Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ευθύνη όλων η ομαλοποίηση της κατάστασης"

Η Εθνική θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, τόνισε μεταξύ άλλων η νέα διοίκηση Ταμβακάκη - Ράπανου. Τι είπαν για ν/σ ρευστότητας, κεφαλαιακή επάρκεια, Finansbank, ευκαιρίες κρίσης.

Ευθύνη όλων η ομαλοποίηση της κατάστασης
Η Εθνική Τράπεζα, θα συνεχίσει να αγοράζει εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, όσο της το επιτρέπουν οι συνθήκες και οι βασικοί οικονομικοί δείκτες, τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Απ. Ταμβακάκης.

"Μια πιθανή υποβάθμιση από τη Moody's δεν θα επηρεάσει την απόφαση της Εθνικής να χρηματοδοτεί το ελληνικό δημόσιο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η Εθνική σήμερα διαθέτει 17,5 δισ. ευρώ τοποθετημένα σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Ο κ. Ταμβακάκης τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, με τον βασικό δείκτη Core Tier I να βρίσκεται στο 8,8% έναντι 8% που διαθέτουν οι τράπεζες στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση της ρευστότητας που έχει αντλήσει η Εθνική από την ΕΚΤ, ο κ. Ταμβακάκης ανέφερε ότι στα μέσα Ιανουαρίου η Εθνική θα επιστρέψει 2,5 δισ. ευρώ μειώνοντας τα κεφάλαια που έχει αντλήσει από την ΕΚΤ στα 8,5 δισ. ευρώ και με απώτερο στόχο τα κεφάλαια αυτά να περιοριστούν στα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο αποπληρωμής των χρημάτων του δημοσίου, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των τραπεζών, ο κ. Ταμβακάκης σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα και ότι θα μπορούσαν να έχουν ήδη επιστραφεί, καθώς το ποσόν είναι μικρό (350 εκατ. ευρώ).  

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση και με δεδομένο ότι το 2010 και 2011 θα είναι δύο πολύ κρίσιμες χρονιές, οι τράπεζες πρέπει να επαναχαράξουν τις σχέσεις τους με την κοινωνία.

Το business plan του ομίλου θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2010, οι βασικές στρατηγικές συνεχίζουν να είναι η ενίσχυση της ηγετικής παρουσίας της Εθνικής στη χώρα, η περαιτέρω ενδυνάμωση στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η υποστήριξη των επενδύσεων εκτός των συνόρων, το καινούριο συμβόλαιο των τραπεζών με την κοινωνία, η αύξηση του κοινωνικού μερίσματος και η χρηματοδότηση νέων μορφών επενδύσεων, αλλά και η στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Στο σημείο αυτό, η διοίκηση της ΕΤΕ αναφέρθηκε διεξοδικά στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τους επιχειρηματίες, λέγοντας ότι ειδικά το νομοσχέδιο για τη ρευστότητα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχουν σημεία τα οποία χρήζουν προσοχής προκειμένου να μην αποκτήσουν όλοι την κουλτούρα της μη αποπληρωμής των δανείων τους και ότι μέχρι τη ψήφιση του νομοσχεδίου οι δύο πλευρές (η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η κυβέρνηση) θα έχουν βρει τη χρυσή τομή.

«Η Εθνική θα συνεχίσει να κάνει αναδιάρθρωση χρεών και σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες θα γίνουν πιο τολμηρές σε σχέση με τις γενικές γραμμές του νομοσχεδίου. Εντός του Ιανουαρίου ο όμιλος της Εθνικής αναμένεται να βγάλει νέα προϊόντα προς αυτή τη φιλοσοφίας μας».

Κλείνοντας ο κ. Ταμβακάκης είπε ότι η Εθνική συνεχίζει να ψάχνει διαρκώς για καινούριες ευκαιρίες στη Ν.Α. Ευρώπη και απαντώντας στις φήμες και στα δημοσιεύματα για τη θυγατρικής της ΕΤΕ στην Τουρκία Finansbank, υποστήριξε ότι ο όμιλος θα στηρίξει και θα ενισχύσει περαιτέρω στην παρουσία του στην τουρκική αγορά.


Β. Ράπανος: Ευθύνη όλων η ομαλοποίηση  

Η χώρα περνά μια δύσκολη περίοδο, έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις και είναι ευθύνη όλων μας να συμβάλουμε προς την ομαλοποίηση της κατάστασης, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανος.

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010 θα πρέπει να υλοποιηθεί, καθώς θα αποτελέσει το πρώτο βήμα αξιοπιστίας της χώρας απέναντι στις διεθνείς αγορές, εξήγησε.  

Και συμπλήρωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πρόγραμμα σταθερότητας που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα.

Τα μέτρα που θα περιγράφονται στο πρόγραμμα σταθερότητας θα είναι πολύ σημαντικά για τη χώρα, για τις τράπεζες και για όλη την ελληνική κοινωνία.

Μιλώντας για την Εθνική, ο κ. Ράπανος τόνισε ότι στόχος είναι η συνέχιση της πολιτικής και της στρατηγικής που ξεκίνησε από τον Θεόδωρο Καρατζά, η ενδυνάμωση της τράπεζας εντός και εκτός των συνόρων, με κορυφαία προτεραιότητα την ενίσχυση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Επίσης, υποστήριξε ότι η τράπεζα θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάληψη της κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης, έτσι ώστε να σταθεί κοντά στην κοινωνία.


* Οι ομιλίες του κ. Α. Ταμβακάκη και του Β. Ράπανου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v