Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Δεν αναζητά στρατηγικό επενδυτή

Η Εθνική δεν αναζητά στρατηγικό επενδυτή, αναφέρει η τράπεζα, εν συνεχεία δημοσιεύματος των "Financial Times" περί διαπραγματεύσεων της Qatar Investment Authority για απόκτηση ποσοστού 5% - 7%.

ΕΤΕ: Δεν αναζητά στρατηγικό επενδυτή
Η Εθνική Τράπεζα δεν αναζητά στρατηγικό επενδυτή, αναφέρει η τράπεζα, εν συνεχεία δημοσιεύματος των "Financial Times" περί ενδιαφέροντος της Qatar Investment Authority για απόκτηση ποσοστού 5% - 7% στην τράπεζα. 

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου, ιδίως με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Ωστόσο, τα σχετικά δημοσιεύματα δεν κάνουν λόγο για αύξηση κεφαλαίου από την ΕΤΕ ή για αγορά μετοχών από το Δημόσιο, αλλά για απόκτηση μετοχών από την αγορά με placement.

Αναλυτικότερα, η Εθνική σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: 

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ETE), με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, επαναλαμβάνοντας την από 28/6/2010 σχετική ανακοίνωσή της, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι δεν προτίθεται να προβεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ιδίως δε με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της υπέρ νέου μετόχου. Επομένως, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ΕΤΕ φέρεται να βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Με δεδομένο ότι προτεραιότητα της ΕΤΕ είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ήδη ισχυρής κεφαλαιακής της βάσης, η τράπεζα θα συνεχίσει να διερευνά κάθε πρόσφορο τρόπο για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Η ΕΤΕ κατά τη διεθνώς συνήθη πρακτική βρίσκεται σε διαρκή επαφή και ενημερώνει σε τακτική βάση το επενδυτικό κοινό, όλους τους μετόχους της και θεσμικούς επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΤΕ δεσμεύεται να ενημερώσει έγκαιρα και πλήρως το επενδυτικό κοινό για κάθε νέο σημαντικό γεγονός ή εξέλιξη που σχετίζεται με τα ανωτέρω".

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται σήμερα κατά περίπου 3%, πάνω από τα 9 ευρώ. 

Νωρίτερα, το euro2day μετέδωσε:

---F.T.: Ενδιαφέρον Κατάρ για αγορά μεριδίου σε ΕΤΕ

Σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να προχωρήσει σε αγορά μεριδίου στην Εθνική Τράπεζα βρίσκεται η Qatar Investment Authority (QIA), σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", που επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές.

Όπως αναφέρουν οι "F.T.", το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ, μέσω της θυγατρικής του Qatar Holding, πιθανώς να αγοράσει μερίδιο από 5% έως 7% της ΕΤΕ έναντι 250 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κλασική στρατηγική του αραβικού επενδυτικού ταμείου, το οποίο είθισται να αγοράζει μερίδια σε επιχειρήσεις χαμηλότερα του 10%.

Η αποκάλυψη των διαπραγματεύσεων ήρθε μετά την προτροπή του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, την περασμένη εβδομάδα, προς τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις.

Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του στην καναδική τηλεόραση υποστήριξε ότι κρατικά επενδυτικά ταμεία ενδιαφέρονται για αγορά μεριδίων σε ελληνικές τράπεζες, χωρίς όμως, να αποκαλύψει ποια είναι αυτά.

Σύμβουλος στις διαπραγματεύσεις είναι η Morgan Stanley, αλλά τόσο αυτή όσο και η QIA δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις φήμες.

Πάντως, οι "F.T." υποστηρίζουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απόστολος Ταμβακάκης έθιξε το θέμα για πιθανές επενδύσεις του Κατάρ κατά το πρόσφατο ταξίδι του στον Περσικό Κόλπο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η QIA κατέχει ήδη μερίδιο 4% στην Alpha Bank, το οποίο είχε αγοράσει πριν ξεσπάσει η ελληνική κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v