Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Roadshow στην Ευρώπη από 10/1

Roadshow στην Ευρώπη θα πραγματοποιήσει από τις 10 Ιανουαρίου η Τράπεζα Πειραιώς, όπως γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την ΑΜΚ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Αλέξανδρος Μάνος.

Πειραιώς: Roadshow στην Ευρώπη από 10/1
Roadshow στην Ευρώπη θα πραγματοποιήσει από τις 10 Ιανουαρίου η Τράπεζα Πειραιώς, όπως γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την ΑΜΚ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Αλέξανδρος Μάνος.

Σε ότι αφορά την αύξηση κεφαλαίου ύψους περίπου 807 εκατ. ευρώ, ο κ. Μάνος την χαρακτήρισε "ελκυστική επενδυτική πρόταση" και δήλωσε πως οι μετοχές της Πειραιώς θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην ΑΜΚ από τις 10 Ιανουαρίου, ενώ στις 17 Ιανουαρίου θα αρχίσει η περίοδος άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης και διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων στο ΧΑ.

Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων θα λήξει στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που θα προκύψουν από την ΑΜΚ.

Ερωτηθείς για το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, ο κ. Μάνος υπενθύμισε ότι έχει δοθεί στη διοίκηση το «πράσινο φως» από τους μετόχους ώστε να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, αν και δεν υπάρχει πρόθεση να χρησιμοποιηθεί ακόμα.

Για το θέμα της επαναγοράς προνομιούχων μετοχών από το Δημόσιο, ο κ. Μάνος τόνισε πως κάτι τέτοιο θα γίνει όταν θα υπάρχει καλύτερη ορατότητα σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε ότι αφορά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας παρέπεμψε στις δηλώσεις που έγιναν με αφορμή τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου.

Επίσης, ερωτηθείς για την διατραπεζική αγορά, ο κ. Μάνος σημείωσε πως μετά την ΑΜΚ θα υπάρχει καλύτερη πρόσβαση, όμως εκτίμησε πως, γενικότερα για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, θα χρειαστούν αρκετές ακόμα επιθεωρήσεις από την πλευρά της τρόικα σε ότι αφορά την πρόοδο της Ελλάδας προτού μπορέσει η κυβέρνηση να ελπίζει σε πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την αύξηση κεφαλαίου κατά 807.054.045 ευρώ με μετρητά και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με τιμή διάθεσης στο 1 ευρώ και με αναλογία 12 νέες μετοχές για κάθε 5 παλαιές.

Η Τιμή Διάθεσης αντιστοιχεί σε discount 43% στη θεωρητική τιμή άνευ δικαιωμάτων βάσει της τιμής κλεισίματος της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών την 3η Ιανουαρίου 2011.

Μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης, ο συνολικός αριθμός των κοινών ονομαστικών μετοχών θα ανέρχεται σε 1.143.326.564.

To ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα της Αύξησης έχει ως ακολούθως:

• 4 Ιανουαρίου 2011 - Αναμενόμενη έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έγκριση της έναρξης άσκησης και διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης από το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών
• 7 Ιανουαρίου 2011 - Tελευταία ημερομηνία όπου οι μετοχές διαπραγματεύονται με δικαιώματα
• 10 Ιανουαρίου 2011 - Αποκοπή δικαιώματος
• 12 Ιανουαρίου 2011 - Ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων στην ΑΜΚ
• 17 Ιανουαρίου 2011 - Έναρξη περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης και διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων στο Χ.Α.
• 25 Ιανουαρίου 2011 - Λήξη διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων στο Χ.Α.
• 31 Ιανουαρίου 2011 - Λήξη περιόδου άσκησης δικαιωμάτων (εγγραφών)
• 10 Φεβρουαρίου 2011 - Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χ.Α.


Λόγοι της Αύξησης

Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς έχει διαφυλάξει επιτυχώς το επίπεδο των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης μέσω της ισχυρής προ προβλέψεων κερδοφορίας του. Ωστόσο, σύμφωνα με τη συνετή πολιτική της Διοίκησης της Τράπεζας, προχωρούμε σε αυτή την Αύξηση διότι θα επιτρέψει την:

— Ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας ενόψει του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου, αλλά και την ανταπόκρισή της στις αυξημένες προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας,
— Ενδυνάμωση της θέσης της Τράπεζας, στο πλαίσιο των μακροοικονομικών συνθηκών της Ελλάδας, και
— Παροχή δυνατότητας στην Τράπεζα να επωφεληθεί ελκυστικών ευκαιριών οργανικής ανάπτυξης στις χώρες παρουσίας της.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της Αύξησης αναμένεται να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας, με τον δείκτη Equity Tier 1 να διαμορφώνεται σε 9,5%, τον δείκτη Tier 1 στο 10,8% και τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,7% (+ 200 μονάδες βάσης pro forma με στοιχεία 30ης Σεπτεμβρίου 2010).

Σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ. για την Αύξηση, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Σάλλας δήλωσε:

«Η Τράπεζα προχωράει με αυτήν την εξαιρετικά σημαντική αύξηση κεφαλαίου, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο, με σκοπό την ενδυνάμωσή της εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, καθώς επίσης και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να επωφεληθεί από τη σταδιακή ανάκαμψη των χωρών στις οποίες έχει παρουσία.
Πρέπει να υπογραμμίσω επίσης ότι είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ισχυρή υποστήριξη των κύριων μετόχων μας για αυτή την αύξηση».

Βασικές Επιχειρηματικές Τάσεις

Με βάση τα διαθέσιμα και μη δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, τα οποία θα οριστικοποιηθούν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων, εκτιμούμε ότι το 2010:

— τα επαναλαμβανόμενα έσοδα εργασιών (καθαρά έσοδα τόκων συν καθαρά έσοδα προμηθειών) αναμένονται υψηλότερα από το 2009,
— τo λειτουργικό κόστος αναμένεται χαμηλότερο από αυτό του 2009. Η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους του Ομίλου ήταν κύριος στόχος μας για το 2010 και παραμένει προτεραιότητα και για το 2011, και
— τα δάνεια και οι καταθέσεις του Ομίλου δεν αναμένεται να έχουν σημαντική απόκλιση στο τέλος του 2010 σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v