Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήνει ισχυρή ομάδα η Alpha Bank

Συζητήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Στόχος να συγκεντρωθούν 400-500 εκατ. από ιδιώτες. Γιατί έλκει το «story» της Alpha. Η καθαρή θέση και τα λίγα CoCos.

Στήνει ισχυρή ομάδα η Alpha Bank
Ισχυρή νέα μετοχική ομάδα, στην οποία θα περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν, επιδιώκει να στήσει το management της Alpha Bank εν όψει της αύξησης κεφαλαίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day, η διοίκηση της Alpha βρίσκεται, εδώ και καιρό, σε συζητήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες, διενεργώντας ένα άτυπο book-building για τη μελλοντική μετοχική της βάση.

Οι μέχρι τώρα επαφές δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου από ικανό αριθμό επιχειρηματιών, ο καθένας εκ των οποίων θα βάλει ποσό που δεν θα υπερβαίνει τα 5- 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ισχυρούς επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη βιομηχανία και αποτελούν την αφρόκρεμα του εγχώριου επιχειρείν.

Ταυτόχρονα, η Alpha θα επιδιώξει να υπάρχει στην αύξηση κεφαλαίου και ισχυρή συμμετοχή ξένων. Για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε επαφές με ξένες επενδυτικές τράπεζες αλλά και απευθείας με τελικούς επενδυτές που ξέρουν την τράπεζα, καθώς συμπεριλαμβάνονταν επί χρόνια στο μετοχολόγιό της πριν αποεπενδυθούν, λόγω κρίσης.

Στόχος της Alpha Bank είναι να συγκεντρωθούν από ιδιώτες επενδυτές κεφάλαια που θα υπερβαίνουν το 10% της ΑΜΚ, δηλαδή της ελάχιστης συμμετοχής. Με βάση την απόφαση για την έκδοση CoCos ως 2 δισ. ευρώ, η Alpha Bank θα προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους τουλάχιστον 2,57 δισ. ευρώ και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει από ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένου και του Κατάρ, περίπου 400 - 500 εκατ. ευρώ.

Η Alpha δείχνει να διαθέτει με τα τωρινά δεδομένα το πιο καυτό τραπεζικό story, μεταξύ των συστημικών τραπεζών, γεγονός που ελκύει εγχώριο χρήμα μακροπρόθεσμου, αλλά και βραχυπρόθεσμου ορίζοντα. Θεμέλιος λίθος του story της είναι η διαπίστωση ότι μπορεί να διατηρήσει πιο εύκολα από τις άλλες τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Και αυτό γιατί χρειάζεται τα λιγότερα κεφάλαια (4,57 δισ. ευρώ) σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες και έχει αγοράσει θετική καθαρή θέση, αποκτώντας την Εμπορική, με όρους που ενδέχεται να αποβούν επωφελείς μελλοντικά και για τους μετόχους της.

Η Alpha Bank, ενώ θα μπορούσε να προχωρήσει, με βάση αναλυτές, σε έκδοση CoCos της τάξης των 3 - 3,3 δισ. ευρώ, περιορίζοντας την ΑΜΚ στα επίπεδα του 1,3 - 1,6 δισ, δεν το έκανε. Αντίθετα, επέλεξε να περιορίσει τα CoCos έως τα 2 δισ. ευρώ και επομένως η αύξηση κεφαλαίου να ανέλθει σε τουλάχιστον 2,57 δισ. ευρώ.

Η διοίκησή της κινείται με στόχο το κοινό κεφάλαιο να μη διαμορφωθεί στο ελάχιστο όριο του 6% του σταθμισμένου ενεργητικού, αλλά στα επίπεδα του 7,5% - 8%. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει ικανό κεφαλαιακό απόθεμα για να αντέξει τυχόν ζημίες, ως το τέλος του 2014, και ταυτόχρονα μειώνει αισθητά το ύψος των CoCos που θα εκδώσει και επομένως το βάρος εξυπηρέτησης και εξόφλησης που αναλαμβάνει.


Η υπό προϋποθέσεις "προίκα" της Εμπορικής

Σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή υπερεπάρκεια της Εμπορικής, η οποία ανήκει πλέον στην Alpha, δεν συνυπολογίστηκε για τον καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών (4,57 δισ. ευρώ) της Alpha Bank.

Παρ' όλα αυτά, η Alpha αγόρασε, έναντι συμβολικού τιμήματος, την Εμπορική με καθαρή θέση ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Επομένως, η ενοποιημένη καθαρή θέση στις 30/9 με pro forma στοιχεία ανερχόταν σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Εφόσον ολοκληρωθεί η έκδοση των CoCos και η ΑΜΚ, η Alpha θα διαθέτει ενοποιημένα εποπτικά κεφάλαια της τάξεως των 6,9 δισ. ευρώ με σταθμισμένο ενεργητικό ύψους 60 δισ. ευρώ. Δηλαδή το Core Tier I θα ανέρχεται σε 11,5% περίπου.

Επιπρόσθετα, η Credit Agricole θα καλύψει ΜΟΔ ύψους 150 εκατ. ευρώ το οποίο θα προσμετρηθεί στο Core Tier I, όχι όμως στο κοινό κεφάλαιο και ως εκ τούτου στην κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών.

Το γεγονός ότι η Alpha ξεκινά την αύξηση με θετική ενοποιημένη καθαρή θέση, χάρη στην Εμπορική, εκτιμάται ότι θα παίξει επίσης τον ρόλο του για το βραχυπρόθεσμο χρήμα. Και αυτό γιατί η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί, όπως όλα δείχνουν, σε χαμηλότερα επίπεδα από την τρέχουσα λογιστική αξία του ομίλου, παρότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην Εμπορική.



* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v