Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΩΛΚ: Αύξηση 75,6% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

Στα 12,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Σωληνουργεία Κορινθου στο α' εξάμηνο έναντι 7,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο α’ εξάμηνο του 2008, καταγράφοντας αύξηση 75,6%.

ΣΩΛΚ: Αύξηση 75,6% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου
Στα 12,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Σωληνουργεία Κορίνθου στο α' εξάμηνο, έναντι 7,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο α’ εξάμηνο του 2008, καταγράφοντας αύξηση 75,6%.

Αναλυτικά αύξηση της τάξης του 42,5% εμφανίζει ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Σωληνουργεία Κορίνθου στο α’ εξάμηνο του 2009 που διαμορφώθηκε σε 195,2 εκατ. ευρώ, έναντι 137 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο α’ εξάμηνο του 2008.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν αύξηση κατά 14,7% και ανήλθαν σε 19,6 εκατ. ευρώ έναντι 17,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2008, ενώ το περιθώριο ΕΒΙΤDA ως ποσοστό επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών διαμορφώθηκε στο α’ εξάμηνο του 2009 στο 10%.

Ενισχυμένα κατά 51,4% εμφανίζονται τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν σε 13,1 εκατ. ευρώ έναντι 8,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο α’ εξάμηνο του 2008. Τέλος τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 75,6% και ανήλθαν στα 12,6 εκατ. ευρώ (0,101 ευρώ ανά μετοχή) έναντι 7,2 εκατ. ευρώ (0,058 ευρώ ανά μετοχή) το αντίστοιχο α’ εξάμηνο του 2008.

Ο καθαρός δανεισμός (Δάνεια – Ταμειακά Διαθέσιμα) της , επανήλθε στα επίπεδα της 31/12/2008, ήτοι στα 57,9 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 1%), απόρροια της αποτελεσματικής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης, στα πλαίσια του εκάστοτε προγράμματος παραγγελιών, καθώς και της μείωσης των κεφαλαιουχικών δαπανών.

Τα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν σε 138,9 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κερδοφόρα πορεία των τελευταίων τεσσάρων ετών, επέτρεψε την κάλυψη των συσσωρεμένων ζημιών (84,4 εκατ. ευρώ την 31/12/2005) και πλέον τα κέρδη εις νέον ανέρχονται στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών, έναντι του πρώτου εξαμήνου 2008, οφείλεται στην αύξηση του όγκου πωλήσεων του ενεργειακού κλάδου, όσο και στις υψηλότερες τιμές που είχαν διαμορφωθεί την περίοδο σύναψης των παραγγελιών, απόρροια της εκρηκτικής αύξησης των τιμών χάλυβα. Η βελτίωση της κερδοφορίας, πέραν του αυξημένου όγκου πωλήσεων προήλθε από την μείωση της τιμής βασικών υλικών και των ναύλων αλλά και τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα, αποτέλεσμα της μείωσης του δανεισμού και των επιτοκίων.

To πρώτο εξάμηνο του 2009, μεσούσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, υπήρξε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος, με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά αλλά και σημαντικές ευκαιρίες. Η πτώση των τιμών των υλικών αλλά και των ναύλων, δημιούργησαν ένα περιβάλλον που η ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ επέτυχε να εκμεταλλευθεί και να αμβλύνει σημαντικά τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, οι συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας σε διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ζήτησης για ενέργεια, αναπόφευκτα οδήγησε στη χρονική μετατόπιση κάποιων ενεργειακών έργων, σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Παράλληλα, το κλίμα προστατευτισμού που φαίνεται να επικρατεί σε αρκετές χώρες δυσχεραίνει το διεθνές εμπόριο και αναπόφευκτα την ανταγωνιστική θέση των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Η  Σωληνουργεία Κορινθου έχοντας βελτιώσει σημαντικά την παραγωγική της λειτουργία, διαθέτοντας μία ευρεία γκάμα προϊόντων και έχοντας πλέον μία υγιή κεφαλαιακή δομή, κινείται με στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστικής θέσης στις κύριες αγορές της αλλά και την αξιοποίηση τυχόν ευκαιριών που μπορεί να παρουσιαστούν στο ιδιαίτερα απρόβλεπτο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v