Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ATE: Κεφάλαια 1-1,5 δισ. από το ΔΝΤ

Η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα αιτηθεί την ένταξη στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης θα είναι η Αγροτική Τράπεζα. Σχεδιάζει ΑΜΚ 1-1,5 δισ. έως το φθινόπωρο, αλλά ο... βασικός μέτοχος δεν διαθέτει πλεονάζοντα κεφάλαια.

ATE: Κεφάλαια 1-1,5 δισ. από το ΔΝΤ
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 - 1,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει να προχωρήσει έως το φθινόπωρο η ΑΤΕbank.

Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη συζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, την επικείμενη και αναγκαία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και με δεδομένο ότι το Δημόσιο δε διαθέτει πλεονάζοντα κεφάλαια, η τράπεζα θα ενταχθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης.

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι η ATEbank αναμένεται να είναι η πρώτη τράπεζα που θα αιτηθεί να μπει στο Ταμείο και ήδη έχει προχωρήσει σε σημαντική εξυγίανση του ισολογισμού της.

"Ο επόπτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα ελέγχει την τράπεζα μετά την άντληση των κεφαλαίων δεν πρόκειται να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων καθώς έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικές εξυγιαντικού χαρακτήρα κινήσεις", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Χωρίς... φόβο

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ένταξης της ΑΤΕ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, στελέχη της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι το Δημόσιο, που αποτελεί τον βασικό μέτοχο -ελέγχει το 77% των μετοχών της ΑΤΕ- δεν έχει άλλη επιλογή από το να προτείνει στη διοίκηση της τράπεζας την επιτάχυνση των διαδικασιών με στόχο την άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων από το ΤΧΣ. Συμπληρώνουν, μάλιστα, ότι με τον τρόπο αυτόν η τράπεζα ύστερα από δεκαετίες θα μπει σε τροχιά πλήρους εξυγίανσης καθώς θα βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση της τρόικας.

Έτοιμο το ΤΧΣ

Χθες κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει τη σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει σύντομα. Τα πρώτα κεφάλαια, από τα συνολικά 10 δισ. ευρώ, ήδη υπάρχουν καθώς προβλέπονταν στην πρώτη δόση του δανείου που έλαβε η χώρα τον Μάιο του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v