Κύπρου:Στα 148 εκατ. ευρώ τα κέρδη εξαμήνου

Στα 148 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου στο εξάμηνο καταγράφοντας πτώση 39%, ενώ στο β΄ τρίμηνο τα κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 85 εκατ. ευρώ, αυξημένα 34% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009.

Κύπρου:Στα 148 εκατ. ευρώ τα κέρδη εξαμήνου
Στα 148 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου στο α΄ εξάμηνο καταγράφοντας πτώση 39%, ενώ στο β΄ τρίμηνο τα κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 85 εκατ. ευρώ, αυξημένα 34% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου θα ανέλθουν στα 135 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο σημειώνοντας πτώση 45% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Για το β΄ τρίμηνο η Marfin Analysis εκτιμά καθαρά κέρδη 72 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14,2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009.

Χρέωση για Προβλέψεις για Απομείωση Δανείων

Το Συγκρότημα αύξησε σημαντικά τη χρέωση για προβλέψεις το α’ εξάμηνο 2009 λαμβάνοντας υπόψη τη χειροτέρευση του οικονομικού περιβάλλοντος και τη μερική επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Παρά την εν λόγω αύξηση, η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων του Συγκροτήματος (€96 εκατ.) συγκρατήθηκε στο 0,76% (2008: 0,41%) των συνολικών δανείων (σε ετήσια βάση), αντικατοπτρίζοντας τόσο την υψηλή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συγκροτήματος, όσο και το πολύ ικανοποιητικό επίπεδο των σωρευμένων προβλέψεων, το οποίο περιλαμβάνει σωρευμένη πρόβλεψη για απομείωση σε συλλογική βάση της τάξης του 1% των συνολικών δανείων.

Παράλληλα το Συγκρότημα διατήρησε το υψηλό ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις σε 60% στις 30 Ιουνίου 2009. Το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πλήρως καλυμμένο με εμπράγματες εξασφαλίσεις με το ποσοστό της κάλυψης περιλαμβανομένων των εμπράγματων εξασφαλίσεων να ανέρχεται σε 123% (110% λαμβάνοντας υπόψη την αξία καταναγκαστικής πώλησης).

Δήλωση Θ. Αριστοδήμου, Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου

«Η επίτευξη ικανοποιητικών επιπέδων κερδοφορίας το πρώτο εξάμηνο του 2009 ανταποκρίνονται στους στόχους που είχε θέσει το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και αποδεικνύουν έμπρακτα τη συνέπεια και αξιοπιστία του στην υλοποίηση της στρατηγικής του.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη διατήρηση ισχυρής ρευστότητας και την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος γιατί μας δίνουν τα εφόδια να διασφαλίσουμε τη θωράκισή του, να ενισχύσουμε τα γερά του θεμέλια και να συνεχίσουμε με επιτυχία τη στρατηγική πειθαρχημένης ανάπτυξης που ακολουθούμε, στοχεύοντας πάντα στη δημιουργία πρόσθετου οφέλους για τους μετόχους, τους πελάτες μας, το προσωπικό μας και την κοινωνία.»
 
Δήλωση Α. Ηλιάδη, Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή Συγκροτήματος

«H Τράπεζα Κύπρου πέτυχε πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις σύμφωνες με τους στόχους που είχε θέσει από την αρχή της χρονιάς παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας που επικράτησαν στην παγκόσμια οικονομία και οι οποίες σημειώνουμε θετικά ότι παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης.

Οι επιτυχημένοι σχεδιασμοί είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της Τράπεζας Κύπρου ανεβάζοντας τον δείκτη πρωτοβάθμιου κεφαλαίου στο 11.1% και το συνολικό δείκτη στο 12.4%, ο οποίος μαζί με τον υψηλό δείκτη ρευστότητας του Συγκροτήματος (89%), κατατάσσονται μέσα στους υψηλότερους δείκτες των Ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τα πιο πάνω στοιχεία σε συνδυασμό με την ικανοποιητική κερδοφορία, την συνετή διαχείριση του χαρτοφυλακίου με τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων να διατηρείται στο υγιές 4.9%, και τις λελογισμένες προβλέψεις, αποδεικνύουν τις γερές βάσεις που στηρίζουν το Συγκρότημα, και του διασφαλίζουν την δυναμική αναπτυξιακή του πορεία.»

Προοπτικές

Οι στρατηγικές προτεραιότητες του Συγκροτήματος έχουν ως κύριους άξονες τη διατήρηση ισχυρής ρευστότητας και επαρκούς κερδοφορίας, την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων.

Το Συγκρότημα παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στο μακροοικονομικό περιβάλλον των αγορών που δραστηριοποιείται και προβαίνει σε ενέργειες για αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων από την οικονομική κρίση. Τέτοιες ενέργειες είναι η επανατιμολόγηση επιλεγμένων δανειακών και καταθετικών προϊόντων και προσφερομένων υπηρεσιών, η διαχείριση των επισφαλειών, η ενίσχυση των άλλων εσόδων, η συγκράτηση των εξόδων και η συνετή επέκταση των εργασιών στις νέες αγορές όπου τα επιτοκιακά περιθώρια είναι υψηλότερα.

Με βάση τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2009 και τις επιδόσεις μέχρι σήμερα, το Συγκρότημα εκτιμά ότι το έτος 2009 θα επιτύχει ικανοποιητική κερδοφορία στα πλαίσια των εκτιμήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία για το 2009 αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ €300 εκατ. και €400 εκατ.

Σύνοψη Αποτελεσμάτων

Το Συγκρότημα σημείωσε αυξημένη κερδοφορία το β’ τρίμηνο 2009 σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2009 παρά το συνεχιζόμενο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον. Η βελτίωση στην κερδοφορία και οι επιδόσεις του Συγκροτήματος για το α’ εξάμηνο 2009 βρίσκονται στα πλαίσια των αρχικών στόχων του Συγκροτήματος για το έτος.

Παράλληλα η συνετή πιστοδοτική πολιτική και η πολιτική διαχείρισης κινδύνων που ακολουθεί το Συγκρότημα διασφαλίζουν την αποτελεσματική θωράκισή του στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και επιτρέπουν την πραγματοποίηση ικανοποιητικής κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, η διατήρηση της ισχυρής ρευστότητας, η πειθαρχημένη ανάπτυξη εργασιών και η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, αποτελούν τους πυλώνες στήριξης του Συγκροτήματος στην εν εξελίξει διεθνή οικονομική κρίση.

Τα κέρδη του Συγκροτήματος πριν τις προβλέψεις για το β’ τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε €142 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 24% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2009 ενώ τα κέρδη μετά τη φορολογία για το β’ τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε €85 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 34% έναντι του α’ τριμήνου 2009. Τα κέρδη του Συγκροτήματος πριν τις προβλέψεις και τα κέρδη μετά τη φορολογία για το α’ εξάμηνο 2009 ανήλθαν σε €256 εκατ. και €148 εκατ. αντίστοιχα.

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του Συγκροτήματος και της θετικής επίδρασης της σταδιακής αποκλιμάκωσης του ανταγωνισμού στο κόστος των καταθέσεων, τα καθαρά έσοδα από τόκους του Συγκροτήματος για το β’ τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε €207 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 14% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2009, ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο βελτιώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης και ανήλθε σε 2,36% για το β’ τρίμηνο 2009 (2,24% για το α’ εξάμηνο 2009).

Σύμφωνα με τις στρατηγικές προτεραιότητες που είχε θέσει για το έτος 2009 το Συγκρότημα βελτίωσε την κεφαλαιακή του επάρκεια, με τον δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων να ενισχύεται σε 11,1% και το δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων σε 7,5%.

Παράλληλα το Συγκρότημα διατήρησε ισχυρή ρευστότητα με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να ανέρχεται σε 89% στις 30 Ιουνίου 2009.

• Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το β’ τρίμηνο 2009 παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και ανήλθαν σε €85 εκατ. σε σχέση με €63 εκατ. το α’ τρίμηνο 2009 σημειώνοντας αύξηση 34%. Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις για το β’ τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε €142 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 24% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2009.

• Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και τα κέρδη μετά τη φορολογία για το α’ εξάμηνο 2009 ανήλθαν σε €256 εκατ. και €148 εκατ. αντίστοιχα σε σχέση με €317 εκατ. και €244 εκατ. για το α’ εξάμηνο 2008 παρά τις δυσμενείς συνθήκες στο οικονομικό περιβάλλον και τον έντονο ανταγωνισμό.

• Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους που ανήλθαν σε €207 εκατ. το β’ τρίμηνο 2009, σημειώνοντας αύξηση 14% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο 2009. Τα καθαρά έσοδα από τόκους για το α’ εξάμηνο 2009 ανήλθαν σε €388 εκατ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 1%.

• Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος σημείωσε σημαντική ανάκαμψη το β’ τρίμηνο 2009 και ανήλθε σε 2,36% έναντι 2,13% το α’ τρίμηνο 2009. Αξιοσημείωτη είναι η ανάκαμψη του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στην Ελλάδα όπου ανήλθε σε 1,93% για το β’ τρίμηνο 2009 σημειώνοντας βελτίωση 39 μονάδων βάσης από το α’ τρίμηνο 2009. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα κέρδη πριν τις προβλέψεις στην Ελλάδα να αυξηθούν κατά 25% και 54% αντίστοιχα, σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2009.

• Ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων του Συγκροτήματος διαμορφώθηκε σε 11,1% μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου, την επέκταση της συνεργασίας με τους ιδρυτικούς μετόχους της Uniastrum Bank και την αύξηση του ποσοστού από 15% σε 35% του συνολικού πρωτοβάθμιου κεφαλαίου που μπορεί να προέρχεται από υβριδικό κεφάλαιο. Στην ίδια βάση, ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων ανήλθε σε 7,5% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 12,4%.

• Διατηρήθηκε η ισχυρή ρευστότητα του Συγκροτήματος με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 89%. Το Συγκρότημα διαθέτει ισχυρή ρευστότητα στις δυο κύριες αγορές που λειτουργεί με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα να ανέρχεται στις 30 Ιουνίου 2009 σε 81% και 87% αντίστοιχα.

• Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων του Συγκροτήματος διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα (13,9%) σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και αρνητικό περιβάλλον.

• Το Συγκρότημα διατήρησε την αποτελεσματικότητά του με τον δείκτη κόστος προς έσοδα για το α’ εξάμηνο 2009 να συγκρατείται στο 55,9% παρά τις συνεχιζόμενες αντίξοες συνθήκες στο οικονομικό περιβάλλον και την επέκταση του δικτύου στη Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία και Ελλάδα κατά το 2008. Συγκεκριμένα το Συγκρότημα έχει αυξήσει σημαντικά το δίκτυο καταστημάτων του από 334 στις 30 Ιουνίου 2008 σε 583 στις 30 Ιουνίου 2009. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην εξαγορά της Uniastrum Bank τον Οκτώβριο του 2008. Οι σημαντικές επενδύσεις που έγιναν για ανάπτυξη του δικτύου, προσφέρουν στο Συγκρότημα τις προϋποθέσεις για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν με την ανάκαμψη του οικονομικού περιβάλλοντος.

• Λόγω των γενικότερων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στις αγορές όπου δραστηριοποιείται καθώς και τη μειωμένη ζήτηση για δανεισμό, το Συγκρότημα σημείωσε περιορισμένη αύξηση σε δάνεια (1%) και καταθέσεις (2%) το α’ εξάμηνο 2009 σε σύγκριση με το τέλος του 2008.

• Το Συγκρότημα δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση πιστωτικού κινδύνου, συγκράτησε το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ικανοποιητικό επίπεδο 4,9% στις 30 Ιουνίου 2009. Η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος οδήγησε στην αύξηση της χρέωσης για προβλέψεις για απομείωση δανείων για το α’ εξάμηνο 2009 σε 0,76% των συνολικών δανείων (σε ετήσια βάση), με σκοπό την περαιτέρω θωράκιση του Συγκροτήματος. Το Συγκρότημα διατήρησε το υψηλό ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις σε 60% στις 30 Ιουνίου 2009. Το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πλήρως καλυμμένο με εμπράγματες εξασφαλίσεις με το ποσοστό της κάλυψης περιλαμβανομένων των εμπράγματων εξασφαλίσεων να ανέρχεται σε 123% (110% λαμβάνοντας υπόψη την αξία καταναγκαστικής πώλησης).

• Θετική συνεισφορά στα κέρδη του Συγκροτήματος είχαν οι εργασίες των δυο κύριων αγορών που λειτουργεί το Συγκρότημα, Κύπρου και Ελλάδας όπου τα κέρδη πριν τις προβλέψεις ανήλθαν σε €166 εκατ. και €54 εκατ. αντίστοιχα. Τα κέρδη μετά τη φορολογία στην Κύπρο για το α’ εξάμηνο 2009 ανήλθαν σε €141 εκατ., ενώ στην Ελλάδα, τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €7 εκατ.

• Θετική συνεισφορά στα κέρδη είχαν οι εργασίες του Συγκροτήματος σε Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία όπου τα κέρδη μετά τη φορολογία για το α’ εξάμηνο 2009 ανήλθαν σε €6 εκατ. και €1 εκατ. αντίστοιχα. Στη Ρουμανία και την Ουκρανία τα καθαρά κέρδη για το α’ εξάμηνο 2009 ανήλθαν σε €5 εκατ. και €2 εκατ. αντίστοιχα.

• Στη Ρωσία, το Συγκρότημα λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αφομοίωση της Uniastrum Bank και στην ενδυνάμωση της υποδομής της μετά και την ολοκλήρωση της λειτουργικής συγχώνευσης των δραστηριοτήτων της με την Τράπεζα Κύπρου Ρωσίας. Με σκοπό την περαιτέρω θωράκιση και τη διαχείριση κινδύνου, το Συγκρότημα ακολούθησε πολιτική συγκράτησης των χορηγήσεων και προέβη σε αυξημένες προβλέψεις. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, οι εργασίες του Συγκροτήματος στη Ρωσία το α’ εξάμηνο 2009 σημείωσαν κέρδη πριν τις προβλέψεις €12 εκατ. ενώ μετά τις αυξημένες προβλέψεις και τη φορολογία παρουσίασαν ζημιά €13 εκατ. Το εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων στη Ρωσία και ο αυξημένος όγκος εργασιών που αυτό θα αποφέρει με την ανάκαμψη του οικονομικού περιβάλλοντος αναμένεται να επηρεάσει θετικά τη συνεισφορά στα κέρδη του Συγκροτήματος.

• Το Συγκρότημα αξιολογώντας τη μέχρι σήμερα επιτυχημένη συνεργασία με τους ιδρυτικούς μετόχους της Uniastrum Bank υπέγραψε νέα πενταετή συμφωνία μετοχικής συνεργασίας, με την οποία οι κ.κ. Piskov και Zakaryan θα συνεχίσουν να ασκούν τα διοικητικά τους καθήκοντα και θα παραμείνουν μέτοχοι στην Uniastrum Bank με ποσοστό 10% έκαστος. Το Συγκρότημα προτίθεται μεσοπρόθεσμα να προχωρήσει με την εισαγωγή της Uniastrum Bank σε ρωσικό χρηματιστήριο, η οποία υπολογίζεται να γίνει το 2014-2016. Η μελλοντική εισαγωγή της Uniastrum Bank σε ρωσικό χρηματιστήριο θα της προσδώσει αυξημένη ορατότητα, πρόσβαση σε περαιτέρω κεφάλαια σε ρωσικά ρούβλια και εδραίωσή της ως μία από τις σημαντικές τραπεζικές παρουσίες στη ρωσική αγορά.

Ίδια Κεφάλαια

Ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 11,1% και ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων ανήλθε σε 7,5%. Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω δείκτες διαμορφώθηκαν μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου, την επέκταση της συνεργασίας με τους ιδρυτικούς μετόχους της Uniastrum Bank και την αύξηση του ποσοστού από 15% σε 35% του συνολικού πρωτοβάθμιου κεφαλαίου που μπορεί να προέρχεται από υβριδικό κεφάλαιο και χωρίς οποιουδήποτε είδους κρατικής βοήθειας όπως συνέβηκε σε αρκετά κράτη της Ευρώπης. Στην ίδια βάση, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος με βάση τις αρχές της Βασιλείας II διαμορφώθηκε σε 12,4%.

Σημειώνεται ότι το Συγκρότημα ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου ύψους €645 εκατ. Το τελικό τίμημα της έκδοσης προήλθε από την καταβολή €527 εκατ. Μετατρέψιμων Χρεογράφων 2013/2018 και €118 εκατ. μετρητών. Τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Κεφαλαίου φέρουν σταθερό επιτόκιο 5,50% για τα πρώτα 5 χρόνια και ακολούθως κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το εξαμηνιαίο επιτόκιο του Ευρώ (Euribor) πλέον 3,00%. Τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Κεφαλαίου μπορούν κατ’ επιλογή του κατόχου τους να μετατραπούν σε μετοχές της Τράπεζας στις περιόδους μετατροπής, στην τιμή €5,50 κατά μετοχή. Τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Κεφαλαίου είναι αόριστης διάρκειας χωρίς ημερομηνία λήξης. Τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Κεφαλαίου μπορούν κατ’ επιλογή της Τράπεζας να εξαγοραστούν στο σύνολό τους στην ονομαστική τους αξία μαζί με οποιουσδήποτε δεδουλευμένους τόκους στις 30 Ιουνίου 2014 ή σε οποιαδήποτε ημερομηνία πληρωμής τόκου που έπεται, κατόπιν έγκρισης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Επίσης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στις 27 Ιουλίου 2009 το Συγκρότημα έχει υπογράψει συμφωνία για την επέκταση της συνεργασίας με τους ιδρυτικούς μετόχους της Uniastrum Bank. Με την πιο πάνω συμφωνία ακυρώνεται η λογιστική αναγνώριση της συμφωνίας δικαιωμάτων αγοράς/πώλησης (call/put arrangement) ως υποχρέωση και αναγνωρίζονται δικαιώματα μειοψηφίας με αποτέλεσμα να επηρεάζεται θετικά η κεφαλαιακή επάρκεια του Συγκροτήματος.

Στις 30 Ιουνίου 2009, τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος ανέρχονταν σε €2,22 δισ.

* Τα πλήρη αποτελέσματα εξαμήνου της Τράπεζας Κύπρου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v