Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έδραση: Προς συμφωνία με πιστώτριες τράπεζες

Μόνο με τις βασικές πιστώτριες τράπεζες, στις οποίες οφείλει περίπου το 70% των δανείων της, προτίθεται να προχωρήσει σε συμφωνία η Έδραση - Χ. Ψαλλίδας για την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Έδραση: Προς συμφωνία με πιστώτριες τράπεζες
Τελικά το καλό όνομα που είχε "χτίσει" σταδιακά εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες στον κλάδο των κατασκευών, η αξιοπιστία και η εξειδίκευση στα ειδικά γεωτεχνικά έργα αλλά και οι προσπάθειες που κατέβαλλε απεγνωσμένα τον τελευταίο χρόνο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας δεν βοήθησαν την εταιρία Εδραση - Χ. Ψαλλίδας να αποφύγει την "προστασία" του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Πιεζόμενη από τους πιστωτές της, τους προμηθευτές και τις δανείστριες τράπεζες, η εισηγμένη αιτήθηκε εν τέλει στην ένταξή της στο άρθρο 99 προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να πείσει τα τραπεζικά ιδρύματα ότι αξίζει να τη βοηθήσουν να ανακάμψει.

Η Έδραση - Χ. Ψαλλίδας, η οποία είναι από τις λίγες εισηγμένες του κλάδου των κατασκευών που δεν ανοίχτηκε με μεγάλες επενδύσεις και αμφίβολες συνεργασίες, αποτελεί ουσιαστικά θύμα της οικονομικής κρίσης, της συρρίκνωσης του κατασκευαστικού αντικειμένου και της καθυστέρησης του ελληνικού δημοσίου να καταβάλει τα οφειλόμενα για εκτελεσμένα έργα.

Και μόνο το γεγονός ότι το Δημόσιο και οι ιδιώτες πελάτες της εταιρίας χρωστούν στην εισηγμένη περί τα 12 εκατ. ευρώ τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της αγγίζουν σήμερα τα 10,7 εκατ. ευρώ, είναι αρκετό για να αντιληφθεί κάποιος τους λόγους για τους οποίους η Εδραση - Χ. Ψαλλίδας οδηγήθηκε στη δύσκολη αυτή κατάσταση.

"Το 2009 ήταν η χειρότερη χρονιά στα πενήντα και πλέον χρόνια ιστορίας της εταιρίας μας", ανέφερε ο επικεφαλής της εισηγμένης κ. Κώστας Ψαλλίδας στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων προκειμένου να υπογραμμίσει την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρία του. Και σημείωσε πως η διοίκηση θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.

Σε συμφωνία μόνο με τους βασικούς πιστωτές

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Έδραση - Χ. Ψαλλίδας σκοπεύει -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- να προχωρήσει σε συμφωνία για την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της μόνο με τις βασικές πιστώτριες τράπεζες, στις οποίες οφείλει περίπου το 70% των δανείων της.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της εισηγμένης με τα έντεκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που της έχουν χορηγήσει κατά καιρούς δάνεια, γεγονός που ουσιαστικά την οδήγησε την στην απόφαση να αιτηθεί την ένταξή της στις διατάξεις του άρθρου 99 ώστε να προστατευθεί από τους πιστωτές της και να περιορίσει την πίεση που της ασκούν, υποχρεώνει την Εδραση - Χ. Ψαλλίδας να αποδεχτεί κατ' αρχάς συμφωνίες με όσες τράπεζες έχουν ήδη δώσει τη συγκατάθεσή τους στο νέο business plan της και στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τις έντεκα πιστώτριες τράπεζες το πράσινο φως στο σχέδιο εξυγίανσης της Έδρασης έχουν δώσει προς το παρόν οι έξι.

Πάντως, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να αυξηθεί ο αριθμός των τραπεζών που θα καταλήξουν σε συμφωνία με την εισηγμένη τεχνική εταιρία, η διοίκηση της οποίας εκτιμά ότι θα υπάρξει θετική έκβαση της προσπάθειας για αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας μέσω της έκδοσης του κοινοπρακτικού δανείου των 15 εκατ. ευρώ που έχει ζητήσει.

Επισημαίνεται ότι ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της εταιρίας, τον ρόλο του οποίου έχει αναλάβει η Alpha Bank ως κύρια πιστώτρια τράπεζα, ζήτησε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου από τους υπόλοιπους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που εμπλέκονται στην υπόθεση την παράταση της περιόδου χάριτος για την εξόφληση των δανείων της Έδρασης μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2010.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Έδρασης ανέρχονται στα 140 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και στα 123 εκατ. ευρώ σε εταιρική βάση. Το δε ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων της -η εταιρία πάντως έχει μειώσει τους ρυθμούς εκτέλεσής τους- διαμορφώνεται στα 60 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, υπάρχουν έργα ύψους 40 εκατ. ευρώ που αφορούν στην ανάπτυξη υδροηλεκτρικών σταθμών του ομίλου Εδραση.

Από τη Λαμία, στην ελίτ των κατασκευών…

Η Έδραση - Χ. Ψαλλίδας ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από τον Χριστόδουλο Ψαλλίδα, με έδρα τη Λαμία.

Μέσα σε λίγα χρόνια, χάρη στην αξιόπιστη εκτέλεση των έργων που ανέλαβε, απέκτησε ένα πολύ καλό όνομα στην κατασκευαστική αγορά της κεντρικής Ελλάδας.

Για τον λόγο αυτόν η Εδραση χαρακτηρίστηκε "ο ειδικός στα δύσκολα τεχνικά έργα" και επέκτεινε σταδιακά τις δραστηριότητές της σε ολόκληρη τη χώρα. Το 1963 η εταιρία υλοποίησε με επιτυχία μία από τις πρώτες θεμελιώσεις στην Ελλάδα, γεγονός που οδήγησε τη διοίκησή της στην απόφαση να αποκτήσει η Έδραση εξειδίκευση στα ειδικά γεωτεχνικά έργα.

Πράγματι, πολύ γρήγορα η εισηγμένη αναδείχθηκε στην κορυφαία εταιρία θεμελιώσεων στη χώρα μας, γεγονός που της εξασφάλισε συμμετοχή σε όλα σχεδόν τα μεγάλα δημόσια έργα (κυρίως ως υπεργολάβος) αλλά και σε πολλές ιδιωτικές συμβάσεις. Το 1983, μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, τα ηνία της Έδρασης πήρε ο κ. Κώστας Ψαλίδας που οδήγησε την εταιρία σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο στον κλάδο της.

Στα τέλη του 1994, μάλιστα, η Εδραση εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρία αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς και επέκτεινε την παρουσία της εκτός των ελληνικών συνόρων (Λίβανος, Ρουμανία, Κουβέιτ) συνεργαζόμενη με ισχυρούς κατασκευαστικούς οίκους της περιοχής.

Παράλληλα, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται σε νέους τομείς, όπως το real estate και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ανάπτυξη υδροηλεκτρικών σταθμών). Μέχρι το 2007 τα οικονομικά μεγέθη της κατέγραφαν αύξηση από έτος σε έτος.

…και στο άρθρο 99

Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια φάνηκαν το 2008, όταν λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, της αναστολής πληρωμών από το ελληνικό δημόσιο προς τις τεχνικές εταιρίες και την έλλειψη νέων δημοπρατήσεων ο κύκλος εργασιών της Έδρασης μειώθηκε κατά περίπου 20% (από τα 100,6 εκατ. ευρώ το 2007 στα 80,7 εκατ. ευρώ) κι επίσης εμφάνισε σημαντικές ζημίες (7,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,45 εκατ. ευρώ το 2007).

Η εξέλιξη αυτή σήμανε συναγερμό στη διοίκηση, η οποία αποφάσισε να περιορίσει δραστικά τις δαπάνες της επιχείρησης (μείωση προσωπικού, κλείσιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων κ.ά.).

Όμως, η κατάσταση σε ό,τι αφορούσε τα δημόσια έργα, τις πληρωμές από το Δημόσιο και τις ιδιωτικές επενδύσεις (έργα παραχώρησης, ΣΔΙΤ κ.ά.) κάθε άλλο παρά βελτιώθηκε το 2009, επιτείνοντας τα ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης.

Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα της Έδρασης πέρυσι συρρικνώθηκαν σημαντικά (μείωση 57%, στα 34,9 εκατ. ευρώ από 80,7 εκατ. ευρώ) και οι ζημίες "απογειώθηκαν" στα 42,8 εκατ. ευρώ (από τα 7,8 εκατ. ευρώ του 2008).

Προκειμένου να περισώσει ό,τι μπορούσε, η διοίκηση της εισηγμένης ξεκίνησε το 2009 διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για να εξασφαλίσει αναδιάρθρωση των δανείων της. Λόγω όμως του μεγάλου αριθμού των εμπλεκόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (έντεκα συνολικά) και συνάμα των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν οι ίδιες οι τράπεζες, η τεχνική εταιρία δεν έχει καταφέρει προς το παρόν να εξασφαλίσει την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της.

Έτσι, αναγκάστηκε να καταφύγει στο άρθρο 99 για να αντιμετωπίσει τις ασφυκτικές πιέσεις των πιστωτών της, ελπίζοντας στο μεταξύ να προωθήσει τη συμφωνία με τις τράπεζες.

Όμως, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι επικεφαλής της εταιρίας, καμία συμφωνία με τις τράπεζες δεν θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της Έδρασης όσο δεν προωθούνται νέα δημόσια έργα, όσο δεν ξεμπλοκάρουν ιδιωτικές επενδύσεις και όσο το κράτος δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του…

[email protected]  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v