Lavipharm: Συμφωνία με αμερικανική DAVA

Συμφωνία με την αμερικάνικη φαρμακευτική εταιρεία DAVA Pharmaceuticals για την προώθηση του διαδερμικού σκευάσματος φεντανύλης ανακοίνωσε ο όμιλος Lavipharm.

Lavipharm: Συμφωνία με αμερικανική DAVA
Συμφωνία με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία DAVA Pharmaceuticals για την προώθηση του διαδερμικού σκευάσματος φεντανύλης στην αγορά των ΗΠΑ ανακοίνωσε ο όμιλος Lavipharm.

Από τη συμφωνία 5ετούς διάρκειας με την DAVA αναμένει κατάκτηση μεριδίου αγοράς, η οποία για τις ΗΠΑ ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια και για την Ευρώπη τα 700 εκατ. ευρώ (2005) σε τιμές ex - factory.

Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ κυκλοφορούν ήδη δύο αντίστοιχα διαδερμικά προιόντα, ενώ άλλες δύο φαρμακευτικές εταιρίες αναμένουν την έγκριση κυκλοφορίας αντίστοιχων διαδερμικών προιόντων από τον FDA.

Σε ότι αφορά το εγκριθέν προιόν της Lavipharm, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2006 επισήμως, εκτός από την τεχνολογική πατέντα (για το σύστημα χορήγησης και όχι φυσικά για τη δραστική ουσία) διαθέτει εξελιγμένα χαρακτηριστικά, τα οποία θεωρούνται ως ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Πάντως η διοίκηση του ομίλου δεν έδωσε παραπάνω διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα που αναμένει από την εμπορευματοποίηση του προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση η οικονομική συμφωνία των δύο εταίρων για την προώθηση του συγκεκριμένου διαδερμικού προιόντος φεντανύλης κατά του ισχυρού πόνου, προσδιορίζει πως θα μοιραστούν το ποσό μεταξύ της τιμής κόστους του προιόντος και της τιμής διάθεσης στον τελικό καταναλωτή.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι σ’ αυτό το μεικτό περιθώριο, από το οποίο θα προκύψει και το κέρδος, η Lavipharm Laboratories δεν βαρύνεται με επιπλέον έξοδα marketing και διανομής, τα οποία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η DAVA.

Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρίες συνεργάζονται επίσης με σκοπό την από κοινού δημιουργία δύο ακόμη διαδερμικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Για το συγκεκριμένο προϊόν έχει κατατεθεί επίσης σχετικός φάκελος για την έγκριση κυκλοφορίας του στην Ευρώπη, της οποίας το μέγεθος αγοράς αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, υπάρχουν ήδη προκαταρκτικές συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρίες για την προώθηση του προιόντος στην Ε.Ε. ενώ αναζητούνται συνεργάτες για την προώθηση του σε Ασία και Νότιο Αμερική.

Σε ότι αφορά την πιθανότητα εισαγωγής της αμερικανικής θυγατρικής σε ξένο χρηματιστήριο (εξετάζεται τόσο ο Nasadq όσο και το Λονδίνο), ο πρόεδρος του ομίλου, κος Θ.Λαβίδας, εκτίμησε ότι δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από το τέλος του 2007.

Σημειώνεται πάντως, ότι η αμερικανική θυγατρική διαθέτει συσσωρευμένες ζημιές 60 εκατ.ευρώ περίπου και οφείλει στο μητρικό όμιλο 13,6 εκατ.ευρώ. Στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης η εταιρία διαθέτει επίσης προγράμματα για την ανάπτυξη νέων προιόντων (OTC και συνταγογραφούμενων φαρμάκων).

Στόχος της DAVA είναι να κυκλοφορήσει το διαδερμικό σύστημα φεντανύλης της Lavipharm στην αμερικανική αγορά, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η παραγωγή των παρτίδων πιστοποίησης, ενώ συζητείται ήδη η συνεργασία στην από κοινού ανάπτυξη δύο νέων πρωτοποριακών προϊόντων. Oι πωλήσεις προϊόντων της διαδερμικής φεντανύλης ξεπέρασαν το 2005 το 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις ΗΠΑ και αγγίζουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά της Ευρώπης.

Αναφορικά με την έγκριση του διαδερμικού συστήματος φεντανύλης της Lavipharm, ο κ. Λαβίδας δήλωσε: ”Για πρώτη φορά, ένα φαρμακευτικό προϊόν, που αναπτύσσεται από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, εγκρίνεται από το FDA. Παράλληλα όμως, αποτελεί και μια σπουδαία επιχειρηματική επιτυχία, αφού το ενδιαφέρον της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς για το διαδερμικό σύστημα φεντανύλης της Lavipharm είναι πολύ έντονο. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη υπογράψει εμπορικές συμφωνίες για την προώθηση του προϊόντος και στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να επιλέξουμε τον πλέον κατάλληλο συνεργάτη για την κυκλοφορία του προϊόντος μας στις αγορές της Ασίας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Νοτίου Αμερικής... Τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για την εταιρεία από την κυκλοφορία του προϊόντος τόσο στην αμερικάνικη αγορά, όσο και στις άλλες χώρες που έχουν ήδη κατατεθεί φάκελοι προς έγκριση, είναι πολύ σημαντικά...”.

Ο κ. Θ. Λαβίδας αναφέρθηκε και στο επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας: ”Συνεχίζουμε τις στρατηγικές μας ενέργειες για ισχυροποίηση και επέκταση της παρουσίας μας στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, με νέες συνεργασίες και επενδυτικές κινήσεις... Συνεχίζουμε να επενδύουμε στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης για την αξιοποίηση των καινοτόμων φαρμακευτικών τεχνολογιών μας... Προχωράμε μπροστά για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας εποχής”.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Λαβίδας τόνισε: ”Το παράδειγμα της Lavipharm δείχνει ξεκάθαρα ότι το στοίχημα της ελληνικής οικονομίας για ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και καινοτομία μπορεί να κερδηθεί”. Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας του Ομίλου, κ. Σπύρος Φωτεινός παρουσίασε τη σημαντική καινοτομία που ενσωματώνεται στο διαδερμικό σύστημα χορήγησης φεντανύλης και το ερευνητικό έργο της Lavipharm.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Λαβίδας ανέφερε ότι η παραγωγή του προϊόντος για την αγορά των ΗΠΑ θα γίνει στην Αμερική, καθώς δεν επιτρέπεται η εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών, και θα παράγεται σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής διαδερμικών συστημάτων διεθνώς. Πρόσθεσε επίσης ότι η παραγωγή για την Ευρώπη κι όλο τον υπόλοιπο κόσμο θα γίνει στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της Lavipharm στην Ελλάδα.

Πέννυ Κούτρα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v