Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Δίνει μέρισμα το 2010

Σε διανομή μερίσματος θα προχωρήσει το 2010 η Alpha Bank, ανέφερε ο κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, κατά τη σημερινή παρουσίαση στην ΕΘΕ. Τα οφέλη από την ΑΜΚ. Τι είπε για ΑΕΠ, πιστωτική επέκταση, εξαγορές. 

Alpha Bank: Δίνει μέρισμα το 2010
Τα οφέλη που θα αποκομίσει η Alpha Bank από την υλοποιούμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 986 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, γενικός και οικονομικός διευθυντής της τράπεζας Alpha Bank, κατά τη σημερινή παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. 

Τα οφέλη αυτά επικεντρώνονται:

1. Στην αποπληρωμή της κρατικής χρηματοδότησης, λόγω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών.

2. Στην υποδειγματική κεφαλαιακή βάση.

3. Στην αξιοποίηση ευκαιριών που θα παρουσιαστούν.

4. Στην εκ νέου διανομή μερίσματος προς τους μετόχους το 2010, πλην όμως σε κάθε περίπτωση το ύψος του μερίσματος θα είναι περιορισμένο λόγω της επικρατούσας συγκυρίας. 

Τα στελέχη της τράπεζας υποστήριξαν ότι η ΑΜΚ θα δώσει δυνατότητα για νέες χρηματοδοτήσεις, σε μια περίοδο όπου το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Επιπλέον, οφέλη θα προκύψουν για τις τράπεζες σε περίπτωση που δημιουργηθούν προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το γ΄ τρίμηνο παρατηρήθηκε μείωση του ρυθμού αύξησής τους, ενώ για το μέλλον φαίνεται ότι θα εξακολουθούν να αυξάνονται με μειωμένους ρυθμούς στην Ελλάδα και με αυξημένους στη ΝΑ. Ευρώπη.

Πάντως, σήμερα καλύπτεται με προβλέψεις το 57% των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank (136% αν συνυπολογιστούν και οι εξασφαλίσεις), όταν ιστορικά η τράπεζα χάνει 30% του ποσού αυτού.


Άνοδος ΑΕΠ, πιστωτικής επέκτασης το 2010

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, τα στελέχη της Alpha Bank προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 0,5% το 2010, λόγω και των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων της διετίας 2008 - 2009.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μ. Μασουράκης, ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών του ομίλου, επισήμανε ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση έχει καταλάβει το μέγεθος της δημοσιονομικής εκτροπής και ότι, αν και δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό της, κινείται προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σε περίπτωση επιτυχίας της πολιτικής για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα μακροπρόθεσμα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα από το βραχυπρόθεσμο κόστος.

Σε ό,τι αφορά την πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα και στη ΝΑ. Ευρώπη, η Alpha Bank βλέπει για τα επόμενα χρόνια μέσο ρυθμό αύξησης 5% - 10%.

Σχετικά με τις εξαγορές, ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι το μοτίβο της τράπεζας είναι η αυτόνομη ανάπτυξη και δεν αναμένονται κινήσεις εξαγορών τουλάχιστον έως το τέλος του 2010 στην Ελλάδα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά μικρότερες εξαγορές στη ΝΑ. Ευρώπη, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στα σχετικά υψηλά τιμήματα που επικρατούν και ουσιαστικά δεν θεώρησε πιθανή μια τέτοια εξέλιξη.

***Η παρουσίαση της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε από τον κ. Μαρίνο Γιαννόπουλο, Γενικό Διευθυντή και CFO, τον κ. Μιχάλη Μασουράκη, Ανώτερο Διευθυντή, Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και τον κ. Βασίλειο Ψάλτη, Ανώτερο Διευθυντή, Διεύθυνση Εταιρικού Σχεδιασμού και Ελέγχου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v