €52εκ. το περυσινό τρίμηνο.

Συνολικά Έσοδα

Ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των εσόδων που συνδέονται με τις κεφαλαιαγορές και τη διαχείριση περιουσίας, του περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης και τους αυξημένου κόστους άντλησης χρήματος, τα Συνολικά Έσοδα του Ομίλου μειώθηκαν κατά 7,8% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €725εκ. τους πρώτους τρεις μήνες του 2009. Εκτός Ελλάδας, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε €234εκ, συνεισφέροντας κατά 32% στα συνολικά έσοδα του Ομίλου.

Λειτουργικές Δαπάνες και Αποτελεσματικότητα

Οι προσπάθειες για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους συνεχίστηκαν με επιτυχία το Α΄ τρίμηνο του 2009. Ειδικότερα, οι συνολικές δαπάνες του Ομίλου σημείωσαν πτώση κατά 3,4% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €362εκ., από €375εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2008. Σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2008 η μείωση των δαπανών ήταν ακόμα μεγαλύτερη και ανήλθε σε 9,7%. Ο στόχος για το 2009 είναι η μείωση των συνολικών λειτουργικών δαπανών του Ομίλου κατά 5% έναντι του 2008.

Ο δείκτης αποτελεσματικότητας (κόστος προς έσοδα) διαμορφώθηκε σε 43,1% στην Ελλάδα και 64,3% στη «Νέα Ευρώπη», ενώ συνολικά για τον Όμιλο ήταν 49,9%.

Προβλέψεις Επισφαλών Απαιτήσεων

Ο Όμιλος λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της «Νέας Ευρώπης» και τη χειροτέρευση του οικονομικού κλίματος το Α’ τρίμηνο του 2009 αύξησε τις προβλέψεις πιστωτικών κινδύνων σε 1,89% επί των μέσων χορηγήσεων, από 1,67% το Δ’ τρίμηνο του περυσινού έτους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 3,2% του συνόλου των χορηγήσεων, από 2,7% που ήταν στο τέλος του 2008.

Το απόθεμα προβλέψεων του Ομίλου καλύπτει το 77,6% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Λαμβανομένων υπόψη των εξασφαλίσεων των δανείων, ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεπερνά σημαντικά το 100%. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος διατηρεί ανέπαφο το απόθεμα προβλέψεων ύψους €240εκ που δημιούργησε προληπτικά το Δ’ τρίμηνο του 2008.

Κεφαλαιακή Επάρκεια

Η αποτελεσματική διαχείριση των κεφαλαίων του Ομίλου είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας στο τέλος του Α΄ τριμήνου 2009. Ειδικότερα, ο δείκτης των βασικών κυρίων κεφαλαίων Core Tier Ι ανήλθε σε 8,6%, από 8,0% το 2008, λόγω της κερδοφορίας του τριμήνου, της μείωσης των κινδύνων που έχει αναλάβει η Τράπεζα καθώς και σειράς άλλων πρωτοβουλιών. Λαμβανομένης υπόψη της έκδοσης προνομιούχων μετοχών υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ύψους €950εκ. και της εξόφλησης τίτλων μειωμένης εξασφάλισης ύψους €400εκ, ο δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας αυξήθηκε σε 11,3%, από 10,4% το 2008.

Ρευστότητα

Ο Όμιλος διαθέτει ενισχυμένη ρευστότητα μέσω της σημαντικής καταθετικής του βάσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, του διευρυμένου δικτύου των 1.600 και πλέον καταστημάτων και σημείων εξυπηρέτησης πελατών καθώς και της δυνατότητας για άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λοιπούς οργανισμούς. Σημειώνεται ότι η Eurobank EFG ολοκλήρωσε πρόσφατα με ιδιαίτερη επιτυχία και χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου την άντληση €500εκ. από τις διεθνείς και εγχώριες αγορές. Αποτελεί δε την πρώτη χωρίς εγγύηση του Δημοσίου έκδοση ελληνικής τράπεζας στις διεθνείς αγορές μετά την έναρξη της κρίσης τον Αύγουστο του 2007.

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η προσπάθεια ενίσχυσης των καταθέσεων πελατών του Ομίλου, με τα υπόλοιπα να αυξάνονται κατά 17,4% και να διαμορφώνονται σε €45,9δισ. το Α΄ τρίμηνο του 2009. Η σημαντική αύξηση των καταθέσεων είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 114%, από 117% που ήταν το Α΄ τρίμηνο του 2008.

Χορηγήσεις

Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε ο Όμιλος Eurobank EFG στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους οι εκταμιεύσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε €1,4δισ., ενώ τα υπόλοιπα χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε €56,3δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,2% σε ετήσια βάση. Οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 14,0% και ανήλθαν σε €30,4δισ., ενώ οι χορηγήσεις προς νοικοκυριά ενισχύθηκαν κατά 10,3% και διαμορφώθηκαν σε €25,8δισ.

Εργασίες στη Νέα Ευρώπη

Παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και τη χειροτέρευση των μακροοικονομικών μεγεθών των χωρών της «Νέας Ευρώπης», συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο Όμιλος Eurobank EFG παραμένει προσανατολισμένος στη στρατηγική του για την ανάπτυξη των εργασιών στις χώρες αυτές, των οποίων οι προοπτικές είναι θετικές. Το Α΄ τρίμηνο του 2009 δόθηκε έμφαση στη συνετή διαχείριση του χαρτοφυλακίου, την αύξηση των καταθέσεων πελατών και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, μέσα από τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων διαμορφώθηκε σε €14,2δισ. και σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 30,2% στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2009. Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν με υψηλότερους ρυθμούς από τις χορηγήσεις, καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατά 42,4% σε €8,9δισ.

Σε λειτουργικό επίπεδο, τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €234εκ., έναντι €227εκ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, ενώ οι δαπάνες παρέμειναν στα περυσινά επίπεδα. Τα κέρδη προ προβλέψεων σημείωσαν ετήσια αύξηση κατά 9% και ανήλθαν σε €84εκ., ενώ τα συνολικά καθαρά κέρδη από τη «Νέα Ευρώπη» εξαιρουμένης της Ουκρανίας διαμορφώθηκαν σε €7εκ.

Μέρισμα Σε Μετοχές

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε να προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 19 Ιουνίου τη διανομή μερίσματος υπό τη μορφή δωρεάν μετοχών. Ειδικότερα, το Δ.Σ. θα εισηγηθεί τη δωρεάν διανομή 2 νέων μετοχών ανά 98 παλιές. Η αναλογία αυτή προκύπτει κατόπιν αφαίρεσης του φόρου που καταβάλει η Τράπεζα εκ μέρους των μετόχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v