Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&B: Δημόσια Πρόταση εν όψει

Επιβεβαίωση του Euro2day.gr. Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με επενδυτή για Δημόσια Πρόταση στα 5,8 ευρώ ανά μετοχή και στόχο την έξοδο από το Χ.Α. Τα καυτά ερωτήματα και η Sibelco. Αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή.

S&B: Δημόσια Πρόταση εν όψει
Σε αποκλειστικές συζητήσεις με επενδυτή για την υποβολή δημόσιας πρότασης με τίμημα 5,8 ευρώ ανά μετοχή ανακοίνωσε ότι βρίσκεται η οικογένεια Κυριακόπουλου, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του Euro2day.gr, αλλά και εγείροντας νέα καυτά ερωτήματα για την ίδια τη διαδικασία.

Ειδικότερα, η S&B μετά από επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι ενημερώθηκε από τον κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο ότι ο ίδιος και μέλη της οικογένειας Κυριακόπουλου βρίσκονται σε αποκλειστικές συζητήσεις με επενδυτή.

Αντικείμενο των αποκλειστικών συζητήσεων αποτελεί το ενδεχόμενο υποβολής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας της S&B, με προσφερόμενη τιμή τα 5,80 ευρώ ανά μετοχή και με πρόθεση να ζητήσουν τη διαγραφή της εταιρείας από το Χ.Α.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, τα μέλη της οικογένειας Κυριακόπουλου, που κατέχουν το 61% των μετοχών της εταιρείας, θα ενεργήσουν από κοινού και συντονισμένα με τον επενδυτή και επομένως η δημόσια προσφορά αφορά στους ελεύθερα διαπραγματεύσιμους τίτλους.

Βάσει της ανακοίνωσης που εξέδωσε η S&B, ο βελγικός όμιλος Sibelco δεσμεύτηκε έναντι του επενδυτή να αποδεχθεί υπό προϋποθέσεις τη δημόσια προσφορά, προσφέροντας το σύνολο της μετοχικής του θέσης, που αντιστοιχεί στο 20% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Αυτό σημαίνει ότι η δημόσια προσφορά, εφόσον τελικώς υποβληθεί, θα στοχεύει στη συγκέντρωση τουλάχιστον 9% του μετοχικού κεφαλαίου για να επιτευχθεί η συγκέντρωση του 90% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και να κατατεθεί αίτημα για squeeze out. Αν συγκεντρωθεί απευθείας πάνω από το 95% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, τότε ο προτείνων έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση διαγραφής από το ταμπλό, που είναι και ο τελικός στόχος.

Σημειώνεται ότι στον τίτλο έχουν θέσεις ελάχιστα εγχώρια (Alpha Trust Ανδρομέδα, Α/Κ Αlpha Bank) και ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ την πλειοψηφία των ελεύθερα διαπραγματεύσιμων τίτλων την κατέχουν οι ιδιώτες.

Η ανακοίνωση όχι μόνο δεν διευκρινίζει σειρά σημείων, πιθανώς εξαιτίας και της διαρροής των πληροφοριών πριν ολοκληρωθεί η αναγκαία προεργασία για την επίσημη ανακοίνωση της δημόσιας προσφοράς, αλλά επιπλέον είναι σε αρκετά σημεία της ασαφής. Αυτό οδήγησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην απόφαση να αναστείλει αρχικά για 15 λεπτά τη διαπραγμάτευση και εν συνεχεία να καταστήσει την αναστολή επ' αόριστον, μέχρις ότου δοθούν επαρκείς διευκρινίσεις.

Για παράδειγμα, η S&B, κατόπιν πάντα της ενημέρωσης που είχε από τον κ. Ο. Κυριακόπουλο, ενημερώνει για τις αποκλειστικές συζητήσεις με επενδυτή, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για επιχειρηματικό ή επενδυτικό σχήμα ή απλώς για εταιρεία συμφερόντων της ίδιας της οικογένειας Κυριακόπουλου, η οποία θα υποβάλει αν τελικώς αποφασιστεί τη δημόσια προσφορά, όπως έγινε και σε σειρά άλλων περιπτώσεων.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η οικογένεια Κυριακόπουλου θα παραμείνει μέτοχος πλειοψηφίας και στο κοινό σχήμα με τον επενδυτή, το οποίο θα προκύψει εφόσον υποβληθεί δημόσια προσφορά και αποβεί επιτυχής. Αυτό σημαίνει ότι οι βασικοί μέτοχοι θα εισφέρουν τις μετοχές τους στην εταιρεία που θα υποβάλει τη δημόσια προσφορά ή σημαίνει ότι η εταιρεία που θα υποβάλει τη δημόσια προσφορά θα συγχωνευθεί εν συνεχεία με την S&B.

Η ανακοίνωση δεν απαντά καθόλου στις πληροφορίες για πρόθεση αλλαγής έδρας ή για το αν προτίθενται οι μέτοχοι της εταιρείας να την εισαγάγουν σε άλλη αγορά εφόσον υποβληθεί και αποβεί επιτυχής η δημόσια προσφορά, και αυτό δεν διευκολύνει τα θεσμικά τουλάχιστον χαρτοφυλάκια να σταθμίσουν τις επιλογές τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v