Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μαρινόπουλος αγοράζει το ποσοστό της Carrefour

O Μαρινόπουλος προχωρά στην εξαγορά του μεριδίου της Carrefour στην ελληνική κοινοπραξία. Το deal ανέρχεται στα 350 εκατ. και ο Μαρινόπουλος γίνεται αποκλειστικός franchisee της Carrefour σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο.

Ο Μαρινόπουλος αγοράζει το ποσοστό της Carrefour
Νέα δεδομένα στο ελληνικό λιανεμπόριο φέρνει το big deal μεταξύ της οικογένειας Μαρινόπουλου και του ομίλου Carrefour. Σε μια κρίσιμη για την ελληνική οικονομία στιγμή, η οικογένεια Μαρινόπουλου εξαγοράζει το μερίδιο που κατέχει η Carrefour στην Carrefour Μαρινόπουλος.

Deal το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει όπως σημειώνουν στελέχη του ομίλου Carrefour – Μαρινόπουλος, τη δέσμευση της οικογένειας Μαρινόπουλου στην ελληνική αγορά και την πρόθεσή της να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στο άμεσο μέλλον.

Δεν είναι άλλωστε και λίγο πράγμα εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, μια εταιρεία να "ρίχνει" ζεστό χρήμα ύψους 348 εκατ. Ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στο πλαίσιο της οικονομικής αναδιοργάνωσης της εταιρείας.

Κεφάλαια τα οποία όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη στο Euro2day θα αποτελέσουν την αρχή ενός επιχειρηματικού πλάνου το οποίο θα δώσει έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της θέση της αλυσίδας αλλά και τη στήριξη, των συνεργατών, των 13.500 εργαζομένων της αλλά και των πελατών της.

Χαρακτηριστική του κλίματος αλλά και του τι φέρνει αυτό το deal στην αγορά, είναι η δήλωση του κ. Λεωνίδα Μαρινόπουλου, προέδρου της Αφοι Μαρινόπουλοι Α.Ε., σύμφωνα με τον οποίο η συμφωνία αυτή παρέχει στην Carrefour Μαρινόπουλος τα μέσα και την ευελιξία για να βελτιώσει το μοντέλο ανάπτυξης της και την εξυπηρέτηση των πελατών της καθώς και να εδραιώσει την ηγετική της θέση στην Ελλάδα.

Για να τονίσει ότι «η συμφωνία αυτή, επιβεβαιώνουμε και πάλι την ισχυρή δέσμευσή μας στην ελληνική και κυπριακή αγορά και σε όλους τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές μας, που έχουν βοηθήσει την Carrefour Μαρινόπουλος να καταλάβει ηγετική θέση στο χώρο της λιανικής στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι οι Όμιλοι Carrefour και Μαρινόπουλος συμφώνησαν να αναθέσουν τη διαχείριση της λειτουργίας, των σημάτων και την ανάπτυξη των καταστημάτων Carrefour Μαρινόπουλος (στην Ελλάδα και την Κύπρο) στον Όμιλο Μαρινόπουλου. Η Carrefour Μαρινόπουλος θα καταστεί αποκλειστικός δικαιοδόχος της Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Βουλγαρία και την Αλβανία και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.


Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί ο γαλλικός όμιλος Carrefour αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σχετικά με τα μέτρα που επιτρέπουν την κοινή τους επιχείρηση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος που επικρατεί στην Ελλάδα.

Στην ίδια ανακοίνωση του γαλλικού ομίλου, αναφέρεται επίσης ότι ως αποτέλεσμα αυτής της αναδιοργάνωσης, ο όμιλος Carrefour θα πρέπει να εγγράψει μια χρέωση € 220 εκατ. περίπου για τις διακοπείσες δραστηριότητες (ως επί το πλείστον μη-μετρητά).


Η επίσημη ανακοίνωση

Οι όμιλοι Carrefour και Μαρινόπουλος συμφώνησαν να αναθέσουν την διαχείριση της λειτουργίας, των σημάτων και την ανάπτυξη των καταστημάτων Carrefour Μαρινόπουλος (στην Ελλάδα και την Κύπρο) στον όμιλο Μαρινόπουλου, και καθόρισαν τις προϋποθέσεις ώστε η εταιρεία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προκλήσεις της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Carrefour Μαρινόπουλος θα καταστεί αποκλειστικός δικαιοδόχος της Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Βουλγαρία και την Αλβανία και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτής της αναδιοργάνωσης, ο όμιλος εταιρειών Μαρινόπουλου θα καταστεί ο μοναδικός μέτοχος της Carrefour Μαρινόπουλος. Η εταιρεία θα συνεχίσει να διευθύνεται από τον κ. Jerome Loubere, και θα υποστηρίζεται από ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Επίσης, στο πλαίσιο της οικονομικής αναδιοργάνωσης της εταιρείας και για να αντιμετωπισθούν οι τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις στην Ελλάδα, οι μέτοχοι θα προβούν από κοινού σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 348 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται.

Ο όμιλος Carrefour επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη, που πάντοτε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους είχε στην οικογένεια Μαρινόπουλου, με τη μεταβίβαση της κυριότητας και την ανάθεση της διαχείρισης αυτής της ηγετικής εταιρείας, σε μια χώρα με την οποία η οικογένεια Μαρινόπουλου είναι ιδιαίτερα δεμένη και στην οποία η οικογένεια Μαρινόπουλου είναι σε θέση, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, να διασφαλίσει την καθοδήγηση και πορεία της εταιρείας μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Ο κ. Λεωνίδας Μαρινόπουλος, Πρόεδρος της Αφοι Μαρινόπουλοι Α.Ε., δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτή τη συμφωνία, η οποία παρέχει στην Carrefour Μαρινόπουλος τα μέσα και την ευελιξία για να βελτιώσει το μοντέλο ανάπτυξης της και την εξυπηρέτηση των πελατών της καθώς και να εδραιώσει την ηγετική της θέση στην Ελλάδα. Με τη συμφωνία αυτή, επιβεβαιώνουμε και πάλι την ισχυρή δέσμευσή μας στην ελληνική και κυπριακή αγορά και σε όλους τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές μας, που έχουν βοηθήσει την Carrefour Μαρινόπουλος να καταλάβει ηγετική θέση στο χώρο της λιανικής στην Ελλάδα».

Η συμφωνία, υπογράφεται σήμερα, και θα υλοποιηθεί στις ερχόμενες εβδομάδες, μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.

Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία η οικογένεια Μαρινόπουλου συμβουλεύθηκε την δικηγορική εταιρεία Weill Gotshal –(Κο Claude Serra), την Alpha Bank, το Δικηγορικό γραφείο Μ. Π. Μπερνίτσας, και την Bucephale Finance στη Γαλλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v