Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MPB: Ζημιά 1,96 δισ. από την απομείωση ομολόγων

Αύξηση λειτουργικών κερδών το 2011 στα 388 εκατ. ευρώ. Στα 1,9 δισ. ανήλθαν οι ζημιές της Marfin Popular Bank, από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά 60%. Το πλάνο ενίσχυσης. Ενδιαφέρον από επενδυτές.

MPB: Ζημιά 1,96 δισ. από την απομείωση ομολόγων
Στα 1,96 δισ. ανήλθαν οι ζημιές της Marfin Popular Bank, από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά 60%, όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα.

Η MPB αύξησε κατά 3,2% τα λειτουργικά της κέρδη, στα 388 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εμφάνισαν άνοδο 12,6% στα 798 εκατ. ευρώ.  

Ακόμη, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να αλλάξει την εμπορική ονομασία του Ομίλου στην Κύπρο σε Λαϊκή Τράπεζα και να εισηγηθεί για έγκριση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων αλλαγή της νομικής ονομασίας του Ομίλου σε Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ.

Αναλυτικότερα, μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον κατά το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 ο Όμιλος ανακοίνωσε:

• Λειτουργικά κέρδη πριν τις προβλέψεις ύψους €388 εκατ. αυξημένα κατά 3,2%
• Συνολικά έσοδα ύψους €1.037 εκατ. αυξημένα κατά 1,5%
• Λειτουργικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων προσωπικού, στα ίδια επίπεδα
• Καθαρές ζημιές ύψους €2,5 δισ. λόγω της απομείωσης των Ελληνικών Ομολόγων και των αυξημένων προβλέψεων.
­- Διαγραφή του 60% της ονομαστικής αξίας των Ελληνικών Ομολόγων που έχει στην κατοχή του λόγω του PSI+ ύψους €1.969 εκατ.
­- Προβλέψεις για το δανειακό χαρτοφυλάκιο στα €1.151 εκ. (σε σχέση με €266 εκ. το 2010).

• Επιπρόσθετα, απομείωση ύψους €796 εκ. στο δ’ τρίμηνο του 2011 της λογιστικής υπεραξίας (goodwill) που προέκυψε από την τριπλή συγχώνευση των Τραπεζών Εγνατίας, Μαρφίν και Λαικής το 2006. Σημειώνεται ότι η απομείωση της υπεραξίας δεν έχει καμία επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια.

Ως αποτέλεσμα, η αύξηση κεφαλαίου που απαιτείται για τη συμμόρφωση του Ομίλου με τον προβλεπόμενο δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων ύψους 9% σε συνάρτηση με μια σειρά στοχευμένων ενεργειών, ανέρχεται σε λιγότερο από €1,5 δις με βάση το Κεφαλαιακό Πλάνο που έχει κατατεθεί στην Κεντρική Τράπεζα Kύπρoυ, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές οι οποίες και θα παρακολουθούν την υλοποίησή του.

Στο πλαίσιο της έκδοσης κεφαλαίου, ο Όμιλος έχει ήδη γίνει δέκτης σοβαρού ενδιαφέροντος συμμετοχής από αξιόπιστους στρατηγικούς επενδυτές. Η Διοίκηση της MPB αισιοδοξεί για την επίτευξη της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης του Ομίλου.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Marfin, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» στο οποίο γίνεται αναφορά ότι η Ρωσική Τράπεζα VTB ενδιαφέρεται για στρατηγική συμμετοχή στην Τράπεζα, επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει δέκτης ενδιαφέροντος συμμετοχής από αριθμό αξιόπιστων στρατηγικών επενδυτών, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση.

Το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης

Η νέα έκδοση κεφαλαίων, που απαιτείται για τη συμμόρφωση του Ομίλου με τον προβλεπόμενο δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων ύψους 9%, ανέρχεται σε €1,35 δισ, με βάση το Κεφαλαιακό Πλάνο που έχει κατατεθεί στην Κεντρική Τράπεζα Kύπρoυ και το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές οι οποίες και θα παρακολουθούν την υλοποίησή του.

Το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει σειρά στοχευμένων ενεργειών, μεταξύ των οποίων η ανταλλαγή των υφιστάμενων αξιογράφων κεφαλαίου, η μείωση και διαχείριση της έκθεσης του χαρτοφυλακίου, καθώς και η έκδοση νέου μετοχικού κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα, το πλάνο προνοεί τα ακόλουθα:

€1,35 δισ. με έκδοση κοινών μετοχών, μέσω έκδοσης δικαιωμάτων υπέρ των μετόχων ή / και μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

• €600 εκ. περίπου από την ανταλλαγή σε κύρια βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια μέρους των αξιογράφων κεφαλαίου και δευτεροβάθμιου κεφαλαίου συνολικού ύψους €1,15δις.

€400 εκ. περίπου, μέσω της διαχείρισης του σταθμισμένου ενεργητικού του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της αποεπένδυσης από μη κύριες επενδύσεις. Ποσοστό 20% του στόχου έχει ήδη επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών.

Για τη διαδικασία έκδοσης νέων μετοχών, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει καλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 2 Απριλίου 2012, για να ληφθεί η απαραίτητη έγκριση.

Στο πλαίσιο της έκδοσης κεφαλαίου, ο Όμιλος έχει ήδη γίνει δέκτης ενδιαφέροντος συμμετοχής από αξιόπιστους στρατηγικούς επενδυτές.

Η Διοίκηση της MPB εκτιμά πως στους αμέσως επόμενους μήνες θα αποσαφηνιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την Κεφαλαιακή Ενίσχυση του Ομίλου. Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο 2012, θα καταστήσει την κεφαλαιακή θέση του Ομίλου σύμφωνη με τις ρυθμιστικές και εποπτικές απαιτήσεις.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων 2011 και της ανακοίνωσης της νέας στρατηγικής κατεύθυνσης του Ομίλου, ο κ. Μιχάλης Σαρρής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η Marfin Popular Bank έχει υποστεί σημαντικές ζημίες κυρίως από το Πρόγραμμα Ιδιωτικής Συμμετοχής (PSI+) στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους αλλά και από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης μακροοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Παρουσιάσαμε με πλήρη διαφάνεια το πρόβλημα με τρόπο που να μας επιτρέπει μια καινούργια αρχή.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι αναγνωρίζουμε πλήρως την μεγάλη ευθύνη και την πρόκληση, να ηγηθούμε αυτής της ιδιαίτερα κρίσιμης πορείας προσαρμογής της Τράπεζας στα νέα δεδομένα που επιβάλουν οι σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Όμιλος συνεχίζει να επωφελείται από έναν αριθμό σημαντικών στρατηγικών πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ηγετικής παρουσίας του στην κυπριακή τοπική και διεθνή τραπεζική, του εκτεταμένου διεθνούς δικτύου που συνδέει την Κύπρο με κύριες αγορές του εξωτερικού, των υγιών βάσεων της οικονομίας μας και των προοπτικών που δημιουργεί η πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην χώρα μας. Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την ευόδωση των σημαντικών πρωτοβουλιών και προσπαθειών που καταβάλλουμε για την προσέλκυση επενδυτών, που θα μας ανοίξει το δρόμο για να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο κ. Χρίστος Στυλιανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, σχολίασε:

“Η Διοίκηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού της Marfin Popular Bank. Τα πρώτα δείγματα από τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, επιβεβαιώνοντας τις δυνατές βάσεις του Ομίλου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται, ισχυροποιεί τις προοπτικές .

Είμαστε σίγουροι ότι τα συστατικά ποιότητας που χαρακτηρίζουν τον Όμιλο μας , η αφοσίωση, η ομαδικότητα και ο επαγγελματισμός του προσωπικού μας και η εμπιστοσύνη των πελατών και των μετόχων μας, θα ενδυναμώσουν την Marfin Popular Bank ώστε να συνεχίσει τον ηγετικό της ρόλο στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα, δίδοντας σταθερή συνέχεια στην 110-ετή επιτυχημένη ιστορία της.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης και την υλοποίηση των ενεργειών που έχουν τροχιοδρομηθεί σε όλα τα επίπεδα, η Marfin Popular Bank θα συνεχίσει ενισχυμένη την πορεία της, στηρίζοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και υποστηρίζοντας επί της ουσίας τις οικονομίες των χωρών όπου δραστηριοποιούμαστε. ”


*** Διαβάστε αναλυτικότερα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και την επεξηγηματική κατάσταση αποτελεσμάτων της MPB στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v