Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MIG Real Estate: Η αποτίμηση χαρτοφυλακίου

Κατά 3 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με την αξία που είχε στα τέλη του 2009 αποτιμάται σήμερα το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της MIG Real Estate, παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη αύξησε κατά 6,6% τα έσοδα από τη μίσθωσή τους.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
MIG Real Estate: Η αποτίμηση χαρτοφυλακίου
Κατά 3 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με την αξία που είχε στα τέλη του 2009 αποτιμάται σήμερα το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της MIG Real Estate, παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη αύξησε κατά 6,6% τα έσοδα που εξασφάλισε από τη μίσθωσή τους το φετινό πρώτο εξάμηνο έναντι του αντίστοιχου περυσινού.

Ειδικότερα, η αξία των 32 ακινήτων που κατέχει η εταιρία αποτιμήθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών στο ποσό των 66,34 εκατ. ευρώ έναντι των 69,46 εκατ. ευρώ (μείωση σε ποσοστό 4,5%) όπου είχε υπολογιστεί η αξία των ίδιων ακινήτων πριν από ένα εξάμηνο.

Η εξέλιξη αυτή, την οποία εξάλλου ανέμενε η MIG Real Estate όπως και οι υπόλοιπες ΑΕΕΑΠ σε ό,τι αφορά τις δικές τους αποτιμήσεις, είναι αποτέλεσμα τόσο της κρίσης και της πτώσης στις τιμές των ακινήτων όσο και της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με την απρόσκοπτη υλοποίηση των μισθωτηρίων συμβολαίων.

Πάντως, η θυγατρική του ομίλου MIG όχι μόνο δεν είχε απώλειες μισθωμάτων, αλλά αντίθετα το φετινό πρώτο εξάμηνο εμφάνισε αυξημένα έσοδα σε σχέση με τα χρήματα που έβαλε στο ταμείο της το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν φέτος στο ποσό των 2,34 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 2,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, η βελτίωση των εσόδων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ωρίμανση των ακινήτων που εξαγοράστηκαν και εντάχθηκαν στο χαρτοφυλάκιό της στις αρχές του 2009.

Λόγω της απομείωσης της αξίας του χαρτοφυλακίου της, η MIG Real Estate παρουσιάζει στο πρώτο εξάμηνο ζημίες ύψους 1,73 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρών κερδών 1,68 εκατ. ευρώ πέρυσι), ωστόσο εάν δεν ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της αποτίμησης η εταιρία υπολογίζει ότι έχει πετύχει κέρδη της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζει την αναζήτηση ευκαιριών

Εν τω μεταξύ, τα στελέχη της εισηγμένης συνεχίζουν την αναζήτηση ακινήτων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο της MIG Real Estate.

Μετά την ακύρωση των δύο αγορών που είχε προσυμφωνήσει στα τέλη του περασμένου χρόνου (των κεντρικών γραφείων της Chipita και ενός κτιρίου του ομίλου Marfin στη Λεωφόρο Συγγρού), η εταιρία εξετάζει μια σειρά καινούργιες περιπτώσεις ακινήτων, χωρίς ωστόσο να βιάζεται να καταλήξει σε συμφωνίες.

Εκτός από το τίμημα, εκείνο που ενδιαφέρει στην παρούσα φάση την εισηγμένη έχει να κάνει με τη φερεγγυότητα των χρηστών - μισθωτών των υποψήφιων προς αγορά ακινήτων, ιδίως μετά τις αλλαγές που έχει επιφέρει στις επαγγελματικές μισθώσεις η πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας.

Σημειώνεται πως τον τελευταίο χρόνο, παρά τις ευκαιρίες που υπάρχουν πλέον στην εγχώρια αγορά επαγγελματικών ακινήτων, οι ΑΕΕΑΠ δεν έχουν προβεί σε κάποια αξιόλογη νέα επένδυση καθώς προβληματίζονται ως προς την απρόσκοπτη συνέχιση των μισθώσεων. Έτσι, ακολουθούν ιδιαίτερα συντηρητική επενδυτική στρατηγική, διερευνώντας παράλληλα με μεγάλη προσοχή την κτηματαγορά.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v