Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Η αριθμητική της αύξησης κεφαλαίου

Ζητά ως 550 εκατ. ευρώ από ιδιώτες που αντιστοιχούν στο 12% των 4,57 δισ. Οι όροι της αύξησης, ο περιορισμός των δικαιωμάτων προτίμησης και οι υπεραξίες από τα warrants. Εντός του Μαΐου η άσκηση των δικαιωμάτων.

Alpha Bank: Η αριθμητική της αύξησης κεφαλαίου
Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, έως 4,57 δισ. ευρώ, ενέκρινε το σώμα των μετόχων της και έτσι η τράπεζα ξεκινάει πρώτη τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης καθώς η άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης αναμένεται να λάβει χώρα εντός του Μαΐου.

Αξιοποιώντας την ενοποιημένη καθαρή θέση που της εξασφαλίζει η εξαγορά της Εμπορικής αλλά και το γεγονός ότι έχει τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, η Alpha βγαίνει επιθετικά, επιδιώκοντας να αντλήσει από ιδιώτες ποσό ως 550 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 12% των κεφαλαιακών της αναγκών.

Οι μέτοχοι που θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα επωφεληθούν όχι μόνο της καθαρής θέσης, αλλά και των συνεργειών που θα προκύψουν με την Εμπορική Τράπεζα, οι οποίες εκτιμώνται άνω των €250 εκατ. ετησίως.

Λόγω της πλεονεκτικής κεφαλαιακής θέσης της και των κινήτρων συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση, καθίσταται εφικτή η διενέργεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με όρους ελκυστικούς για τους ιδιώτες επενδυτές.

Mετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η Alpha Bank θα διαθέτει δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) περίπου 8 δισ. και θα είναι η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη εκ των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, διαθέτοντας επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για κάλυψη μελλοντικών κινδύνων.

Ως εκ τούτου, η Alpha βγαίνει επιθετικά να αντλήσει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών με έκδοση κοινών μετοχών, με τους ιδιώτες να καλούνται να καλύψουν έως το 10% του συνόλου, δηλαδή €457 εκατ., ενώ στην περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης μπορεί να διατεθούν επιπλέον μετοχές αξίας €93 εκατ.

Όπως έχει γράψει το Euro2day η Alpha έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την προεργασία για μια νέα ισχυρή μετοχική ομάδα, έχοντας συμφωνήσει με σειρά γνωστών Ελλήνων επιχειρηματιών να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Πρόκειται για ισχυρούς επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη βιομηχανία και αποτελούν την αφρόκρεμα του εγχώριου επιχειρείν.


Έως 550 εκατ. ευρώ η ΑΜΚ με μετρητά για τους ιδιώτες

Για την ΑΜΚ με μετρητά ύψους ως 550 εκατ. ευρώ, την οποία θα κληθούν να καλύψουν οι ιδιώτες, προτείνεται να υπάρξει ο εξής διαχωρισμός:

- Να χορηγηθεί δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους (κατόχους κοινών μετά ψήφου μετοχών) για το ποσό των 457,1 εκατ. ευρώ καθώς και δικαίωμα προεγγραφής για τυχόν αδιάθετες μετοχές του τμήματος της ΑΜΚ με μετρητά.
- Και να υπάρξει κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων για το ποσό των 92,9 εκατ. ευρώ με σκοπό να διατεθούν τα δικαιώματα προτίμησης που αντιστοιχούν στο παραπάνω ποσό σε «ευφήμως γνωστούς επενδυτές ή και σε λοιπά πρόσωπα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση.

Στα τέλη Απριλίου αναμένονται οι εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η περίοδος άσκησης του δικαιώματος αναμένεται να ακολουθήσει αμέσως μετά το Πάσχα.


Πώς προστατεύεται το δικαίωμα προτίμησης

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δικαιώματα προτίμησης (Rights) αφορούν μόνο το 10% της αύξησης και όχι το σύνολο της κεφαλαιακής ενίσχυσης των €4,6 δισ. και αυτό δημιουργεί συνθήκες περιορισμένης προσφοράς δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα η κάλυψη της αύξησης να θεωρείται δεδομένη.

Επιπλέον, οι μέτοχοι που ασκούν τα δικαιώματα προτίμησης της αύξησης κεφαλαίου λαμβάνουν δωρεάν τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants), τους οποίους εκδίδει το ΤΧΣ για τις μετοχές που θα κατέχει.

Λόγω του περιορισμού της αύξησης στο 10% (12% αν γίνει η ιδιωτική τοποθέτηση σε στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές), εξασφαλίζεται η μέγιστη αναλογία ενός warrant σε 9 μετοχές του ΤΧΣ (η αντιστοιχία γίνεται 7,31 μετοχές του ΤΧΣ εφόσον πραγματοποιηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση για επιπλέον 2%).


Η μεσοσταθμική τιμή 50 ημερών

Σημειώνεται ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας το οποίο έλαβε εξουσιοδότηση προς τούτο από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η τιμή διάθεσης είναι ίση ή κατώτερη: α) του 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ημερών διαπραγμάτευσης και β) της τιμής κλεισίματος της μετοχής στην τελευταία συνεδρίαση.

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η μέση χρηματιστηριακή τιμή της Alpha Bank κατά τις τελευταίες 50 ημέρες διαπραγμάτευσης πριν από την ανακοίνωση των όρων είναι €1, τότε η τιμή διάθεσης θα είναι €0,50.

Σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα, και αν υποθέσουμε την πλήρη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα εκδοθούν για τους ιδιώτες μετόχους 914,2 εκατ. νέες μετοχές προς €0,50 (δηλαδή €457,1 εκατ./€0,5), που συνεπάγεται αναλογία νέων προς παλιές μετοχές 1,7x.

Έτσι, ένας μέτοχος που κατέχει σήμερα 100 μετοχές, θα χρειαστεί να πάρει 171,1 μετοχές ώστε να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής του, δηλαδή να μη γίνει diluted, ή αλλιώς να επενδύσει συνολικά €85,5 (171 μετοχές x €0,5).


Και οι υπεραξίες από τα warrants

Για κάθε μετοχή που αγοράζει ο επενδυτής αποκτά δωρεάν το δικαίωμα αγοράς 9 μετοχών της τράπεζ;ς που κατέχει το ΤΧΣ σε προκαθορισμένη τιμή.

Εάν στο διάστημα μέχρι την άσκηση του δικαιώματος αυτού η τιμή της μετοχής έχει ανέβει, η απόδοση της αρχικής μετοχής που αγόρασε θα έχει πολλαπλασιαστεί. Για παράδειγμα, επενδυτής που συμμετέχει στην αύξηση μπορεί να προβεί στην άσκηση του warrant και να αποκτήσει επιπλέον 9 μετοχές από το ΤΧΣ στην τιμή διάθεσης.

Πρακτικά, η νέα του θέση είναι 10 μετοχές και αν η μετοχή έχει ανέβει εν τω μεταξύ 10% σε σχέση με την τιμή διάθεσης, το συνολικό του κέρδος γίνεται 10 επί 10%, δηλαδή 100%, διπλασιάζοντας την επένδυσή του. Με άλλα λόγια, μέσω των warrants δίνεται η δυνατότητα στον μέτοχο να αποκτήσει υπεραξία που αντιστοιχεί σε 10 μετοχές, έχοντας όμως επενδύσει μόνο σε μία.

Η αξία των warrants που αντιστοιχούν σε 9 μετοχές του ΤΧΣ υπολογίζεται σε σχεδόν μία φορά την τιμή διάθεσης μιας νέας μετοχής.

Αποτιμήσεις που κυκλοφορούν στα desks του Λονδίνου ανεβάζουν την τιμή του warrant (που δίνει 9 μετοχές) από 40c έως 1,20€. Μάλιστα, καθώς τα warrants θα εισαχθούν στο Χ.Α. άμεσα προς διαπραγμάτευση, οι επενδυτές θα μπορούν να εισπράξουν την αξία τους με μια απλή χρηματιστηριακή πώληση. Εάν διατηρήσουν τα warrants, θα έχουν τη δυνατότητα να καρπωθούν το σύνολο του οφέλους με την άσκησή τους, πολλαπλασιάζοντας την αξία της αρχικής επένδυσης.

Σημειώνεται ότι τα warrants μπορούν να ασκηθούν εντός πενταετίας και το ΤΧΣ δεν μπορεί να διαθέσει τις μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση για 3 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v