Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΑΣΚ: Δυσφορία για κατάσταση στην Ελλάδα

Άνοδο πωλήσεων, EBIT, κερδών προ φόρων και υποχώρηση κερδών εμφάνισε η Crown Hellas Cank στο εξάμηνο. Δυσφορία διοίκησης για την κατάσταση στην Ελλάδα.

ΕΛΑΣΚ: Δυσφορία για κατάσταση στην Ελλάδα
Άνοδο πωλήσεων (από τα 158,5 στα 159,9 εκατ.) και λειτουργικών κερδών (EBIT, από 13,5 σε 14,5 εκατ.) και κερδών προ φόρων (από 13,75 σε 14,99 εκατ.) σημείωσε ο όμιλος Crown Hellas Can το πρώτο φετινό εξάμηνο. Αντίθετα, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν από τα 9,65 στα 9,4 εκατ. ευρώ.

Κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι πωλήσεις στην Ελλάδα υποχώρησαν σε ποσοστό 2,9% (ειδικότερα, οι πωλήσεις στα δοχεία αναψυκτικών μειώθηκαν κατά 12,5%, ενώ στα δοχεία μπίρας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα).

Έτσι, ο εισηγμένος όμιλος εστίασε την προσοχή του στην αναπλήρωση των απωλειών μέσω εξαγωγών (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία) που εξυπηρετήθηκαν από το θυγατρικό εργοστάσιο στη Σεβίλλη της Ισπανίας (προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη δυναμικότητά του, μετά και την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής).

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010, η ρευστότητα του ομίλου διατηρήθηκε σε άριστα επίπεδα, αφού οι τραπεζικές υποχρεώσεις ήταν μηδενικές, την ώρα όπου υπήρχαν διαθέσιμα 72,2 εκατ. ευρώ και παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα 7,37 εκατ. ευρώ.

Δυσφορία για Ελλάδα

Προβληματισμένη δείχνει πάντως η διοίκηση της Crown Hellas Can για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αναφέροντας: "Ανησυχούμε ότι οι συνθήκες ύφεσης της ελληνικής οικονομίας θα επηρεάσουν περαιτέρω την αγορά των προϊόντων μας. Το μέγεθος της μείωσης των πωλήσεων στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο ήταν μεγάλη απογοήτευση, ενώ είναι πιθανόν η τάση αυτή να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες".

Επιπλέον, η διοίκηση της εισηγμένης στέκεται και σε θέματα που δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την οικονομική ύφεση, κάνοντας λόγο:

• Για την πτώση του τουρισμού (από αυτήν επηρεάζονται αρνητικά οι πωλήσεις της) και τις ακυρώσεις "λόγω των προβλημάτων τήρησης της δημόσιας τάξης".

• Για διαταραχές στη λειτουργία των λιμένων και στις μεταφορές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις εξαγωγές της και τις πωλήσεις δοχείων στον κλάδο των τροφίμων, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα και είναι ευαίσθητος στη διακοπή της προμήθειας φρούτων, λαχανικών και των απαιτούμενων για την κονσερβοποίηση υλικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v