Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ:"Γόρδιος Δεσμός" η αύξηση του ποσοστού από DT

Αποφάσεις για την αύξηση της συμμετοχής της Deutsche Telekom στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ αναμένεται ότι θα κληθεί να λάβει σύντομα η ελληνική κυβέρνηση. Τα σενάρια και η γενική συνέλευση του Ιουνίου.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ:Γόρδιος Δεσμός η αύξηση του ποσοστού από DT
Αποφάσεις για την αύξηση της συμμετοχής της Deutsche Telekom στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ αναμένεται ότι θα κληθεί να λάβει σύντομα η ελληνική κυβέρνηση.

Η πρόθεση της γερμανικής εταιρίας να αναβαθμίσει τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ έχει εκφραστεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και εκείνο που πλέον αναμένεται είναι το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, η οποία, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προεκλογικές της εξαγγελίες για επαναγορά των μετοχών του ΟΤΕ που είχαν πωληθεί έπειτα από απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο φυσικά είναι εντελώς απίθανο, πολλώ δε μάλλον υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, ωστόσο οι μεγαλόστομες προεκλογικές εξαγγελίες δημιουργούν δυσκολίες στη λήψη απόφασης για παραχώρηση επιπλέον ποσοστού του Οργανισμού, καθώς εύκολα η κυβέρνηση θα χαρακτηριζόταν ασυνεπής έναντι των όσων είχε υποσχεθεί.

--- Τα σενάρια

Υπό τις ιδιαιτερότητες αυτές εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια που θα επιτύχουν διττό στόχο: αφενός η D.T. να αυξήσει το ποσοστό της, αφετέρου το ελληνικό δημόσιο να διατηρήσει το σημερινό ποσοστό του, που του επιτρέπει να έχει ουσιαστικό λόγο στην άσκηση διοίκηση στον ΟΤΕ.

Ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να υλοποιηθεί με το να επιτραπεί στη γερμανική εταιρία η απόκτηση μετοχών μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς. Σε μια τέτοια περίπτωση η D.T. θα έβγαινε ωφελημένη καθώς θα μπορούσε να αποκτήσει τις μετοχές που επιθυμεί στη χρηματιστηριακή τιμή, όμως την ίδια ώρα το Δημόσιο θα κατέγραφε «απώλειες» αφού θα έχανε τη δυνατότητα να είναι ο προνομιακός πωλητής σε προσυμφωνημένη, υψηλότερη, τιμή.

Βάσει της συμφωνίας που έχει υπογράψει η γερμανική εταιρία με την προηγούμενη κυβέρνηση, το Δημόσιο έχει το δικαίωμα έως το τέλος του 2011 να πουλήσει μέχρι και το 10% του μετοχικού του Οργανισμού με premium έναντι της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.

Η συμφωνία των μετόχων αναφέρει ότι το τίμημα θα προκύψει από τη μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής όπως αυτή θα διαμορφωθεί είκοσι ημέρες πριν από την ενημέρωση της Deutsche Telekom συν 20% υπερτίμημα (premium), το οποίο μπορεί να μειωθεί σε 15% ανάλογα με τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος.

Πάντως, σε περίπτωση που το Δημόσιο αποφασίσει να προχωρήσει σε ενεργοποίηση της συμφωνίας στο σύνολό της, τότε το ποσοστό της ελληνικής πλευράς θα μειωθεί στο 10%, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό της γερμανικής εταιρίας θα αυξηθεί στο 40%.

Κάτι τέτοιο θα σημάνει αυτόματα ανατροπές και στη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ, με τη γερμανική εταιρία να αποκτά το δικαίωμα να ορίζει τα 6 από τα συνολικά 11 μέλη. Μια τέτοια εξέλιξη ασφαλώς δεν είναι επιθυμητή από την ελληνική πλευρά αφού θα επιτρέψει στους διαφωνούντες να ασκήσουν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

--- Κινήσεις με ορίζοντα τη Γ.Σ. του Ιουνίου

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι όποιες αποφάσεις έχουν ένα χρονικό ορόσημο και αυτό δεν είναι άλλο από την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού που έχει οριστεί να γίνει στις 16 Ιουνίου. Τότε λήγει η θητεία της παρούσας διοίκησης και η κυβέρνηση, κυρίως για λόγους συμβολισμού, επιθυμεί, όπως λέγεται, να έχει λόγο στον ορισμό του νέου διευθύνοντος συμβούλου που θα κληθεί να καλύψει τη θέση του κ. Παναγή Βουρλούμη, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει ολοκληρώνοντας έναν μεγάλο κύκλο στη διοίκηση του ΟΤΕ.

Ήδη για τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου του ΟΤΕ έχουν αρχίσει να «παίζουν» ονόματα προερχόμενα κυρίως από το εσωτερικό του Οργανισμού.

Ωστόσο, είναι εξαιρετικά πιθανό τις δύο θέσεις να καταλάβουν αυτήν τη φορά διαφορετικά πρόσωπα. Τη θέση του προέδρου δηλαδή να καταλάβει πρόσωπο φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση, ενώ εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου πρόσωπο που θα επιλεγεί από την D.T. με την έγκριση της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v